Bayern Munchenin kaikkien aikojen joukkue

Bayern Munchenin kaikkien aikojen joukkue
Kuva: Getty Images

Bundesliigan ehdottoman hallitsijan Bayern Munchenin paidassa on pelannut paljon legendoja. Ketkä pääsevät mukaan kaikkien aikojen kokoonpanoon?
Bayern Munchen, Bundesliigan suvereeni hallitsija. Bayern on voittanut Saksan mestaruuden yhteensä 31 kertaa. Bundesliigan Bayern on vienyt nyt yhdeksän kertaa peräkkäin. Mestarien liigan tai sitä edeltäneen Euroopan Cupin Bayern on voittanut kuudesti. Viimeksi Bayern oli UCL-finaalin voittaja keväällä 2020.
Bayern Munchenissä on pelannut lukuisa määrä jalkapallon todellisia legendoja. Minkälaisen kaikkien aikojen kokoonpanon Bayern Munchenin joukkueesta saa kasattua? Tässä valinta. Systeemi on 4-3-3.

Maalivahti Manuel Neuer

Maalivahdin paikka on kolmen kautta. Sepp Maier, Oliver Kahn tai Manuel Neuer, mutta kuka tästä loistavasta kolmikosta saa paikan?
Sepp Maier pelasi Bayernin maalilla kunnioitettavan pitkän jakson, vuodesta 1962 aina vuoteen 1980 asti. Viimeisenä vuotena hän tosin ei enää kentällä käynyt, mutta edeltävällä kaudella Maier vielä oli ykkönen. Otteluita tuli yhteensä 563. Bundesliigan Maier voitti neljästi ja maailmanmestaruuden Saksan kanssa vuonna 1974.
Oliver Kahn pelasi Bayernissa vuodesta 1994 vuoteen 2008. Saavutuksina Kahnilla on kahdeksan Bundesliigan voittoa sekä Euroopan mestaruus vuodelta 1996.
Manuel Neuerin saavutukset ovat kovimmat. Hän on ollut Bayernin historian vakuuttavimman jakson ehdoton selkäranka. Bundesliigan mestaruuksia Neuerilla on Bayernin kanssa yhdeksän ja maailmanmestaruus vuodelta 2014.Laitapuolustaja Philip Lahm

Philip Lahm oli huiman monipuolinen pelaaja, taitava ja älykäs, nopea ja kestävä, sekä vielä todellinen johtajatyyppi. Oikeajalkainen Lahm pystyi pelaamaan kentän kummallakin laidalla.
Lahm pelasi vuodet 2003-2017 Bayernin ykkösjoukkueessa. Tuona aikana Bayern voitti Bundesliigan kahdeksan kertaa. Saksan MM-kultaa voittaneessa joukkueessa Brasilian kisoissa 2014 Lahm oli ehdottomia avainpelaajia.
Lahm oli Bayernin kapteeni, ja hänen lempinimensä oli suomeksi suurin piirtein ”Taikakääpiö”.

Toppari Franz Beckenbauer

Keisari Beckenbauer uudisti jalkapalloa, hänen vuokseen oikeastaan keksittiin koko liberon pelipaikka. Beckenbauer nimettiin kahdesti Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi. Beckenbauer on yksi kolmesta, jotka ovat voittaneet maailmanmestaruuden niin pelaajana kuin managerinakin. Beckenbauerin vuodet olivat 1974 ja 1990.
Beckenbauer pelasi Bayernissa vuodet 1963-1977, jonka jälkeen hän lähti viemään jalkapallon ilosanomaan Amerikkaan New York Cosmoksen joukkueeseen. Bundesliigan Beckenbauer voitti Bayernin kanssa nejästi.Toppari Klaus Augenthaler

Augenthaler oli Beckenbayerin tavoin pelaaja, joka keskikentältä siirrettiin puolustukseen liberon paikalle. Bundesliigan mestaruuksia Augenthaler voitti Bayernissa komeasti seitsemän vuosina 1980-1990. Beckenbauerin manageroimassa Saksan maailmanmestaruusjoukkueessa Augenthaler oli avainpelaaja.
Augenthaler oli loistava pallon kanssa. Hänen vaparinsa olivat erinomaiset ja avaavat syötöt tarkkoja. Kaiken kaikkiaan Augenthaler pelasi Bayernissa 404 ottelua ja teki niissä 52 maalia. Augenthaler oli myös Bayernin kapteeni.

Laitapuolustaja Paul Breitner

Toinen 1970-luvun legenda, partasuu Breitner oli Keisari Beckenbauerin kanssa kova pari kentällä. Breitner oli kiistelty hahmo, mutta ehdottomasti aikanaan yksi maailman parhaita. Breitner oli laitapakkina juuri sellainen, minkälaisia nykypäivän laitapakit ovat, nopea pelaaja, joka lähetti tarkkoja keskityksiä maalille.
Breitner vaihtoi kovalla kohulla 1970-luvun puolivälissä muutamaksi kaudeksi Real Madridiin. Siellä hän voitti La Ligan ja Espanjan cupin, ja palasi sitten Eintracht Braunschweigin kautta takaisin Bayern Muncheniin. Breitnerista tehtiin nyt toisella Bayern-jaksolla joukkueen kapteeni, ja mestaruuksia tuli kaksi.
Breitner voitti Bayernin kanssa yhteensä viisi kertaa Bundesliigan ja maailmanmestaruuden vuonna 1974.

Keskikenttä Lothar Matthaus

Matthaus oli aikanaan myös yksi maailman parhaita pelipaikallaan. Hän pelasi kaikki turnaukset mukaan lukien 410 matsia Bayernin paidassa ja teki niissä 100 maalia.
Matthaus pelasi Bayernissa kahteen otteeseen. Hän tuli seuraan Borussia Monchengladbacista ja kävi välillä pelaamassa Serie A:ta Inter Milanin joukkueessa.
Matthausilla on Bayernista seitsemän Bundesliigan mestaruutta. Interin kanssa hän voitti Serie A:nkin kertaalleen. Maailmanmestaruuden Matthaus voitti 1990 ja Euroopan mestaruuden 1980.
1990-luvun alkupuolella Matthaus siirrettiin keskikentältä liberon rooliin, ja sekin oli huikea menestys.
Matthaus oli jonkinlainen fyysinen ihme, hän pelasi Bayernissa vielä 39-vuotiaana. MM-turnauksia hän pelasi viidet.

Keskikenttä Bastian Schweinsteiger

Schweinsteiger pelasi Bayernissa lähes koko uransa, joka alkoi kakkosjoukkueessa vuonna 2001. Kaudeksi 2015-2016 Schweinsteiger lähti kokeilemaan Valioliigaa Manchester Unitedin joukkueeseen, josta hän jatkoi Chicago Firen kanssa pelaamaan MLS-liigaa.
Schweinsteiger laitettiin ensimmäisen kerran Bayernin Munchenin kanssa kentälle 18-vuotiaana vain kahden treenikerran jälkeen. Aluksi Schweinsteigerin oli vaikea löytää pelipaikkaa, hän pelasi sekä puolustuksessa että keskikentän laidoilla. Pikku hiljaa hänestä kehittyi erinomainen keskikenttäpelaaja, joka oli avainhahmoja sekä Bayernissa että maajoukkueessa. Valmentaja Jupp Heynckes kuvasi Schweinsteigeria maailman parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, ja Joachim Löw sanoi, että Schweinsteiger on maajoukkueen aivot.
Schweinsteigerin saavutuksia ovat muun muassa kahdeksan Bundesliigan voittoa ja maailmanmestaruus.

Keskikenttä Arjen Robben

Jos keskikentällä on kaksi monipuolista ja kokonaisvaltaista pelaajaa, niin kyllä sinne pitää saada yksi vipeltäjäkin. Arjen Robben lienee yksi kaikkien aikojen parhaista laitureista. Kukapa ei muistaisi kuinka Robben tulee täydellä vauhdilla syvältä keskikentältä ja leikkaa keskelle kohti vetopaikkaa, ja sitten vasurilla lähtee täydestä vauhdista kunnon kuti. Robben oli mainio harhauttaja, ja pallo pysyi mukana tiukoissakin paikoissa.
Kun Robben tuli Bayerniin vuonna 2009, niin hän oli jo pelannut pätkät PSV:ssä, Chelseassa ja Real Madridissa. Robbenilla oli maine loistavan lahjakkaana laiturina, mutta vasta Bayernissa hän nousi aivan kirkkaimmalle huipulle.
Lopulta Robben pelasi Bayernissa kaiken kaikkiaan 399 matsia ja teki 144 maalia. Bundesliigan mestaruuksia hän voitti kahdeksan ja Mestarien liigan kerran.
Tälle paikalle, tosin toiselle laidalle, olisi aivan hyvin voinut valita myös Franck Riberyn, mutta nyt Robben pääsi avaukseen.Hyökkäys Gerd Muller

Gerd ”Pommittaja” Muller allekirjoitti ensimmäisen sopimuksen Bayernin kanssa vuonna 1964. Muller paukautti maalin heti ensimmäisessä ottelussaan Bayernin kanssa, ja sen jälkeen Mullerin maaleille ei tullut loppua. Kaiken kaikkiaan hän teki 605 ottelussa Bayernin kanssa käsittämättömät 563 maalia.
Muller oli todella yksipuolinen pelaaja, mutta maalintekijälle se riittää. Hänen hommansa oli pistää pallot maaliin kuuden jaardi boksin sisältä.
Vuonna 1970 Muller valittiin Euroopan parhaaksi pelaajaksi. Muller oli lyhyt ja paksujalkainen, eikä mitenkään erityisen nopea, mutta lyhyissä kiihdytyksissä hän oli ehdoton huippu. Matalalla oleva painopiste antoi Mullerille mahdollisuuden nopeisiin käännöksiin.
Mullerilla niin kuin muillakin kovilla hyökkääjillä oli maalintekijän vaistot, hän vain osasi olla oikeassa paikassa.
Muller on vuoden 1974 maailmanmestari, 1972 Euroopan mestari sekä nelinkertainen Bundesliigan voittaja.

Hyökkäys Karl-Heinz Rummenigge

Rummenigge oli monipuolinen hyökkääjä, joka pystyi pelaamaan joka puolella joukkueen kärkeä. Hän oli nopea ja taitava pallon kanssa, sekä hyvä pääpelaaja. Kudit lähtivät hyvin kummallakin jalalla niin boksin sisältä kuin ulkopuoleltakin.
Rummenigge pelasi Bayern Munchenissa vuodet 1974-1984. 422 ottelussa hän teki 217 maalia. Bayernin jälkeen Rummenigge pelasi vielä muun muassa Inter Milanissa kolme kautta. Ballon d’Orin Rummenigge voitti kahdesti vuosina 1980 ja 1981.
Rummeniggen pelivuosina Bayern ei ollut niin hallitseva kuin myöhemmin. Bundesliigan mestaruuksia Rummenigge voitti vain kaksi. Euroopan Cupin Rummenigge voitti myös kahdesti.Hyökkäys Robert Lewandowski

Lewandowski on ollut viime vuosina ehdottomasti yksi maailman parhaita pelaajia. Hän nousi huipulle Dortmundissa, mutta niin kuin Saksassa usein on tapana, niin Bayern haalii parhaimmat pelaajat riveihinsä. Lewandowski liittyi Bayernin joukkueeseen vuonna 2014 neljän Dortmundin vuoden jälkeen.
Lewandowski voitti jo Dortmundin kanssa Bundesliigan kahdesti, ja Bayernissa hän on voittanut Bundesliigan joka kaudella. Bayernin vankkumaton ykkösasema Saksassa on suurelta osin Lewandowskin ansiota.
Lewandowski on ollut Bayernissa vielä Gerd Mulleriakin parempi maalintekijä. 354 matsissa Lewandowski on tehnyt komeast 324 maalia.
Bundesliigan paras maalintekijä Lewandowski on ollut kuudesti, ja nyt neljästi peräkkäin.