Ässät 2015-2016 kausiennakko

Ässät 2015-2016 kausiennakko
Tutustu Porin Ässien Liiga-joukkueeseen kaudella 2015-2016. Alta löydät joukkue-ennakon, rosterin, tulleet ja menneet pelaajat sekä Ässien tämän kauden ottelut.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Lue Liiga-ennakko sekä kaikki joukkue-ennakot


Liiga-ennakko 2015-2016
HIFK, Blues, HPK
Tappara, Ilves, Sport
Kärpät, JYP, KalPa
Pelicans, KooKoo, SaiPa
TPS, Lukko, Ässät
-----------------------------------------------------------------------------------------


Porin Ässien viime kausi oli lievä pettymys joukkueen jäätyä Saipan jalkoihin playouteissa ja näin ollen lopullinen sijoitus oli yhdeksäs. Ässien otteet kaukalossa heilahtelivat kauden aikana laidasta toiseen. Kausi alkoi hyvin, kun joukkue voitti syyskuussa kahdeksasta ottelustaan kuusi, mutta lokakuu oli Porissa synkkääkin synkempi, joukkueen voittaessa 11 ottelusta vain yhden. Vastaavanlainen heilahtelu jatkui läpi kauden, mutta runkosarjan viimeisillä kierroksilla heräsi Porissa orastava toivo, josko vuoden 2013 ihme tulisi toistumaan. Ässien intouduttua neljän ottelun voittoputkeen.

Runkosarjan viimeinen ottelu päättyi kuitenkin selkeään tappioon HIFK:lle ja näin patapaidat saivat playouteissa vastaansa Lappeenrannan Saipan. Saipa vei sarjan lopulta helpohkosti voittaen ensin kotiottelunsa murskaavasti 6-0 ja Porissa Sputnikit olivat jatkoajan jälkeen parempia, numeroin 1-2. Näin Ässien tavoite kahdeksan joukkoon pääsystä jäi piirun verran vajaaksi. Seura teki kaudesta miinusmerkkisen tuloksen, mutta aiempien vuosien hyvien tulosten ansiosta joukkueen taloustilanne on vakaa.

Tulevalle kaudella Ässät kokee suuria muutoksia. Ensinnäkin joukkueessa vaihtuu puolijoukkuetta pelaajia, mutta vielä isompi muutos on se, että Ässät pelaa tulevalla kaudella upeaksi Isomäki Areenaksi saneeratussa hallissa. Päävalmentajana Ässissä jatkaa Pekka Rautakallio.

Maalivahdit


Tällä osastolla koko paletti heitettiin kerralla uusiksi, kun Juuso Riksman pakkasi laukkunsa ja lähti Italian aurinkoon jäähdyttelemään. Rasmus Rinne sen sijaan siirtyi verivihollisen, Rauman Lukon paitaan. Ässät hankki maalinsuulle kokeneen Ari Ahosen, joka siirtyy patapaitoihin KHL-joukkue Admiral Vladivostokista. 34-vuotiaalle Ahoselle Ässät on neljän vuoden sisään jo viides seura. Vladivostokissa Ahonen pelasi vain viisi ottelua 83,8 torjuntaprosentilla.

Maalivahtiduon toinen lenkki on Saipasta siirtynyt 25-vuotias Andreas Bernard. Italiasta kotoisin oleva Bernard pelasi Saipassa viime kaudella yhteensä 17 ottelua, torjuntaprosentin ollessa 89.5. Saipan lisäksi hän on pelannut Suomessa Jukureissa, sekä lainalla Peliitoissa, KooKoossa ja Suomi-Sarjassa RoKi:n paidassa. Bernard saapui Suomeen 19-vuotiaana, jolloin hän liittyi Saipan A-junioreihin. Maalivahtikaksikkoa täydentää 18-vuotias Tappara-kasvatti, Arttu Kulmala.

Maalivahtipeli herättää jonkinasteisia pelkotiloja. Ahosen on noustava rikkonaisen kauden jälkeen uudestaan huipputasolle, jotta Ässien ei tarvitse etsiä ykkösmaalivahtia pelaajamarkkinoilta kesken kauden.

Puolustajat


Lindellin, Parikan, Parkkosen ja Staffordin lähdettyä Ässät hankki tilalle Mikko Viitasen Jypistä ja vasta 16-vuotiaan Eemeli Räsäsen Jokipojista. Lisäksi Ässien ja Dallas Starsin yhteistyön ansiosta Starsin sopimuspelaaja Troy Vance pelaa ensi kauden Porissa yksivuotisella vuokrasopimuksella.

Eemeli Räsäselle liigan ovet tuskin vielä tulevalla kaudella aukenevat. Miehenalku pääsi pelaamaan viime kaudella 15 ottelua Nuorten SM-Liigassa ja edusti Suomea myös alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa. Kolmen vuoden sopimuksen aikana Räsäsestä on tarkoitus kasvattaa pesunkestävä liigapelaaja.

Mikko Viitanen siirtyi Jypistä Porin Ässiin kaksivuotisella sopimuksella. Viitanen on uransa aikana kärsinyt lukuisista loukkaantumisista ja viime kaudellakin mies kykeni pelaamaan vain 21 ottelussa. 33-vuotias puolustaja on terveenä pysyessään tärkeä palanen Ässien puolustusta. Yli 190 senttiä pitkä ja 100 kiloa fyysistä pelotetta omaava Viitanen on todella vahva maalinedustapelaamisessa, mutta puusta veistetyt kädet häiritsevät kiekollista peliä. Miehen lyöntilaukaus on kuitenkin kova ja harjoituspelit ovat sujuneet Viitaselta hienosti.

Vuonna 2011 Dallas Starsin viidennellä kierroksella varaama Troy Vance pelasi viime kaudella ECHL:ssä 61 ottelua tehoin 3+8. 22-vuotias Vance on peräti 196 senttimetriä pitkä ja elopainoa löytyy 93 kiloa. Vance luistelee kokoisekseen hyvin ja ulottuvuutensa ansiosta kykenee katkomaan vastustajan hyökkäyksiä tehokkaasti. Ässien Mika Toivola kuvailee miestä hyväksi ”all around” puolustajaksi, mutta Vancella on kykyjä myös hyökkääväksi puolustajaksi.

Ässien takalinjoilla jatkavat ennestään tutut miehet, Jyri Marttinen, Tapio Sammalkangas ja Ville Uusitalo. Kokeneiden kettujen lisäksi kokoonpanossa nähdään viime kaudella ensiesiintymisensä Liigassa tehneet Teemu Vuorisalo ja Valtteri Viljanen.

Suurimman aukon puolustukseen jätti Esa Lindell, joka nosti itsensä Ässissä viime kaudella Suomen ykköspuolustajaksi ja pelasikin loistavat MM-kisat. Ensi kaudella Lindellin suunta on AHL/NHL ja Ässien nykyrosterista ei yksinkertaisesti löydy paikkaajaa.

Hyökkääjät


Porilaisten hyökkäyksessä nähtiin kesän aikana isoja muutoksia, 46 pistettä loihtinut Mika Niemi pakkasi tavaransa ja vaihtoivat maisemaa. Ässät oli kesän siirtomarkkinoilla aktiivinen ja seura kiinnitti peräti kahdeksan uutta hyökkääjää. Ehkä kaikkein kiinnostavin nimi Ässien hyökkäyksessä on 86 NHL-ottelua urallaan pelannut gooni, Josh Gratton.

Lähes 190 senttinen ja satakiloinen Gratton pelasi muun muassa tappeluistaan kuuluisaksi tulleessa Vityaz Chekhovissa kausina 2010-2011 ja 2011-2012. Tämän jälkeen mies on kierrellyt Tanskassa, VHL:ssä ja viimeksi AHL-joukkue Manchester Monarchsissa, missä hän voitti AHL:n mestaruuden. Gratton on kovaa taklaava järkäle, joka ei tappeluita kaihda. Tästä kertoo muun muassa NHL:n, AHL:n ja KHL:n yhteenlasketut jäähyminuutit, 1661 minuuttia, mikä tekee lähes neljä minuuttia per ottelu. Monarchsissa voimahyökkääjä keräsi 46 ottelussa tehot 6+7. Gratton on Porissa tryout-sopimuksella, joka kestää syyskuun loppuun asti.

Toinen Ässien ulkomaalaisvahvistus hyökkäykseen on ECHL:ää viime kaudella pelannut keskushyökkääjä, Pat Mullane, 25, joka takoi viime kaudella Reading Royalsin paidassa tehot 22+39, 72 ottelun aikana.

Lisäksi patapaitaan saapuivat Semir Ben-Amor, Jokereista, Matti Kuparinen, HIFK:sta, Toni Kallela, Ilveksestä, Juho Lammikko, OHL-seura Kingstonista, Masi Marjamäki, Tapparasta, sekä Arttu Ruotsalainen, Kärppien U20-joukkueesta. Myös Kallela on Porissa tryout-sopimuksella, joka päättyy 30.9.

Matti Kuparinen toipuu par’aikaa pohkeesta löytyneestä veritulpasta. Miehen arvioidaan olevan pelikunnossa marraskuussa, mutta Ässät on jo heittänyt verkot vesille ja etsii yhtä keskushyökkääjää.

OHL:stä saapuva 19-vuotias laitahyökkääjä, Juho Lammikko, on Ässien kasvatti ja pelasi kaudella 2013-2014 20 liigaottelua, mutta siirtyi tämän jälkeen Kingston Frontenacsiin. Kingstonissa Lammikko teki 64 ottelussa tehot 18+26. Hän on edustanut Suomen nuorisomaajoukkueita yhteensä 46 ottelussa, tehoin 10+22.

Muut Ässien hyökkääjät tulevalla kaudella ovat; Jarno Kärki, Niko Ojamäki, Ville Ahlgren, paluun joukkueeseen tehnyt Jake Hansen, Joonas Huovinen, Juha Kiilholma, Mikael Saha ja Aleksi Saarela.

Ennuste


Ässät oli kesän siirtomarkkinoilla häviäjän roolissa, joukkueen menettäessä kaikki tähtihyökkääjänsä, Elon ja viimekauden kultakypärän, Mika Niemen. Toisaalta joukkueen ikärakenne on melko hyvä, sillä sieltä löytyy riittävästi kokemusta, parhaassa iässä olevia pelaajia, sekä nuoruuden intoa.

Harjoitusottelussa HPK:ta vastaan Ässien nuorisoketju Jarno Kärki – Aleksi Saarela – Niko Ojamäki oli pirteällä pelipäällä ja herroista on varmasti iloa tulevalla kaudella. Puolustuspää otti kovan kolauksen Lindellin poistumisen kautta ja maalivahtipeli tulee olemaan suuri kysymysmerkki. Ari Ahosen on löydettävä jälleen parin vuoden takainen huippuvire, sillä Bernardista tuskin on kantamaan ykkösmaalivahdin viittaa harteillaan.

Ässien tavoite on aina päästä kahdeksan parhaan joukkoon, mutta tulevalla kaudella se on tiukassa. Arviomme mukaan joukkue taistelee pääsystä playoutteihin ja kaikki siitä eteenpäin on pelkkää plussaa. Uusi Isomäki Areena saattaa tuoda joukkueelle tarvittavan piristysruiskeen.

Tulleet:


+ Ari Ahonen / mv (Admiral Vladivostok KHL)
+ Andreas Bernard / mv (SaiPa)
+ Eemeli Räsänen / p (Jokipojat U20)
+ Troy Vance / p (Missouri ECHL)
+ Mikko Viitanen / p (JYP)
+ Matti Kuparinen / kh (HIFK)
+ Pat Mullane / kh (Reading ECHL)
+ Semir Ben-Amor / lh (Jokerit KHL)
+ Josh Gratton / lh (Manchester AHL)
+ Toni Kallela / lh (Ilves)
+ Juho Lammikko / lh (Kingston OHL)
+ Masi Marjamäki / lh (Tappara)
+ Arttu Ruotsalainen / lh (Kärpät U20)

Lähteneet:


- Juuso Riksman / mv (Val Pusteria ITA)
- Rasmus Rinne / mv (Lukko)
- Esa Lindell / p (Dallas NHL)
- Valtteri Parikka / p (K-Vantaa FIN-2)
- Patrik Parkkonen / p
- Garrett Stafford / p
- Henri Heino / kh (Pelicans)
- Antti Kerälä / kh
- Mika Niemi / kh (Kärpät)
- Eero Elo / lh (Avtomobilist Jekaterinburg KHL)
- Mike Hedden / lh (Straubing GER)
- Tuomas Huhtanen / lh
- Sami Lähteenmäki / lh (Lukko)


Pelaajat - Ässät 2015-16


Maalivahdit


NROPELAAJAIKÄCMKG
1Andreas Bernard2418380
31Ari Ahonen3418785


Puolustajat


NROPELAAJAIKÄCMKG
 Troy Vance2119693
 Eemeli Räsänen1619587
4Mikko Viitanen33191100
8Valtteri Viljanen2017373
23Teemu Vuorisalo2017565
47Tapio Sammalkangas3418092
52Ville Uusitalo3518179
58Jyri Marttinen3218287


Hyökkääjät



NROPELAAJAIKÄCMKG
 Pat Mullane2418085
 Arttu Ruotsalainen1717377
7Jarno Kärki2019296
11Matti Kuparinen3018189
15Mikael Saha1918777
15Masi Marjamäki3018892
18Semir Ben-Amor32184104
20Niko Ojamäki1917878
21Ville Ahlgren2117574
22Jake Hansen2518587
33Joonas Huovinen2018080
37Juha Kiilholma3218283
44Toni Kallela2217674
71Michael Ryan3418582
82Juho Lammikko1918574
84Josh Gratton3218895
87Aleksi Saarela1817888



Ässien otteluohjelma 2015-16


Pe 11.9 klo 18.30
Lukko - Ässät

La 12.9 klo 17.00
JYP - Ässät

Ti 15.9 klo 18.30
Ilves - Ässät

Pe 18.9 klo 18.30
KooKoo - Ässät

La 19.9 klo 17.00
SaiPa - Ässät

To 24.9 klo 18.30
Blues - Ässät

La 26.9 klo 17.00
KalPa - Ässät

Ti 29.9 klo 18.30
Kärpät - Ässät

To 1.10 klo 18.30
HIFK - Ässät

Pe 9.10 klo 18.30
Pelicans - Ässät

La 10.10 klo 17.00
Ässät - HPK

Ti 13.10 klo 18.30
Tappara - Ässät

Pe 16.10 klo 18.30
Ässät - SaiPa

Su 18.10 klo 15.00
Ässät - TPS

To 22.10 klo 18.30
Ässät - Sport

La 24.10 klo 17.00
Ässät - Pelicans

Ti 27.10 klo 18.30
Ilves - Ässät

Ke 28.10 klo 18.30
Ässät - JYP

La 31.10 klo 18.30
Ässät - Lukko

To 12.11 klo 18.30
Ässät - HIFK

La 14.11 klo 17.00
Sport - Ässät

Ti 17.11 klo 18.30
Ässät - KalPa

Ke 18.11 klo 18.30
TPS - Ässät

Pe 20.11 klo 18.30
Ässät - Kärpät

La 21.11 klo 17.00
Lukko - Ässät

Ti 24.11 klo 18.30
Ässät - Blues

Ke 25.11 klo 18.30
HPK - Ässät

La 28.11 klo 17.00
Ässät - KooKoo

La 5.12 klo 17.00
Ässät - JYP

To 10.12 klo 18.30
Ässät - Ilves

Ti 15.12 klo 18.30
Ässät - Kärpät

Ke 16.12 klo 18.30
Blues - Ässät

La 26.12 klo 18.30
Ässät - KooKoo

Ti 29.12 klo 18.30
HPK - Ässät

Ke 30.12 klo 18.30
Ässät - SaiPa

Ti 5.1 klo 18.30
Sport - Ässät

Pe 8.1 klo 18.30
Ässät - HIFK

Ke 13.1 klo 18.30
JYP - Ässät

La 16.1 klo 17.00
Ässät - Tappara

Pe 22.1 klo 18.30
Lukko - Ässät

La 23.1 klo 17.00
Ässät - Lukko

Ti 26.1 klo 18.30
TPS - Ässät

Ke 27.1 klo 18.30
Ässät - TPS

Pe 29.1 klo 18.30
Ässät - Pelicans

La 30.1 klo 17.00
Pelicans - Ässät

Ti 2.2 klo 18.30
Ässät - KalPa

To 4.2 klo 18.30
TPS - Ässät

La 6.2 klo 17.00
Ässät - Sport

Pe 12.2 klo 18.30
Ässät - Lukko

Ti 16.2 klo 18.30
KalPa - Ässät

To 18.2 klo 18.30
Kärpät - Ässät

La 20.2 klo 17.00
Ässät - Blues

Ti 23.2 klo 18.30
Tappara - Ässät

Ke 24.2 klo 18.30
Ässät - Tappara

La 27.2 klo 17.00
Ässät - HPK

Ti 1.3 klo 18.30
SaiPa - Ässät

To 3.3 klo 18.30
KooKoo - Ässät

La 5.3 klo 17.00
Ässät - Ilves

Ti 8.3 klo 18.30
HIFK - Ässät

To 10.3 klo 18.30
Ässät - TPS