EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!

EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!
Kuukauden kestävät Jalkapallon EM-kisat ovat täällä. Istumalihaksia on varmasti treenattu jo Jääkiekon MM-kisojen ajan, mutta sehän oli vain esimakua tulevasta. Tärkeää on pitää betsivalikoima ja pelikassa kunnossa, mutta tärkeää on myös huolehtia nestetasapainosta ja etenkin siitä mitä suuhun laittaa.

Kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!


Koska Jalkapallon EM-kisat järjestetään nyt todellakin ympäri Eurooppaa, ei varsinaista teemaruokaa taida olla näihin kisoihin. Toki voi vetää Italian kunniaksi vaikkapa Saarioisen roiskeläppää tai tilata paikallisesta pizzeriasta kotiinkuljetettuna jonkinmoisen Frutti Di Maren. Avausotteluun voi vetäistä tilauksen vaikkapa Kebabista ja Pizzasta, ovathan vastakkain ottelussa Turkki ja Italia.

Mielenkiintoinen tavoite voisi olla vaikkapa tehdä sitä omaa teemailtaa vaikkapa päivän pääottelun mukaan. No, kukin tavallaan!

Terveys ennen kaikkea


Ihan jokaiseen matsi-iltaan ei välttämättä kannata varustautua sillä kaikkein rasvaisemmalla meiningillä, hyvin voi vaikkapa suikaloida vihanneksia ja dipata niitä lähitilalta saatuun kermaviiliin, jossa sekoitettuna oman pihan leskenlehdistä kehitettyä maustesekoitusta. Jälkkäriksi vaikkapa greippiä ja tuoretta inkivääriä. Ja kyllä taas maistuu seuraavana päivänä rasvaruoka!

Kyllähän se on niin että suurin osa ruuista on hampurilaisia, makkaraa, lihapullia, hodareita, ranskalaisia, erilaisia voileipiä, lämpöisiä leipiä, piiraita ja muuta suhteellisen helppoa, mutta ah niin rasvaista. Tähän vielä popkornit, sipsit, pähkinät, siemenet ja luonnollisesti juomat, joissa usein pieniä kuplia ja jonkin verran niitä alkoholiprosentteja. Se siitä kesäkunnosta. No, toivottavasti ensi talvena mahtuu sitten ainakin pulkkaan.

EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!

Auringonkukan siemenet kisahittinä!


UEFA tutki jo edellisiin kisoihin mitä eri Euroopan maissa syödään jalkapallo-otteluiden puoliajalla. Lisämaustetta matseihin saa tietenkin mausteisemmalla ruualla, mutta jos haluaa että kisaeväs ei nyt molemmissa päissä polttele, kannattaa pitopöytään hankkia jotain hieman hempeämpää. Erilaiset sipsit, snäcksit ja muut tuotteet ovat hyviä naposteltavia. Tulisemman ruuan ystäville löytyy myös paljon mainiota mutusteltavaa.

Monessa maassa suorastaan ahmitaan auringonkukan siemeniä tai muita saman tuotekategorian tuotteita. No ehkä se niitä on parempi järsiä kuin ottelun aikana kynsiä.


EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!

Lisämaustetta betsaukseen saa vaikkapa kokeilemalla sivustomme buustattuja kombokertoimia ja muita herkullisia yhdistelmävetoja päivän peleihin. Köydät erikoisvihjeet ja muut vinkit Jalkapallon EM-kisoihin luonnollisesti vedonlyöntivinkit osiostamme.


Tässä hieman makupaloja Euro-snakeista ja juomista joiden kulutus tullee Euron aikana hipomaan jälleen taivaita ja uusia myyntiennätyksiä tullaan lyömään ympäri Eurooppaa. Jos on seuraava kuukausi jalkapallon juhlaa, niin on se myös hyvän ruuan ja juoman juhlaa!

Belgia


EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!
Belgialaisten tapa, ranskalaiset perunat majoneesilla oluella alas huuhdeltuna herauttaa milloin tahansa veden kielelle. Oluesta puheenollen, Belgia kuuluu 100 pienimmän maan joukkoon maailmassa, mutta on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista olutmaista koko pallolla. Oluen paneminen otetaan vakavasti ja osa tunnetuimmista oluista tulee juuri täältä. Löytyykö sinun kisaeväistäsi belgialaista bisseä?
Tsekki


Tsekeissä näyttää olevan sinänsä turvallinen makkara + olut kombo voimissaan, tosin tuossa maassa makkarat maistuvat hieman erilaiselle kuin se perinteinen HK:n sininen tai muutamien nimeltä mainitsemattomien firmojen jauhomakkarat, jotka menevät melkein leipätuotteena, sen verran paljon niissä on jauhoa lihan sijaan.


Saksa


EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!
Saksa on niin laaja maa, että suosikkisnacksit ja ruuat vaihtelevat paljonkin. Nyt kun oktoberfestit ovat tältä syksyltä peruttu, voisi ennustaa että sitä olutta kiskotaan näiden kisojen aikana kaksin käsin. Ja jotta oikein janottaisi, vanha kunnon bratwurstiahan siihen sopii vallan mainiosti. Beer & Bratwurst – ihan Barasta! Ja kyllähän sitä Burgeriakin menee! Pääasia että on tarpeeksi rasvaista ja suolaista jotta jano säilyy koko matsin ajan.
Englanti


Saarelaiset ovat vahvasti mukana kisahuumassa, pelaavathan tämän vuoden kisoissa Englannin lisäksi kisoissa myös Wales ja Skotlanti. Väliajalla voi ehtiä lähikipakille hakemaan ne legendaariset ”Fish & Chipsit”, mutta muutakin mässytetään pelin aikana. Liharuokien lisäksi tarjolla ovat usein erilaiset snacksit ja piirakat. Ja sitten ne iltapäivän teet, jos matsi sattuu tulemaan sopivaan aikaan. Sipsiä saarivaltiossa menee myös to-del-la paljon.

Espanja


EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!
Jos ei halua kynsiä pureskella niin hyvä vaihtoehto sille on auringonkukan siemenet. Ärsyttävä äänihän niistä lähtee ja isomman kisakatsomon ollessa kyseessä telkkaria pitää jo laittaa isommalle rouskutuksen ollessa kovimmillaan. Ja ottelun jälkeen näky on melkoisen sottainen, kuoria on joka paikassa. Ja kuoren palasia löytyy vielä ensi vuoden juhannuksenakin, vähän kuin joulukuusen neulasiakin täällä koti-Suomessa. Tapasten luvattu maa antaa luvan laittaa siihen lautaselle ihan mitä tahansa naposteltavaa.Italia


Italiassa uskotaan pitkälti voileipien voimaan. Suosituin haukattava on italialainen täytetty leipä, jossa erilaista lihaa sisällä (salamella tai salsiccia) ja höysteenä sipulia ja paprikaa. Näitä ei montaa tarvitse nauttiam kun on jo jalat spaghettia. Italialaisethan tykkäävät ihan perussalaatista, jossa on salaattia, sipulia, tomaattia ja mozzarellaa. Eikä varmaan vähiten sen takia, että ne oman maan lipun värit löytyvät kätevästi myös lautaselta. Italiassa on tapakset nimetty Pinchoiksi, joten oikeastaan ihan sama mitä siihen lautaselle laittaa, kunhan se on hyvää.

Venäjä


EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!
Venäjällä suosittuja ovat erilaiset pienet naposteltavat pähkinöistä erilaisiin siemeniin (jep, ja ne samat auringonkukan siemenet täälläkin hot). Hodarit ovat helppona ja nopeana ruokana nousussa ja kuumaa koiraa nautitaan niin stadioneilla kuin kotioloissakin. Ei muuta kuin nakit höyryämään, vähän sinappikurkkusalaattia ja paahdettua sipulia hodarisämpylän väliin ja nauttimaan. Alas huuhdotaan tyypillisesti venäläisellä oluella tai jopa hieman kirkkaammalla aineella. Eikä nyt puhuta vedestä.
Ranska


EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!
Ranska, jossa on paljon alueellisia eroja, napostellaan myös paljon erilaisia herkkuja, riippuen siitä missä päin ollaan kisakatsomossa tai seuraamassa peliä paikan päällä. Makkaravoikkari on iso hitti monessa paikassa, sitä kun voi napostella kuumana tai kylmänä. Huom, tämä eroaa jonkin verran suomalaisten tuntemasta makkaraleivästä. Patonkimaassahan tietenkin mussutetaan tuota nimikkoruokaa, jos jonkinmoisessa muodossa ja oman tilan viinihän se sitten taitaa olla parasta juotavaa, jos sellaista on saatavilla. No aina joku tuntee Ranskassa jonkun joka viiniä viljelee.
Suomi


EURO2020 kisaeväät kuntoon – vatsan kautta mestariksi!
Suomessahan tullaan vetämään erilaista grillimakkaraa taas tonneittain muutenkin kesällä. Grillissä ehtii puoliajalla ja otteluiden välissä valmistamaan muitakin herkkuja kuten esimerkiksi hodareita, wingsejä, pihviä... Kyytipojaksi menee perinteisesti olutta tai muuta sihijuomaa, lonkerosta siideriin ja niin poispäin. Joku voi intoutua ottamaan jopa iltakahvin hyvän ottelun kunniaksi. Monessa kodissa pistetään Airfryeri laulamaan, siellä kun voi tehdä vaikka mitä juttuja.
Löytyisikö näistä ne oikeat kisaeväät alkaviin Jalkapallon EM-kisoihin? Onhan sinulla jo mietittynä kisakatsomon evästykset valmiiksi, katsoit sitten kisaa yksin tai vaikkapa vähän isommalla porukalla?


Lue myös: Suomalaiset Fanit EM-kisoissa!
Lue myös: Huuhkajille oma EM-kisabiisi
Artikkelin päälähteenä UEFA:n artikkeli.