Bikinikohu rantakäsipallossa - Kuinka olympialaisissa pukeudutaan?

Bikinikohu rantakäsipallossa - Kuinka olympialaisissa pukeudutaan?
Norjan naisten rantakäsipallojoukkueen pukeutuminen nousi tikunnokkaan, kun joukkue sai EM-kisoissa sakot liian peittävästä pukeutumisesta. Mutta kuinka Tokion olympialaisissa suhtaudutaan rantapalloilijattarien bikineihin? Lue kaikki tarpeellinen aiheesta artikkelistamme. (Kuva Marcelo Endelli/Getty Images)

Bikini-gatesta Tokioon


Juuri Tokion 2020 kesäolympialaisten alla pelatuissa rantakäsipallon EM-kisoissa kuohahti oikein kunnolla, kun Norjan naisjoukkue sai sakot liian peittävien peliasujen käytöstä. Bulgariassa pelattujen kisojen pronssiottelussa tapahtunut episodi johtui siitä, että norjalaiset pelasivat matsin shortseissa. Euroopan käsipalloliiton pukeutumissäännöissä kuitenkin yksiselitteisesti todetaan, että naisten on pelattava bikineissä joiden alaosan sivumitta on korkeintaan kymmenen senttiä.

Tilanteen tekee jossain määrin epäselväksi se seikka, että Euroopan käsipalloliitto on jo hyväksynyt Norjan aloitteen sääntömuutoksesta joka hyväksyisi myös shortsit peliasuksi. Vielä EM-kisoissa kuitenkin mentiin vanhoilla säännöillä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että miesten puolella shortsit ja hihaton paita ovat täysin hyväksytty peliasu.

Rantakäsipallo ei ainakaan vielä ole olympialaisten ohjelmassa, mutta pian voi olla. Jo Pariisin kesäkisoissa 2024 laji todennäköisesti olympiaohjelmassa nähdään ja tuohon mennessä myös pukeutumissäännöt ovat siis väljentyneet.Rantalentopallossa väljemmät pukukoodit


Rantalentopallo puolestaan on olympialajina ollut jo vuoden 1996 Atlantan kisoista asti. Laji on myös kerännyt suhteellisen lyhyessä ajassa vankan suosion, eikä beach volleyn kuulumista olympiaperheeseen kyseenalaista enää juuri kukaan. Mutta kuinka rantalentiksessä sitten kuuluu pukeutua?

Varsinkin naisten puolella hyvin niukat peliasut ovat olleet urheilijoiden suosiossa. Vuoden 2012 Lontoon olympialaisista asti naisrantalentopalloilijat ovat kuitenkin saaneet valita asuikseen myös shortseja ja vaikkapa hihallisia toppeja. Myös yksiosainen peliasu on ollut mahdollista pukea ylleen. Hyvin harva urheilija on kuitenkin valinnut mitään edellämainituista ja bikinityyliset peliasut ovat edelleen valtavirta lajissa naisten osalta. Miesten puolella puolestaan nähdään huomattavasti enemmän shortsit ja hihaton paita-tyylisiä ratkaisuja.

Kuva: Gerd Schifferl/SEPA.Media /Getty Images
(Kuva: Gerd Schifferl/SEPA.Media /Getty Images)

Miksi bikinit?


Vastoin joitain oletuksia naislentopalloilijat eivät suinkaan pidä niukkoja peliasuja markkinointitarkoituksessa tai varasinkaan näyttääkseen muuten parhaita puoliaan. Kyseessä on päinvastoin täysin urheilullinen valinta, kuten missä tahansa muussakin pienten marginaalien huippu-urheilussa. Alla muutama seikka, jolla urheilijat perustelevat "vähemmän on enemmän"-tyylistä pukeutumistaan.

1. Rantahiekkaa asun sisällä

Rantalentopalloa pelataan rantahiekalla tai ainakin sitä vahvasti muistuttavalla alustalla. Erittäin hieno hiekka tuppaa kulkeutumaan helposti joka paikkaan, myös urheilijoilla. Jokainen rannalla viihtyvä varmasti voi allekirjoittaa sen, että hiekkaa on myös toisinaan hankala ravistella pois.

Vaikkapa yksiosaisen peliasun väliin ajautuu moninkertainen määrä hiekkaa verrattuna bikineihin. Samaa pätee myös shortseihin, joskin pienemmässä mittakaavassa. Paljon syöksyjä sisältävässä lajissa hiekkaa saisi olla ravistelemassa pois jatkuvasti.

2. Liikkuminen on helpompaa

Mitä enemmän vaatetta on ympärillä, sitä raskaammaksi liikkuminen muuttuu. Huippupelaajat ovat perustelleet bikinivalintaansa myös maksimaalisen liikkuvuuden varmistamisella. Ääriasentoon venyttäessä ei halua yhtään ylimääräistä kangasta väliin.

3. Kuumuus

Rantalentopalloa pelataan pääosin kuumissa olosuhteissa, aurinko ja kuuma hiekka on paahtava yhdistelmä. Tällöin jokainen vähennetty asuste helpottaa suorittamista. Ero bikinien tai shortsien välillä ei välttämättä ole nykyisten hyvin kehittyneiden materiaalien aikana valtava, mutta ääriolosuhteissa jokainen pieni etu kannattaa käyttää hyväkseen.

4. Vanha tapa

Urheilijat ja varsinkin huippu-urheilijat ovat usein vahvasti tapojensa orjia. Hyväksi havaittua ei helposti lähdetä muuttamaan, oli kyse sitten pukeutumisesta tai mistä tahansa muista rutiineista. Rantalentopalloa on perinteisesti pelattu rannalla ranta-asusteissa. Moni huippupelaaja on perustellut bikinivalintaa juuri näin, rutiinien muuttaminen voi heikentää keskittymistä itse urheilemiseen ja siksi sitä vältetään viimeiseen asti.

Bikinibileet jatkuvat myös Tokiossa


On asiasta mitä mieltä tahansa, varmaa on että myös Tokion olympialaisten rantalentopallokentillä nähdään edelleen pääosin bikineihin pukeutuneita naisurheilijoita. Japanin kuuma kesä ei oikeastaan jätä paljon valinnanvaraa, mikäli kilpasisarille ei halua antaa tuumaakaan tasoitusta.