Columbus Blue Jacketsin kriisin syyt ja seuraukset

Columbus Blue Jacketsin kriisin syyt ja seuraukset
Columbus on erottanut päävalmentajansa. Kekäläisen johtama joukkue on hävinnyt kauden kaikki ottelunsa. Missä mättää? Pystyykö John Tortorella nostamaan joukkueen suosta?
Columbus Blue Jackets on aloittanut kautensa surkeasti. Tänään uutisoitiin Columbuksen erottaneen valmentaja Todd Richardsin. Joukkue on hävinnyt kaikki kauden seitsemän ottelua. Tilalle joukkue palkkasi John Tortorellan, joka varmasti tuo täysin erilaisen toimintakulttuurin Jacketsin koppiin.

Richardsin erottamiselle oli omat syynsä, joista osa kulminoituu GM:nä toimivan Jarmo Kekäläisen toimiin. Joukkueen selvänä ongelmana voidaan nähdä keskinkertaisuus. Kekäläisen rakennelma on täynnä tasapaksua suorittamista, jolla pääsee tiettyyn pisteeseen asti, mutta kärkisijoista on turha edes haaveilla.

Viime kaudella joukkuetta piinasi uskomaton loukkaantumiskierre, jonka piikkiin voitiin laittaa paljon. Varsinkin maalivahti Sergei Bobrovskyn loukkaantuminen söi joukkueen suorituksesta valtavan määrän. Sama peikko kytee maalivahtirintamalla edelleen. Bobrovskyn varassa on todella paljon, eikä mies ole auttanut joukkuetta tippaakaan.

Curtis McElhinney pystyy pelaamaan jämäpelit moitteetta, mutta hänen kaliiberinsa ei riitä yhtään sen ylemmäksi. Jacketsin tulisi harkita vahvemman kakkosmaalivahdin hankkimista ja tänään waiver-listalle joutunut Karri Rämö olisi luotettava vaihtoehto. Joonas Korpisalon aika on vasta tulossa muutaman vuoden sisään, joten ideaalista tilanteesta tällä hetkellä ei voida puhua.Maalivahtirintama ei ole minkään kokoluokan ongelma, jos katsotaan joukkueen puolustusta. David Savard ja Jack Johnson ovat ilman apuja, jos veteraani Fedor Tyutinia ei lasketa. Dalton Prout, Cody Goloubef ja Kevin Connauton eivät tarjoa juuri yhtään mitään, vaan ovat kentällä selviämässä vaihdosta toiseen. Mielenkiintoista olisi tietää keskustelut, jotka on käyty Kekäläisen ja Richardsin välillä. Onko puolustajatilanteen luultu olevan parempi kuin se on? Tähtitason puolustajia ei ole ollut tarjolla, mutta edellä mainitun kolmikon edelle menevältä puolustajalta ei paljoa vaadita.

Olisi hienoa saada Kekäläisen ajatuksen juoksusta kiinni, mutta kesän toimien johdosta se on vaikeaa. Richardsin erottamiselle ei tosin jäänyt vaihtoehtoja, sillä joukkueen peli on ollut todella saamatonta puutteista huolimatta.

Kekäläinen teki myös hyökkääjäosastolla yhden oudoimmista kaupoistaan, kun hän hankki Brandon Saadin Chicago Blackhawksista. Vaihdossa toiseen suuntaan lähti mm. Marko Dano ja Artem Anisimov. Kekäläinen myi siis käytännössä lupaavimman virtuoosinsa ja yhden luovimmista senttereistänsä pois. Anisimov toimi hyvänä selkärankana Ryan Johansenille ja hänen panostaan tarvittaisiin Jacketsissa. Saad tuo toki omalla panoksellaan voittamisen kulttuuria Chicagon ajoiltaan, mutta hän ei ole se pelaaja, joka kääntää taitotasollaan pelejä yksin Columbukselle.Saadin hankkimisen sijaan olisi pitänyt hankkia selvää kärkiosaamista eri sektorille. Joukkueesta puuttu puhdas sniper-pelaaja ja kakkossentterinä pelaava Brandon Dubinsky on palkkansa puolesta todellinen harhalaukaus. Palapeliä on lähdetty kasaamaan todella nurinkurisesti ja punaista lankaa on vaikea löytää. Hyökkäysosastolla on Dubinskyn lisäksi muitakin järjettömiä ylipalkkauksia, kuten Matt Calvert ja Rene Bourque. Palkkakaton aikana on täysin järjetöntä maksaa 20 pistettä tekevälle koohottajalle yli 2 miljoonaa palveluksistaan.

Miten jatkossa? Columbus ei todellakaan ole NHL:n pohjasakkaa, vaikka sarjataulukon puolesta tilanne on rumaa luettavaa. Kekäläisellä on ollut hyviä varauksia kautta linjan, joten tilannetta ei voida kutsua mitenkään toivottomaksi. Jacketsilla tekee kuitenkin todella tiukkaa mahtua pudotuspeleihin, joka olisi se seuraava askel otettavaksi. Seurajohtokaan tuskin katselee kovin pitkään tilannetta, jossa joukkue polkee paikallaan. Kekäläisen asema tuskin horjuu tämän kauden aikana, mutta suunta pitää löytää todella nopeasti.

John Tortorellalla on melkoinen savotta edessään, että saa joukkueen pelaamaan omalla tasollaan. Puolustuksen niskaan ei voida kaataa kaikkea, vaikka se on heikoin lenkki. Tilanne on paha myös siinä mielessä, että kaudella ei ole juurikaan aikaa harjoitella, vaan perusasiat täytyy laittaa pitkälti pelien ohessa kuntoon.