Matkalla MM-kisoihin: Englanti alamaissa, Hollanti iskussa

Matkalla MM-kisoihin: Englanti alamaissa, Hollanti iskussa
Andrew Orchard sports photography / Alamy Stock Photo

Kansojen liiga oli viimeinen näytön paikka ennen MM-kisoja, Englannilla on ongelmia, ja Hollannin peli kulkee

Kansojen liiga oli eurooppalaisten futismaiden osalta viimeinen kunnon mittari kertomaan siitä, missä kunnossa joukkueet voisivat olla talven MM-kisoissa Qatarissa.
Lyhyesti: Englanti on pulassa, Saksakin on vaisu ja Hollanti taitaa olla juuri nyt kovakuntoisin joukkue.

Englanti - Southgaten valmentajan palli heiluu


Englanti putosi Kansojen liigan B-liigaan. Se ei voittanut lohkossaan ainuttakaan matsia, vaikka samassa lohkossa pelasi selvästi heikommaksi rankattu Unkarikin. Lohkon kaksi muuta maata olivat Saksa, sekä lopulta ykköseksi noussut Italia.
Englannin noloin matsi Kansojen liigassa oli 0-4 -tappio Unkarille kansallisstadionilla Wembleyllä.

Englanti oli vielä edellisessä EM-turnauksessa Venäjällä joukkue, jolta odotettiin paljon ja joka lopulta pelasi itsensä semifinaaleihin. Viime vuoden EM-turnauksessa ajan piti jo olla kypsä sille, että jalkapallo tulisi vihdoin kotiin, mutta vajaaksi jäi.
Nyt näyttää siltä, että Englannin lupaavasti alkanut nousu pysähtyy. Joukkue on taantunut, mutta vetomarkkinoilla se on vielä yleisesti MM-turnauksen nelossuosikki.

Gareth Southgate tuli Englannin päävalmentajaksi vuonna 2016 väliaikaisella diilillä, kun Sam Allardyce yllättäen erosi. Southgaten homma vakinaistettiin, ja hän käänsi maajoukkueen aivan uudenlaiseen nousuun. Joukkue pelasi aktiivista ja kekseliästä futista, tähdet olivat nuoria, itseluottamus korkealla ja tulosta tuli. Kaikki olivat tyytyväisiä.

Southgate peluuttaa varovaisesti


Nyt Englanti on vajoamassa takaisin vanhoihin synteihinsä, ja median riepottelu on alkanut. Southgatea syytetään nyt liian konservatiivisesta pelitavasta. Maajoukkueella on kaikkien aikojen luovimmat ja taitavimmat pelaajat rivissä, mutta Southgate ei arvostelijoiden mukaan annan heidän loistaa, vaan kahlitsee nämä peluutuksellaan. Toisaalta, sekin tunnustetaan, että arvoturnausten pudotuspeleissä varovainen puolustaminen on tuonut tulosta.

Englannilla on ongelmia ainakin keskikentällä. MM-kisojen välierän tappio ja EM-finaalin tappio olivat paljolti seurausta siitä, että Englanti meni antamaan keskikentän vastustajalle. Joukkue edelleen tarvitsisi keskikentälle pelaajia, jotka saisivat jotain aikaan tiukoissakin paikoissa. Jos huippukuntoinen Steven Gerrard olisi mukana, niin se oli iso plussa Englannille juuri nyt.

Pelaajapuolella Englannin ongelma on se, että Southgaten luottopelaajat eivät välttämättä saa kunnolla peliaikaa seurajoukkueissa. Harry Maguire on tästä paras esimerkki. Hän on viime kuukaudet ollut umpisurkea, ja istunut viime matsia Man Unitedin penkillä. Silti Maguire on Englannin aloittava toppari. Kysymysmerkkejä on myös ainakin Jordan Hendersonin, Luke Shawn, John Stonesin, Kalvin Phillipsin ja Jack Grealishin kohdalla.Saksa - joukkue välivaiheessa


Saksan ainoa voitto Kansojen liigassa oli 5-2 -mylly kotikentällä Italiasta. Saksan otteluissa oli melkoista tempoilua. Ensin se pelasi kolme perättäistä 1-1 -tasuria, sitten seitsemän maalin matsin Italian kanssa. Tämän jälkeen se meni kotikentällään häviämään Unkarille, kunnes viime kierroksella oli taas kuuden maalin matsi, 3-3 Englantia vastaan Wembleyllä.

Saksa on tällä hetkellä Qatarin MM-kertoimissa noin kuutosena. Viime kesän EM-turnauksessa se putosi Englannille ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.
Saksan joukkue tuntuu olevan jonkinlaisessa välitilassa. Brasilian MM-turnauksessa 2014 se oli ylivoimainen, ja näytti siltä, että Saksan dominointi voisi jatkua vuosikausia. Näin ei sitten kuitenkaan käynyt, ja nyt MM-kultaa voittaneen joukkueen avainpelaajat alkavat jo lähes kaikki olla poissa maajoukkuekuvioista. Thomas Muller on edelleen mukana, mutta Wembleylläkin hän aloitti vaihdossa.

Saksan uuden sukupolven avainpelaajat Havertzista Saneen eivät ole ainakaan vielä samalla tavalla hallitsevia kuin maajoukkueen avainpelaajat aikaisemmin. Joshua Kimmichin ja Ilkay Gundoganin keskikentän pohja vaikuttaa vahvalta, mutta muuten on kysymysmerkkejä. Wembleyllä Havertz teki kaksi maalia ja Italiaa vastaan Werner teki kaksi maalia, mutta tasaisuus ja varmuus joukkueesta puuttuu.Hollanti - van Gaal sai taas homman toimimaan


Hollanti oli ainoa maa, joka selvitti Kansojen liigan A-liigan ilman tappiota. Joukkueen päävalmentaja Louis van Gaal taitaa olla kuin tehty maajoukkueen hommiin. Brasilian MM-turnauksessa van Gaalin johdolla Hollanti pelasi loistavaa futista ja voitti pronssimatsissa Brasilian.
Van Gaal palasi Hollannin päävalmentajaksi viime elokuussa, kun Frank de Boerin johdolla EM-kisat olivat menneet pieleen. Sen jälkeen kaikki on taas sujunut.
Hollannin alkulohkossa Kansojen liigassa pelasivat Belgia, Puola ja Wales. Hollanti voitti matseista viisi ja kotimatsi Puolaa vastaan päättyi 2-2.

Hollanti oli Kansojen liigassa hyvä kummassakin päässä kenttää. Sen maaliero oli 14-6, ja se on kova lukema näinkin kovassa lohkossa.
Se aloitti pelit vieraissa Belgiaa vastaan, ja voitti 4-1. Matsi oli hyvä näyte joukkueen hyökkäyksestä, ja kaksi viimeistä ottelua, nollapelit Puolaa ja Belgiaa vastaan olivat hyvät pelit varsinkin puolustukselta.

Hollanti voisi olla siinä kohdassa kehityskaarta, että tulostakin voisi tulla. Avainpelaajista Valioliigan Liverpoolin Virgil van Dijk on 31-vuotiaana topparin parhaassa iässä, vaikka van Dijk ei tällä kaudella olekaan pelannut hyvin. Inter Milanin Stefan de Vrij on kolmekymppinen, ja sitten Bayernin Matthijs de Ligt 23-vuotiaana ja Barcelonan Frenkie de Jong 25-vuotiaana ovat astetta nuoremmat.
Vaikka Hollantia varmasti aliarvioidaan, vetomarkkinoillakin se on vasta Saksan perässä mestaruuslistoilla, niin van Gaal tuntuu saavan joukkueesta parasta irti.