Formula 1 Unkarin GP, Hungaroring 30.7.2017

Formula 1 Unkarin GP, Hungaroring 30.7.2017
Formula 1:n Unkarin Grand Prix ajetaan 30.7.2016 Hungaroringin moottoriradalla Mogyoródissa. Tutustu oppaaseemme, miten lähdet formulamatkalle alle 500 eurolla!
Tänä vuonna Unkarin GP ajetaan heinäkuun lopulla, kuten monena vuonna aiemminkin. Mikäli haluat katsoa myös täydellisen Formula 1- ohjelman, löydät sen Formula 1 kilpailukalenteri -sivultamme. Lisää tietoa tulevasta Formula 1- kaudesta löydät sen sijaan Formula 1 -kausi -sivuiltamme.

Mutta miltä kuulostaisi lähteä katsomaan halpa Formula 1 -matka Unkariin paikan päälle halvan rantaloman hinnalla? Nyt ei siis puhuta nelinumeroisista hinnoista, vaan oikeasti kokemukseen nähden halvasta paketista. Me kävimme paikan päällä 2014 ja reissu näyttäisi tulevan vielä halvemmaksi vuonna 2017.

Matkavalmistelut


Voit ostaa matkatoimistolta valmiin matkan, jossa sinun ei tarvitse käytännössä huolehtia mistään. Toki matka maksaa lipun kanssa helposti yli 1000 euroa, mutta miksi kuluttaa niin paljon, kun halvemmallakin pääsee? Ja jos kerran lähdet Unkariin asti, niin miksi ei olisi paikan päällä kokonaista viikkoa? Budapest on upea kaupunki, joka tarjoaa paljon nähtävää.

Lentoliput


Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin joulukuun lopussa lippuhinnat Unkariin olivat halvimmillaan 88 eurolla. 88 euroa siis menopaluusta suoralla lennolla. Tämä vaihtoehto on tarjolla Ryanairilla, jolloin lähtö tapahtuu Tampere-Pirkkalan lentoasemalta.

Jos haluaa suorat lennot Helsingistä, lippuhinnat olivat joulukuun 2015 aikoihin 199 euroa. Norwegianilla pääsi Helsingistä yhdellä vaihdolla hieman halvemmalla, joten kannattaa miettiä suoraa lentoa Tampereelta.

Kisaliput


Reissun tärkein elementti, tietysti. Monen matkanjärjestäjän paketteihin eivät kuulu kisaliput, jotka on hankittava itse. Liput on helpoin tilata suomenkieliseltä sivulta http://www.hungaroinfo.com/formel1/.

Lippuhinnat liikkuvat aina 90 euron seisomapaikasta 450 euron VIP-lippuun. Nämä hinnat sisältävät siis koko viikonlopun. VIPiä hieman halvempi Super Gold maksaa viikonlopulta 395 euroa ja paikat ovat lähes identtiset VIPin kanssa, lähtösuoran kohdalla. Ongelma näissä lipuissa on se, että näet vain lähtösuoran ja loppukisan joutuu seuraamaan TV:ltä.

Itse olimme Silver 1 katsomossa, josta yläriveiltä näki kisan takasuoran. Paikat sijaitsi 16-20 lähtöruutujen kohdalla ja varikkosuoran alkupään toisella puolella oli iso screeni, mistä lopun kisasta pystyi seuraamaan. Silver-lippujen hinta on 250 euroa viikonlopulta. Näiltä paikoilta ei kuitenkaan näy täysin ensimmäiseen mutkaan, mutta Hungaroringin kisassa ei ensimmäisellä kierroksella ja ensimmäisessä mutkassa yleensä tapahdu suurempia. 2014 sade yllätti ennen kisaa, joten pääsimme todistamaan kaksi komeaa pyörähdystä. Ensin Sergio Perez kiihdytti ulos viimeisestä mutkasta pyörähtäen ja hetken päästä Vettel. Lisäksi aika-ajoissa Hamiltonin auto syttyi palamaan aivan silmiemme edessä.

Formula 1 Unkarin GP, Hungaroring 30.7.2017
Hamilton auto tulessa lauantain aika-ajoissa 2014.

Majoitus


Majoitukseen on käytännössä kolme vaihtoehtoa. Hotelli, hostelli tai oma asunto. Jos matkaseuruetta on enemmän, on ehdottoman suositeltavaa hankkia seurueelle oma asunto viikoksi Pestin puolelta.

Pestin puolella hotellihinnat pyörivät 80 eurosta ylöspäin yöltä. Olit sitten matkassa kaksin tai nelisteen. Jos haluaa edes siedettävän hotellin, niin yön hinta pomppaakin jo reiluun sataan euroon, sillä paikalliset hotellit tietävät kisaviikonlopun arvon.

Hostelleja kaupungista löytyy myös lukuisia. Niiden hinta liikkuu 20-30 eurossa yö per asukas. Omalla porukalla on mahdollista ottaa kokonainen huone käyttöön, mutta vieressä kuorsaava kisaradalla palanut kaveri ei varmasti kaikkia houkuta.

Tästä päästäänkin ehdottomasti parhaaseen vaihtoehtoon. Seurueelle hankitaan oma asunto viikoksi. Airbnb:stä löytyy lukuisia asuntoja, joiden hinnat pyörivät 70-100e vuorokausitaksalla ja majoittavat parhaillaan 8-10 henkeä. Eli tällä päästään jo lähelle 100 euroa / henkilö viikkomajoitukseen! Omalla reissullamme hankimme budapesteasyflat.com kautta asunnon. Kokonainen viikko maksoi yhdeltä hengeltä 155 euroa. Kyseisellä sivustolla on muutaman hengen asunnoista aina 10 henkeä majoittaviin asuntoihin ja hinta ei päätä huimaa. Kaikki asunnot ovat lisäksi Octogonin (alemmassa kartassa #4) lähellä, josta on ehkä Budapestin parhaat liikennemahdollisuudet niin taksilla, ratikalla, kuin metrollakin.

Lisäksi moni hotelli ja majoituspaikka hoitaa lentokenttäkuljetuksen ainakin asuinpaikan suuntaan. Taksi kentältä ei maksa kuitenkaan kuin 20-30 euroa, riippuen onko kyydissä kaksi vai kuusi henkilöä.

Yhteenveto


Paljonko reissu sitten maksaa yhteensä? Tehdäänpä kaksi yhteenvetoa (Hinnat per henkilö).

Viiden hengen formulareissu ***(**)
Lennot 88 euroa (Lähtö Tampere)
Majoitus 100-160 euroa / viikko (asunto)
Formulaliput 250 euroa (Silver 1)

Yhteensä: 438-498 euroa

Kahden hengen lomareissu ****
Lennot 199 euroa (Lähtö Helsinki)
Majoitus 280-400 euroa / viikko (hotelli)
Formulaliput 450 euroa (VIP)

Yhteensä: 929-1049 euroa

Jos otetaan siis huomioon, että halvin valmismatka ilman formulalippuja maksaa 695 euroa, pääsee kummalla tahansa vaihtoehdolla halvemmalla.

Budapest


Budapest on Unkarin pääkaupunki, jonka läpi virtaa Tonava. Kaupunki on jaettu kahteen osaan, läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin. On suositeltavampaa hankkia majoitus Pestin puolelta, sillä se helpottaa liikkumista Hungaroringille. Budapestillä on lähes tuhatvuotinen historia ja se näkyy kaupungissa. Radalla ei olla reissusta lopulta kuin murto-osa, mutta onneksi kaupnki tarjoaa reilusti nähtävää.

Liikkuminen


Jos majoituspaikka ei tarjoa kyytiä asumukselle, kannattaa kentältä napata taksi. Kolme luotettavinta taksiyhtiötä ovat City Taxi, Taxi 2000 ja 6x6 Taxi. Nämä ovat myös F1:n viralliset kumppanitaksit, jotka ajavat Hungaroringille VIP-reittiä alle puolessa tunnissa. Budapestissa kannattaa välttää tunnuksettomia takseja. Vaikka kaupungissa on yritetty vähentää laittomia takseja, on niitä vielä liikkeellä. Näiden taksien hinnatkin ovat sen mukaiset. Lentokentältä Pestiin saa kyydin alle 30 eurolla.

Muuten liikkuminen kannattaa hoitaa joko kävellen tai metrolla. Budapestissä on käytössä kolme metrolinjaa, joista yksi on Euroopan vanhin. Ryhmälippu vuorokaudeksi maksaa alle 10 euroa, joten metro on loistava liikennöintiväline suuressa kaupungissa.

Syö, juo


Budapest on halpa kaupunki, vaikka rahaa saakin kaupungissa palamaan. Budapestistä löytyy kaikki mahdolliset pikaruokapaikat, joita kannattaa välttää. Unkari on tunnettu liharuoistaan ja lähes paikasta riippumatta ravintola-annoksen saa Pestin puolella alle kymmenellä eurolla. Budan puolella ruoka on vielä halvempaa ja Tonavan ali pääsee kätevästi metrolla.

Budapestissä myös fine dining on halpaa. Michelin on listannut kaupungista 44 ravintolaa, joista neljälle on myönnetty myös Michelin-tähti. Parhaillaan kolmen ruokalajin menun saa alle 40 eurolla Michelin-tähdellä varustetusta ravintolasta.

Olut on kaupungissa halpaa, sillä järjestään kallein hanaolut maksaa 600 forinttia, eli kaksi euroa. Kuitenkin moni paikka mainostaa terassiolutta alle eurolla, joten halvalla pääsee.

Kaupoissa kaikki tuntuu olevan puoli-ilmaista. Ruoka on suhteessa sen hintaista, ettei sitä kannata edes itse valmistaa, vaan käydä ravintolassa syömässä. Juomapuolen voi hoitaa myös asunnolla, sillä paikallisen loistavan valkoviinin saa alle kahden euron.

Myös paikallinen hedelmäbrändi Palinka on kokeilemisen arvoinen. Laatu vaihtelee paikoittain paljon, mutta kannattaa maistaa Palinkaa ravintolassa, ennen kuin ryntäät ostamaan pullollisen kaupasta.

Yöelämä


Budapestin yöelämä on hullu. Jokaiselle löytyy jotakin ja sisäänheittäjiä riittää. Kaupungissa on myös ison yökerhon kokoisia herrasmiesklubeja, mutta osaa kannattaa välttää. Seuraa pitävät tytöt saattavat juoda piikkiisi hieman kalliimpaa konjakkia, joka johtaa siihen, että kivitalon kokoinen portsari ei päästä sinua lähtemään. Kaikesta selviää rahalla, mutta kuka nyt haluaisi maksaa 50 euroa tuopista olutta?

Suomalaiseen yömenoon tottunut kisaturisti suuntaa Morrison'siin, joita löytyy kaupungista muutama. Morrison's on opiskelijoiden ja turistien suosima yökerho, jossa on pitkät ja halvat Happy Hourit ja ne ovat lähes aamuun asti auki.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä hullusta yökerhosta toimi Szimpla Kert. Monikerroksinen yökerho on rakennettu vanhan kerrostalon sisään ja pahemmassa laitamyötäsessä paikasta ei löydä ulos.

Yöelämä tarjoaa niin paljon vaihtoehtoja, ettei yhdellä kertaa pysty kaikkea näkemään. Tästä syystä kannattaa ottaa Google avuksi ja etsiä itselleen sopivin menomesta.

Yönälkään kaduilla on auki monia Kyros Kebabia tarjoavia kojuja. Kyros on uskomattoman hyvä kebabin ja tortillan yhdistelmä. Ainakin näin 20 rullan empiirisen tutkimuksen pohjalta näitä voi syödä huoletta ilman pelkoa ruokamyrkytyksestä.

Nähtävyydet


Budapest toimii niin yöllä kuin päivällä. Kiinnosti sinua sitten näköalat, eläintarhat tai historia, niin nähtävää riittää monen reissun ajaksi. Paikat on numeroitu osittain kartalla.

1. Budapestin eläintarha
1866 perustettu eläintarha on ehdottomasti nähtä. Suuressa eläinpuistossa kuluttaa helposti vaikka koko päivän.

2. Budapestin kauppahalli
Ruokaa, ruokaa ja ruokaa. Täältä ei pääse todellakaan nälkäisenä pois.

3. Gellert-kukkula
Budan puolella oleva korkea kukkula, josta näkee koko kaupungin. Näyttävä varsinkin iltaisin, vaikka paikalla käy mielummin päivällä.

Kylpylät ja vesipuistot
Budapestistä löytyy kymmenkunta kylpylää. Osa näistä kylpylöistä on toiminut jo 1500-luvulla. Kylpyläpäivän hintakaan ei päätä huimaa, sillä sisäänpääsymaksut pyörivät kymmenen euron molemmin puolin. Lisäksi kaupungista löytyy muutama suuri vesipuisto, joista yksi sijaitsee aivan Hungaroringin vieressä.

Uhkapelaaminen
Kaupungissa on lukuisia kasinoita, joista suurin osa on Pestin puolella. Kaupungissa on myös kaksi hyvinkin laadukasta korttihuoneeta, joista löytyy valitettavan vähän informaatiota netistä. Huoneissa pyörii päivittäin pokeriturnauksia, sekä käteispelejä.

Muut nähtävyydet
Budapest on jo itsessään kaupunkina hieno, joten kaupunkia kannattaa ehdottomasti kierrellä kävellen. Kaupunki on täynnä patsaita, Tonavan ylittäviä siltoja, museoita, kirkkoja ja muuta nähtävää. Tripadvisorista löytyy lähes 1000 arvosteltua nähtävää paikkaa.

Formula 1 Unkarin GP, Hungaroring 30.7.2017

Hungaroringille!


Reissun ehdoton kohokohta on tietysti formulat. Lähtiessä on kuitenkin hyvä huomioida muutama asia.

Radalle ja takaisin


Radalle kannattaa lähteä keskustasta taksilla, sillä kuuden hengen taksikuljetus maksaa vain 30-33 euroa suuntaansa. Taksin voi tilata jo valmiiksi edellisenä päivänä. Tilatut taksit tulevat aina ajoissa ja kuljettavat joko mittarilla tai kiinteällä hinnalla Hungaroringille. Kolme virallista taksiyritystä, City Taxi, Taxi 2000 ja 6x6 Taxi, saavat ajaa VIP-reittiä radalle. Muita yrityksiä ei kannata käyttää, sillä nämä ovat nopeimmat ja halvimmat. Perjantain ja lauantaina kannattaa molempiin suuntiin kulkea mittarin raksuttaessa, sillä suuria ruuhkia ei ole.

Sunnuntaina on syytä lähtee matkaan jo hyvissä ajoin, koska ennen kisaa ajetaan Porche Supercup. Toki jos koko päivän jaksaa olla radalla, niin GP3-kisa ajetaan jo 9:30 sunnuntaiaamuna.

Matka kestää yleensä alle 30 minuuttia radalle, mutta sunnuntaina saattaa matkassa kulua 45 minuuttia. Sunnuntaina kannattaa myös kuljettajalle sanoa, että kuljette kiinteällä hinnalla. Takaisin Budapestiin on turha varata taksia. Taksivarikolla on nimittäin kisaviikonloppuna satoja takseja ja jopa sunnuntaina kilpailun jälkeen saimme taksin alle 20 minuutissa.

Toki tyylikkäänä, nopeana, mutta kalliina vaihtoehtona on varattavissa helikopterikyyti Budapestiin ja takaisin.

Radalla


Pääportista saapuessa noustaan mäki ylös ja saavutaan pääkatsomon viereen. Pääkatsomon vieressä on suuri määrä kojuja, joista voi ostaa Formula 1-fanituotteita. Jos ostat tietyllä summalla tuotteita, pääset ilmaiseksi kokeilemaan formulasimulaattoria. Viikonlopun nopein kuljettaja pääsee haastamaan GP2-kuljettajan ja voittaessaan saa lähes 3000 euron arvoisen Paddock Club-lipun. Paddock Clubin katsomot ovat varikon päällä ja tarjoilu on VIPVIPVIP-luokkaa.

Ruokaa ja juomaa kojuista saa nopeasti, joten on turha pelätä jonottamista. Oluen saa viedä katsomoon ja nauttia kisaa katsoessaan. Ainoastaan tupakointi on alueella rajattu, kuten Suomessa.

Nykyisillä moottoreilla varustetut Formulat eivät ole järin äänekkäitä, mutta silti sunnuntain lähtöön on hyvä pistää korvatulpat korviin.

Lopuksi


Miksi et lähtisi jo tänä kesänä katsomaan, kuinka suomalaiset kuskit ajavat moottoriurheilun kuningasluokassa? Kokemuksesta voi sanoa, että tapahtuma on lähes täydellisesti järjestetty ja on kokemuksena hintalaatusuhteeltaan loistava. Lisäksi Budapest on loistava kaupunki viettää heinäkuinen viikko nauttien. Toisin kuin Suomessa, Unkarissa harvemmin heinäkuussa sataa.

Jätä siis pakettimatkat hankkimatta ja hoida järjesteltyt itse! Vaiva on rahan arvoinen ja tuon säästetyn summan käyttää mieluusti Budapestissä.