Bob Voulgaris

Bob Voulgaris
Jatkuvassa kasvussa oleva vedonlyönnin suosio on nostanut meillä Suomessakin useita eri vedonlyöjiä julkisuuden valokeilaan.
Sosiaalinen media ei ole tälle esiinmarssille ollut mikään este, vaan pikemminkin se on ollut erittäin pätevä alusta tuomaan esille mitä uskomattomimpia kohderekkoja ja voittotositteita. Toki näistä henkilöistä useampi oli jo julkisuudessa aikaisemminkin, mutta kaikille vedonlyönnin ystäville sanovat varmasti jotain nimet Aleksi Valavuori, Esko ”Siwankassa” Seppänen, Sukkela ja tietenkin pioneeri Jorma Vuoksenmaa.

Artikkelin päähenkilö, Bob Voulgaris, muistuttaa näistä ”pelureista” eniten Sukkelaa ja Vuoksenmaata, NBA-vedonlyönnin, fanaattisuuden ja analyyttisen otteen takia.

Bob Voulgaris, joka on oikealta nimeltään Haralabos Voulgaris on yksi mielenkiintoisimmista vedonlyönti-ihmisistä, mitä viime vuosien aikana on maailmalla nähty. Tämä Kanadan Winnipegissä syntynyt mies omaa kreikkalaiset sukujuuret, ja hänen vanhempansa ovat muuttaneet aikanaan parikymppisinä Kanadaan.

Pelaamisen vietin hän on varmasti saanut jo mukana äidinmaidossa. 18 –vuotiaana hän vietti isänsä kanssa pari kuukautta gämbläillen Las Vegasissa. Hauskana yksityiskohtana voidaan mainita että Bobin isällä oli Winnipegissä ravintola, jonka nimi oli Hermes. Ja Hermeshän on jotakuinkin suojelusenkeli ja –jumala mm. urheilupeleille ja äkilliselle rikastumiselle.

Isä-Voulgaris pelasi melkein kaikkea mahdollista, kortti- ja noppapeleistä aina hevosurheiluun ja oikeastaan mikään laji tai vetomuoto ei ollut hänelle vieras. Taikauskoisuus oli vahvasti läsnä, mutta sekään ei auttanut lopulta siihen että isä-Voulgaris ajautui kahdesti vararikkoon.
Voulgaris – 2000-luvun alun vedonlyöntikomeetta

Bob Voulgariksesta tuli 1990- luvun ja 2000-luvun taitteessa yksi maailman menestyksekkäimmistä vedonlyöjistä. Jo ennen kuin hän täytti 30 vuotta, hän oli ansainnut vedonlyönnillä omaisuuden, jonka hän teki pelkästään NBA-vedonlyönnillä. Kultavuosinaan hän on kertonut lyöneensä rutiininomaisesti jopa miljoona dollaria yhden päivän korisvetoihin.

Voittoprosentti huiteli uskomattomassa 70 prosentissa, mallit pörräsivät ympärillä ja mies matkusteli ympäri maailmaa. Miehen toinen intohimo, pokeri, sai miehestä high stakes pöytien kestopelaajan ja hänet nähtiinkin useasti niin Las Vegasin ja Macaon kuumimmissa korttiringeissä kuin TV:n isoimmissa käteispeleissäkin. Kieltämättä varmasti monen alle 35 –vuotiaan unelmaelämää…
Vedonlyöntitoimistojen megamoka

Voulgaris teki vedonlyöntirahansa kovan työn jälkeen, vaikkakin pienellä vedonlyöntitoimistojen avustuksella. Taustalla on lukemattomia tunteja koripallon katselemista niin livenä kuin televisiostakin. Hän oli ja on toki vieläkin luonnollinen lahjakkuus havaitsemaan erilaisia kuvioita pelin suhteen, koskivat ne sitten koko peliä, yhtä neljännestä tai vaikkapa ihan yksittäistä pelitapahtumaa.

Vuonna 2002 hän äkkäsi jotain, josta hän tulisi hyötymään todella paljon tulevien vuosien aikana. Kyseessä oli niinkin yksinkertainen asia kuin se, miten vedonlyöntiyritykset asettivat omat ottelun puoliaikoja koskevat vedonlyöntikertoimet eri pistemäärille.

Näin jälkikäteen kuulostaa kieltämättä hieman hassulta, että vedonlyöntitoimistot eivät huomioineet otteluiden loppujen virheiden värittämää jaksoa, jossa on paljon vapaaheittoja, nopeaa peliä, aikalisiä ja hetkiä jolloin tehdään paljon koreja. Vedonlyöntifirmat arvioivat ottelulle tietyn pistemäärän ja pistivät sen kutakuinkin 50/50 puoliksi ensimmäisen ja toisen jakson kesken.

Voulgariksen omien sanojen mukaan hän pystyi käyttämään tätä etua peräti neljän vuoden ajan edukseen, ennen kuin vedonlyöntifirmat puuttuivat asiaan. Voidaankin laskea että jo pelkästään tämän edun avulla mies teki itselleen valtavan määrän miljoonia. Ainoa asia mitä hän katuu, on se, ettei hän ollut vedoissaan vieläkin aggressiivisempi, sillä kaikki hyvä loppuu aikanaan. Näin lopulta kävikin ja vedonlyöntifirmat ottivat analyyttisemmän kannan puoliaikapisteytyksiin.

Tämä oli ratkaiseva liike sille, että Voulgaris ei enää voittanutkaan, vaan alkoi gämbläystermejä käyttäen montuttaa. Ja isosti. Voulgaris teki kaikki mahdolliset virheet, joista jokaista pelaajaa varoitellaan. Kun tappioita alkoikin tulla kiihtyvällä vauhdilla, hän meni tietenkin tilttiin ja alkoi nostaa omia panoksia. Näillä hän yritti paikata jo tulleita tappioita ja kukaan ei taida tietää paljonko häneltä oikeasti paloi rahaa tähän operaatioon. Yksi sana riitti kuvaamaan hänen tilttiään ja se oli hänen itsensä mukaan ”katastrofaalinen”. Sen täytyy olla useampia miljoonia.

Tiltti johti siihen, että hänen piti pitää 2004-05 kauden toinen puolisko kokonaan taukoa vedonlyönnistä. Hän tiedosti että saavutettu etu oli nyt menetetty ikuisiksi ajoiksi. Oli uuden yrityksen aika.

Uusi kausi ja uudet kujeet


Vedonlyönti ei tänä päivänä ole todellakaan pelkkää vaistojen varassa vetoa lyömistä. On todettu että mikäli aiot menestyä vedonlyönnissä, tulee sinun mieluiten käyttää jonkinnäköistä tilasto-ohjelmaa, joka auttaa erilaisissa vastakkainasetteluissa. Tekniikka näissä on edistyksellistä ja todella analyyttistä. Mutta kaikki perustuu kuitenkin tilastoihin ja mikään ohjelma ei voi ennustaa sattumia, loukkaantumisia, inhimillisiä virheitä tai muita vastaavia. Mutta näiden ohjelmien avulla voidaan kyllä ennustaa varsin hyvin eri ottelutapahtumia, jotka tapahtuisivat jos kaikki menisivät niin kuin pitäisi tai tilastojen mukaan. Ensimmäiset vastaavat ohjelmat otettiin käyttöön jo 1970- luvun lopussa, joten voitte vain kuvitella miten nekin ovat kehittyneet vuosien mittaan.

Voulgaris oli tiennyt näistä erilaisista systeemeistä ja oli jo pidempään haikaillut omasta systeemistään. Ison tiltin ja NBA:n tilastojen laajuuden paranemisen myötä aika oli kypsä 2000-luvun puolessa välissä sille, että pelitapahtumista saatiin vieläkin enemmän dataa yleiseen jakoon ja sitä kautta ottelutapahtumista tuli entistäkin ennustettavampia. Voulgaris ei kuitenkaan ihan yksin tähän pystynyt, joten rinnalle piti etsiä pätevä kaveri hoitamaan mallin rakennusta.

Haku alkoi vuonna 2005 ja kahden vuoden päästä hän löysi sen mitä oli etsinytkin. Hän ei halua paljastaa tämän velhon nimeä, mutta yhteistyö oli sen verran hedelmällistä että tänä päivänä kyseinen matemaattinen lahjakkuus toimii edelleen Voulgariksen kanssa yhteistyössä yhtiökumppanina.

Kehitystyö oli alussa varsin verkkaista ja parin vuoden päästä ensitapaamisesta oli ensimmäinen versio valmiina. Monimutkainen systeemi vaatii paljon dataa toimiakseen ja ohjelmaan luotiin erilaisia syöttöohjelmia, jotka puolestaan palvelivat koko systeemin toimivuutta. Vuonna 2007 oli ensimmäisen testin aika ja huomattiin että ohjelma ennustaa otteluiden tuloksia hieman normaaleja tuloksia korkeammalle. Ongelma oli turhan iso, mutta siinä kohtaa varsin pieni virhe. Koodi-velho oli asettanut liigan vapaaheittojen onnistumisprosentiksi 88%, kun se todellisuudessa on n. 75%. Tuohon aikaan tämä matemaattinen nero ei pahemmin lajista tiennyt kuin tilastoja.

Koneet käyntiin vuonna 2008


Kaudelle 2008 ohjelmisto saatiin toimintakuntoon, mutta Voulgaris oli edelleen hieman skeptinen ohjelman antamien arvojen suhteen. Yksi syy tähän oli varmasti se, että omien vaistojen sijaan hänen tulisi nyt luottaa koneeseen ja ohjelmaan. Haastattelussa Voulgaris myönsi että ohjelmaan lisättiin vuonna 2009 eräitä komponentteja ja analyysejä, joita kenelläkään muulla ei todennäköisesti ollut vielä omassa ohjelmassaan otettu huomioon. Onko se peliin määrättyjen tuomareiden tilastot, vai kenties vierasjoukkueiden hotelliketjut… sitä emme ehkä saa koskaan tietää.

Ohjelma, jota hän kutsuu Ewing-ohjelmaksi, on pikkuhiljaa ansainnut Bobinkin luottamuksen ja joka kauden jälkeen ohjelma toimii vain paremmin ja paremmin. Hän onkin sitä mieltä että hänellä on tähän saakka tehokkain analyysikone, mitä tulee urheiluvedonlyöntiin. Vedonlyöntitapahtumien määrä on kasvanut ja varmasti voittojen määrä siinä samalla.

NBA-joukkueen konsultti


Voulgaris somi kaudella 2009-10 erään NBA:n organisaation kanssa konsulttisopimuksen, jonka mukaan hän auttaisi joukkueen johtoa valitsemaan oikeat pelaajat joukkueeseen. Viisi kuukautta hän työskenteli yhdessä joukkueen johdon kanssa, ja auttoi heitä valitsemaan oikeita pelaajia markkinoilta, jotka ennen kaikkea vahvistaisivat joukkuetta. Voulgaris törmäsi kuitenkin ns. lasikattoon, sillä tilastonörtit ja tiukat businessmiehet ovat ainakin toistaiseksi eri kastia. Yhteistyön päätyttyä Bob suuntasikin takaisin vedonlyönnin pariin takomaan rahaa.

Hard Core vedonlyöjä


Voulgaris todellakin paneutuu aiheeseen. Ja miksi ei paneutuisi, sillä juuri sillä tavalla hän varmistaa itselleen elantonsa. Mies käyttää aikansa otteluiden katsomiseen, ja pyrkii katsomaan niin monta ottelua kuin mahdollista. Jopa 80 tuntia viikossa koripalloa. Se tekee melkein 11,5 tuntia joka päivä.

Perinteinen työpäivä menee huoneessa, jossa hänellä on mukava asento, sylissä MacBook Pro, seinällä 65 -tuumainen telkkari, jonka molemmilla puolilla kolme 40 -tuumaista ruutua, joista jokaisesta tulee pelejä. Mies johtaa komentokeskuksesta vedonlyöntiään ja Ewing-ohjelma jauhaa koneessa ehdotuksia, jotka Voulgaris sitten poimii tai on poimimatta omaan vedonlyöntiarsenaaliin.

Mutta mitä tulevaisuudessa? Siihen ei pysty edes Ewing –ohjelma, mutta mikäli kaikki merkit pitävät paikkaansa, marginaalit tulevat kaventumaan vedonlyönnissäkin. Urheiluvedonlyönnin vapautuminen USA:ssa olisi äärimmäisen hyvä juttu kaikille vedonlyöjille, mutta myöskin Bob Voulgarisille, tälle vedonlyöntiammattilaisten ei niin vulgaarille ammattilaiselle. Kenties tulemme jossain vaiheessa näkemään miehestä myös elokuvan?

Seuraa tämän vedonlyöntilegendan tuoreita kuulumisia twitterillä: @haralabob