FC Barcelonan kaikkien aikojen kokoonpano

FC Barcelonan kaikkien aikojen kokoonpano
Andres Iniesta (2. vas) juhlii maaliaan Lionel Messi (1. vas), Cesc Fabregas, Carles Puyol ja Xavi Hernandez. Barcelona vs Chelsea, Camp Nou, Barcelona on 24.4.2012. Kuva: ADRIAN DENNIS/AFP via Getty Images)

Barcelonan historia on täynnä huippupelaajia. Ketka pääsevät mukaan kaikkien aikojen avauskokoonpanoon?
FC Barcelona on juuri nyt alamaissa, mutta Katalonian ykkösseuralla on takana loistava historia. Huiman menestyksen tuojina on ollut tukku jalkapallon supertähtiä. Barcelonan seuraavaa menestyskautta odotellessa voisi vaikka valita All Stars -joukkueen menestyksen vuosien tähtipelaajista.
Seuraavassa veikkausbonukset.comin valinta. Joukkue saattaa herättää keskustelua. Systeemi on 3-5-2, ja vain sen takia, että Barcelonalla on ollut historian saatossa huima määrä loistavia keskikenttäpelaajia.

Maalivahti Andoni Zubizarreta

Baski Zubizarreta pelasi Barcelonan maalilla kahdeksan kauden ajan vuosina 1986-1994. Noiden vuosien aikana otteluita tuli 410, joista 301 La Ligassa. Saavutuksina neljä La Ligan voittoa. Zubizarreta siirtyi Barcaan Athletic Bilbaosta, ja kaiken kaikkiaan hän pelasi La Ligassa ennätykselliset 235 nollapeliä.
Espanjan maajoukkuessain Zubizarreta pelasi 126 ottelua.Keskuspuolustaja Carles Puyol

Puyol oli oikea Mr. Barcelona. Hän oli pienikokoinen toppariksi eikä edes nopea, mutta taistelutahto oli kuin Puyol olisi ollut sodassa Katalonian puolesta. Puyolin asenne pelikentällä teki hänestä myös joukkueen kapteenin. Sen lisäksi, että Puyol antoi itse kentällä kaikkensa, hän vaatii sitä myös muilta.
Puyol pelasi koko uransa Barcelonassa. Otteluita tuli 682 ja erilaisia pokaaleja 18.

Keskuspuolustaja Ronald Koeman

Hiljattain Barcelonan managerin paikalta potkut saanut Koeman menestyi paljon paremmin joukkueen pelaajana. Koeman siirtyi PSV:stä Barcelonaan kaudeksi 1989-1990. Viimeisen ottelunsa Barcassa Koeman pelasi keväällä 1995.
264 ottelussa Barcelonan paidassa Koeman teki puolustajaksi huimat 88 maalia. Varsinkin Koemanin vapaapotkut olivat kovia ja tehokkaita. Vuoden 1992 Eurooppa Cupin finaalissa Sampdoriaa vastaan Koeman teki ottelun ainoa osuman.

Keskuspuolustaja Gerard Pique

Nyt 34-vuotias Pique on ollut oleellinen osa Barcelonan viimeistä valtakautta. Pique aloitti seurassa syksyllä 2008, käytyään ensin kokeilemassa Manchester Unitedissa. Pique on Barcelonan akatemian La Masian kasvatteja, joten Barcassa hän on kotonaan.
Pique on pelannut Barcelonan paidassa 582 ottelua. Menestystä on tullut huimat määrät. La Ligan mestaruuksia Barcassa Pique voitti kahdeksan ja Mestareiden liigan pokaaleja kolme. Espanjan maajoukkueessa Pique on voittanut MM-kisat 2010 ja EM-kisat 2012.

Keskikentän laidalla Dani Alves

Alves taisi olla parhaimmillaan maailman paras laitapakki. Alves pelasi Barcassa vuosina 2008-2016. Nyt tällä kaudella Alves on sopinut palaavansa seuraan tammikuussa 2022. Ei Alves enää ole lähelläkään parhaita vuosiaan, mutta nyky-Barcalle kaikki apu kelpaa.
Alves pelasi Barcelonassa lopulta kaiken kaikkiaan 391 ottelua. Meriitteinä on muun muassa kuusi La Ligan voittoa ja kolme Mestarien liigan voittoa.Keskikenttä Xavi

Xavi palasi juuri kotiin Barcelonan manageriksi. Pelaajana hän oli loistava keskikentän kenraali. Xavi määräsi pelin tahdin ja oli aina oikealla paikalla, hänen syöttötaitonsa oli erinomainen. Jos jonkun pelaajan pelitavasta voi päätellä myöhempää managerin uraa, niin se on juuri Xavi.
Xavi on myös Barcan akatemian La Masian kasvatteja. Ennen lähtöään Qatariin jäähdyttelemään Xavi ei pelannut missään muualla kuin Barcassa, jossa otteluita tuli yhteensä 767 ja maaleja 85.
Xavi voitti Barcelonan kanssa Mestarien liigan neljästi ja La Ligan kahdeksan kertaa. Hän on myös Espanjan paidassa maailmanmestari sekä kaksinkertainen Euroopan mestari.Keskikenttä Andres Iniesta

Iniesta oli Xavin aisapari. Hänkin tuli La Masian kautta Barcelonan ykkösjoukkueeseen, eikä koskaan pelannut muualla ennen siirtymistään jäähdyttelijäksi Japaniin. Barcelonan lyhytsyöttöpeli tiki-taka oli mahdollista juuri Xavin ja Iniestan ansiosta.
Iniesta oli väsymätön keskikenttäpelaaja, joka oli aina oikeassa paikassa, loistava syöttäjä ja usean ratkaisumaalin isä. Ikimuistoisin Iniestan maaleista lienee voittomaali vuoden 2010 MM-finaalissa Hollantia vastaan.
Iniestan meriitit Barcassa ovat mittavat: yhdeksän La Ligan pokaalia ja neljä Mestarien liigan pokaalia.

Keskikenttä Johan Cruyff

Ketjupolttaja Cruyff on pakko ottaa mukaan joukkueeseen ja istuttaa keskikentälle hyökkäävään rooliin. Cruyff saattaa olla koko Barcelonan seurahistorian tärkein ihminen. Kukaan ei ole vaikuttanut siihen, miten jalkapalloa pelataan niin paljon kuin Cruyff. Cryuff oikeastaan loi käsitteen ”total football”, joka tarkoittaa sitä, että joukkueen jokainen pelaaja pystyy ottamaan minkä paikan kentällä tahansa. Tästä ajatuksesta syntyi Barcelonan menestysmetodi tiki taka.
Pelaajana Cruyff voitti Barcelonassa vain yhden La Ligan mestaruuden, mutta siitä ei ole epäselvyyttä, ettei hän olisi yksi kaikkien aikojen parhaita pelaajia. Ja tuo yksi voitettu mestaruus oli kyllä merkittävä. Ennen Cruyffin tuloa seuraan Barca oli ollut pitkään alamaissa, edellisestä liigamestaruudestakin oli jo kulunut 14 vuotta.
Cruyffista kasvoi vielä loistava manageri peliuran jälkeen. Barcelonaa hän manageroi vuodet 1988-1996.

Keskikentän laidalla Ronaldinho

Jokainen 2000-luvun alkupuolella jalkapalloa katsonut muistaa tilanteen, jossa Barcelona lähtee hyökkäämään Ronaldinhon kautta. Mitä tahansa saattoi tapahtua. Ronaldinhoa parempaa pelaajaa ei ole, kun joukkue lähtee nopeaan vastaiskuun. Ja kyllä Ronaldinho oli erinomainen silloinkin, kun haetaan maalipaikkaa vastustajan puolustussumpusta.
Ronaldinho pelasi Barcelonassa viisi kautta vuosina 2003 – 2008. 207 ottelussa hän teki 94 maalia. Ronaldinhon avustuksella Barca voitti La Ligan kahdesti ja Mestarien liigan kerran.Hyökkäys Leo Messi

Lionel Messi on ollut Barcelonan joukkueen aivot, selkäranka, kasvot ja kaikki muukin viimeiset kymmenisen vuotta. Ja kun Messin ura Barcassa katkesi nololla tavalla, joukkue vajosi keskikertaisuuteen.
Messin merkitystä viime vuosikymmenen Barcelonalle ei voi oikein edes yliarvioida. Messin mukana joukkue voitti tai hävisi, ja useimmiten voitti. Messin johdolla Barcelona vei La Ligan huimat kymmenen kertaa. Mestarien liigassa perivihollinen Real Madrid ikävä kyllä oli usein parempi, mutta silti Messi ja Barca voittivat UCL-pokaalinkin neljästi.
Messin tilastot Barcelonassa ovat käsittämättömän kovat. Messi teki 778 ottelussa huimat 672 maalia. Ei ole ainakaan kovin paljon väärin sanoa Leo Messiä maailman kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi.Hyökkääjä Laszlo Kubala

Unkarilainen Kubala on todellinen Barcelonan seuraikoni. Vuosien 1950-1961 välissä hän teki Barcalle 194 maalia. Kubalan asemaa Barcelonassa kuvastaa se, että vuonna 1999 fanit valitsivat hänet Barcelonan kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi.
Legendan mukaan Kubala oli jo suostunut allekirjoittamaan sopimuksen Real Madridin kanssa, mutta hänet oltaisiin juotettu sen verran humalaan, että Kubala allekirjoittikin epähuomiossa Barcelonan sopimuspaperin.

Lue myös: 5 futistähteä, joilta saattaa jäädä MM-turnaus pelaamatta