Don Sweeney : Boston Bruinsin isoin virhe?

Don Sweeney : Boston Bruinsin isoin virhe?
Boston Bruinsin GM:n paikalle palkatun Don Sweeneyn toimet ovat vähintäänkin erikoisia. Mitä mies on hakenut tekemillään siirroilla, vai onko hän yksinkertaisesti järjissään.
Kun Boston Bruins ilmoitti palkanneensa Don Sweeneyn seuran GM:n paikalle, niin se oli tavallaan ihan tavallinen palkkaus joukkueelta, joka hakee uutta nostetta. Entisiä pelaajia on palkattu GM:n tehtäviin ja muihin johtoporrastehtäviin niin kauan kuin NHL on ollut olemassa. Nykyiselläänkin NHL:ssä toimii monta entistä pelaajaa kyseisessä tehtävässä, kuten Joe Sakic, Ron Hextall, Steve Yzerman, Ron Francis. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta se ei ole nyt tarpeellista.

Tarpeellista on kuitenkin käydä läpi, että mitkä lähtökohdat tällä liitolla on.

Bostonin ja Sweeneyn yhteinen historia hänen pelaajauran kohdalta kesti kaikkiaan 15 kautta, joista seitsemänä hän toimi joukkueen varakapteenina ja luotettavana suorittajana, joka pelasi seuran paidassa yli 1000 ottelua. Hänet voidaan siis laskea seuran yhdeksi legendaksi, vaikka hän ei koskaan voittanut Stanley Cupia tai muitakaan isoja palkintoja.

Alkuasetelma on siis sivusta katsottuna melko riskitön.

Olisin kuitenkin mielelläni halunnut olla kärpäsenä katossa, kun hänen rekrytointia tehtiin Bostonin toimesta. Oliko seurajohto todellakin tietoinen siitä mylläkästä, jonka hän saisi aikaan ensimmäisten siirtojen saralla. Bostonissa on muutenkin tehty järjettömiä siirtoja hänen edeltäjänsä Peter Chiarellin toimesta, joten Sweeneyn odotettettiin korkeintaan tekevän muutamia vakauttavia siirtoja. Mutta jos nykyhetken tilanne on todellakin ollut se, mitä Bostonissa haettiin, niin ei voi muuta kuin ihmetellä syvästi.
Bostonissa on aina osattu varata pelaajia, se ei ole ollut ongelma, kuten monessa muussa organisaatiossa. Päinvastoin, Bruinsilla on ollut todella hyviä varauksia vuodesta toiseen. Joukkue on osunut hyvin myöhemmilläkin varausvuoroilla, joten materiaalin puutteesta joukkue ei ole kärsinyt. Bruins on kärsinyt sitäkin enemmän järjettömästä sohelluksesta johtoportaassa. Vuoden 2005 lähtien ykkösvarauksia on hukattu ennätyksellinen määrä. Phil Kessel, Tyler Seguin, Joe Colborne, Jordan Caron, Dougie Hamilton ovat pelaajia, jotka on menetetty erinäisissä kaupoissa ja muissa suhmuroinneissa, joihin ei yksinkertaisesti ole varaa nykypäivän NHL:ssä.

Jäljelle ovat jääneet tältä ajalta ainoastaan laitahyökkäjä David Pastrnak ja maalivahti Malcom Subban. Kesän draftia ennen lähti viimeisimpänä Hamilton, joka treidattiin Calgary Flamesiin vaihdossa ensimmäisen kierroksen varausvuoroon ja kahteen toisen kierroksen varausvuoroon. Ensimmäisellä kierroksella seura varasi hyökkääjä Zachary Senyshynin ja toisella kierroksella hyökkääjä Jakob Forsbacka-Karlssonin ja puolustaja Jeremy Lauzonin. Nähtäväksi jää onko heistä ja kahdesta muusta ensimmäisen kierroksen varauksesta Jakub Zborilista ja Jake DeBruskista pelastamaan Bruinsin tulevaisuus.

Joka tapauksessa Sweeney on ottanut todella isoja riskejä tilanteessa, joka ei olisi välttämättä kaikkea tätä tarvinnut. Kaikista varausvuoroista maksettiin jäätävää ylihintaa ja varsinkin Zborilin vuoroon oikeuttava kauppa oli jotain ennennäkemätöntä. Los Angelesin kanssa tehty kauppa sai koko NHL:n kohahtamaan ja syystä. Milan Lucicin siirto Los Angeles Kingsin suuntaan oli jo hyvin merkittävä, mutta korvauksena tulleet ensimmäisen kierroksen 13.vuoro(Zboril) ja puolustaja Colin Miller sekä maalivahti Martin Jones olivat isoja siirtoja.Jones varsinkin oli iso "ryöstö" Sweeneyltä, sillä hän on yksi lupaavimmista nuorista maalivahdeista NHL:ssä ja olisi tälläkin hetkellä monen joukkueen vaihtoehto ykkösmaalivahdin rooliin. Jonesin kannalta siirto pois Jonathan Quickin varjosta tuli loistavaan aikaan, sillä pelkkä luukun avaaminen olisi pysäyttänyt kehityksen. Kaiken lisäksi Bruins oli saanut maalivahdin kilpailuttamaan Tuukka Raskia, jonka olisi pakko ollut nostaa tasoaan.

Valtava kauppa näytti siis molempien osapuolien puolesta hyvältä, kunnes Sweeney teki seuraavan siirron. Hän kauppasi Jonesin San Jose Sharksiin vastineena vuoden 2016 ensimmäisen kierroksen varausvuoroon ja hyökkääjä Sean Kuralyn oikeuksiin. Sweeney oli tehnyt juuri pahimman mahdollisen tempun mitä voi kuvitella Kingsin kannalta. Jonesin siirtyminen yhtäkkiä takaisin läntiseen konfferenssiin ja Los Angelesin pahimpaan kilpailijaan ei varmasti hilpeitä hurraa huutoja saanut.

Kings oli varmasti miettinyt Jonesin siirtämistä aikaisemminkin potentiaalisena vaihtoehtona ja itäisessä konfferenssissa pelaava Bruins näytti olevan mahdollisimman kaukana pahimmista kilpailijoista.Pelkkä pelaajan siirtäminen muutaman päivän sisällä saapumisesta on asia, joka ei herätä luottamusta yhdelläkään taholla. Ei omassa organisaatiossa, eikä muidenkaan keskuudessa. On siis turha odottaa kovin suopeaa kaupankäyntiä jatkossa Bruinsin ja muiden joukkueiden välillä.

Vaikka voidaan ajatella, että se oli vain yksi siirto ja yksi seura niin se ei ole koko kuva. Suurin osa NHL-seuroista varautuu jatkossa hyvin suurella varauksella Sweeneyn kanssa asioimiseen. Kauppasuhteita tuhoamalla on NHL:ssä todella yksin, eikä asiaa auta yhtään fakta, että esimerkiksi Bruinsin puolustus on täynnä keskinkertaisia puurtajia, joiden taso ei yhtäkkiä nouse menestyksen vaatimalle tasolle. Zdeno Charakaan ei tule päivääkään nuoremmaksi ja viime kausikin oli jo todella kankeaa puurtamista. Sweeneyllä voi olla siis vaikeuksia tehdä kauppoja jatkossa ja juuri silloin kun niitä kipeästi tarvitaisiin.

Nykyisten varauksien kehittyminen johtaviksi pelaajiksi Bostonin rosteriin kestää niin kauan, että Sweeney ei tule tällä menolla näkemään Bostonin GM:n paikalla sen tapahtumista. Yksi hämmentävimmistä asioista on, että kuinka pihalla hän on vaihtoarvoista nykypäivän normeilla. Ykköskierroksen varaus on aina kova juttu, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Suurin osa ykköskierroksella varatuista pelaajista tulee nousemaan NHL-tasolle ja Bruinsilla niitä on kuluvalta vuodelta kolme kappaletta.

Tulevan All-Star-puolustaja Hamiltonin treidaus on kuitenkin jotain, mitä kukaan ei olisi voinut kuvitellakkaan. Lisäksi Jonesista olisi pitänyt saada jotain nopeampaa korvausta, kuin ensi kesälle jälleen ykkösvaraus ja jämäpelaaja.Tämän kauniin kakun viimeisteli Reilly Smithin treidaus Floridaan, josta vastineena tullut hyökkääjä Jimmy Hayes oli sentään jotenkin hyväksyttävissä oleva korvaus. Samaan aikaan kuitenkin Carl Söderberg päästettiin lähes ilmaiseksi Colorado Avalancheen ja se kääntää vaakakupin jälleen alaspäin. Sweeney totesi Söderbergin jatkosopimuksen tulevan liian kalliiksi, jotta hänet kannattaisi pitää joukkueessa. Myöhemmin kuitenkin Matt Beleskeylle löytyi yllättäen rahaa tiskiin ladottavaksi, kun hän kirjoitti Bruinsin kanssa viiden vuoden sopimuksen, joka tuo hänelle noin 3.8 miljoonan vuositulot.

Beleskeyn yhden kauden ylisuorittaminen nousi siis korkeammalle, kuin Söderbergin tasaisuus. Tästä kaikesta päätellen Bostonissa ollaan jälleen tutulla tuuliajolla, eikä tyyntä ole odotettavissa kovin pian.

Tähän loppuun vielä todiste miehen "ammattitaidosta":

Seuraa meitä Twitterissä: @vbonukset | @Maksyuck