F1-kausi 2022 – onko luvassa uusia menestyjiä?

F1-kausi 2022 – onko luvassa uusia menestyjiä?
Uusi F1-kausi on alle kuukauden päässä. Päivitä tietosi tulevan kauden tärkeimmistä näkymistä ja tietenkin kausivetojen kertoimista VB:n artikkelissa.
Formula 1 -kausi 2022 käynnistyy virallisesti perjantaina 18. maaliskuuta Bahrainin GP:n ensimmäisillä harjoituksilla. Ensimmäiset pisteet jaetaan sunnuntaina 20. päivä, kun itse osakilpailu ajetaan. Luvassa on suurten sääntömuutosten ansiosta erittäin mielenkiintoinen ja mahdollisesti jopa uusia menestyjiä tarjoava kausi.

Viime kauden huikea lopetus antaa herkulliset lähtöasetelmat kauteen 2022. Mercedeksen Lewis Hamilton ja Red Bullin Max Verstappen kävivät viime kaudella tulisen kamppailun mestaruudesta, joka ratkesi lopulta dramaattisten ja jopa hieman kyseenalaisten käänteiden jälkeen viimeisen osakilpailun viimeisellä kierroksella nuoren Verstappenin eduksi.

Ennakko-odotuksissa nämä viime kauden hallitsijat ovat mestarisuosikkeja tällekin kaudelle. Oman lusikkansa soppaan heittää kuitenkin Mercedekselle siirtynyt suuri lupaus George Russell, joka viimein pääsee näyttämään todellisen potentiaalinsa kilpailukykyisellä autolla.

Russellilla mahdollisuus haastaa kärkikaksikko


Suuri mielenkiinto kohdistuu nuoreen brittiin George Russelliin, joka siirtyy täksi kaudeksi Mercedeksen rattiin. Paikkaa kärkitallista nuori lahjakkuus on odottanut kärsivällisesti venyen hienoihin suorituksiin häntäpään autolla. Russell on kertaalleen aiemmin saanut näytön paikan Mercedeksellä, kun hän tuurasi koronaan sairastunutta Hamiltonia Sakhirin GP:ssä 2020. Aika-ajoissa varamiehen vauhti oli aivan Bottaksen tuntumassa, ja kisassakin hän taisteli voitosta, kunnes rengasmurheet vesittivät kaiken.

Russellin urotyöt sekä Williamsin että kertaalleen Mercedeksen ratissa antavat luvan odottaa kovia suorituksia tällä kertaa vakituisena Mercedes-kuskina. Jos Mersu vain on yhtä kilpailukykyinen kuin viime kaudella, on Russellin sijoittuminen kauden päätteeksi vähintäänkin kärkikolmikkoon erittäin todennäköistä. Mikä tahansa sijoitus kolmen kärjessä on mahdollinen, joten tässä voisi olla hyvä sauma vedonlyöjälle.Nouseeko Ferrari taistelemaan mestaruudesta?


Erityisesti suurien sääntömuutosten takia todellisia tallien välisiä voimasuhteita ei tiedä kukaan. Talvitesteistäkään ei voi liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tehdä, koska siellä nimenomaan testataan eikä ajeta kilpaa. Suuret tallit ovat varmasti yhä suuria, mutta niiden keskinäisessä järjestyksessä voidaan nähdä yllätyksiä. Uuden kauden kynnyksellä yksi mielenkiintoinen talli on Ferrari, joka on auton kehityksessään tehnyt kilpailijoista eroavia ratkaisuja.

Ferrarin vuoden 2022 autossa huomio kiinnittyy esimerkiksi kaksiosaiseen keulaan, jollaista ei muiden autoista löydy. Toinen huomiota herättävä piirre on auton sivun ilma-aukkoja ympäröivä laaksomainen muotoilu. Vedonlyöntimarkkinoilla on uskoa siihen, että muun muassa näillä rohkeilla ratkaisuilla Ferrari saattaisi taistella jos ei nyt aivan mestaruudesta, ainakin sarjan kakkostallin paikasta. Kauden alku näyttää, onko italiainen suunnittelutyö onnistunut.Bottaksella voi olla haasteita


Kaudella 2022 Suomen ainoa toivo Valtteri Bottas ajaa Alfa Romeon väreissä. Alfa Romeon edellinen kausi sujui mollivoittoisesti tallin sijoittuessa pisteissä toiseksi viimeiseksi. Mikäli auton kehitystyö on onnistunut erinomaisesti, ainakin ajoittainen taistelu keskikastissa on mahdollista.Bottaksen haasteena on ollut ohittaminen. Mercedes-vuosina on toisinaan todistettu tilanteita, joissa suomalaiskuski jumittuu ruuhkaan autolla, jonka pitäisi olla kilpakumppaneitaan selkeästi nopeampi. Mercedeksellä Bottaksella on ollut huippuauton tuoma etu, mutta tällä kertaa hitaammalla autolla ajettaessa tarvittaisiin toden teolla ärhäkkäitä otteita taistelussa pisteistä.

Kilpailujen avauskierroksilla Bottas on keskimäärin menettänyt sijoituksia, mikä myös vaikeuttaa nousua korkeammille sijoille. Aivan pessimistisimmissäkin arvioissa taakse pisteissä pitäisivät jäädä ainakin sarjan heittopussi Haasin kuljettajat sekä ensimmäistä kauttaan ajava tallikaveri Guanyu Zhou, jolloin vähimmäistavoitteen pitäisi olla 17. sija pistetilastossa. Bottas on kokenut ja taitava kuski, jolta erityisesti nyt tulosten saamiseksi vaaditaan näiden hyvien ominaisuuksiensa käyttämistä.

Auton suorituskyky on vielä mysteeri, joten kisasijoitusten veikkaamisessa on syytä olla ainakin alkukaudesta varovainen. Bottas kuitenkin on perinteisesti ollut vahva aika-ajaja, joten kisasijoituksiin nähden parempia aika-ajosijoituksia on syytä odottaa.