Frisbeegolfin ABC

Frisbeegolfin ABC
Frisbeegolf on suosittua niin Suomessa kuin maailmallakin. Mikä on suosion syy? Mitä tarkoittaa OB-alue, drop zone tai mando. Entä draiveri, midari ja putteri? Tai kuinka pitkä onkaan maailmanennätysheitto ja milloin laji sai alkunsa?

Frisbeegolf


Frisbeegolfin SM-kilpailut alkavat huomenna 13.8. ja Veikkausbonukset.com seuraa Lahden Mukkulassa käytäviä kilpailuja koko tapahtuman ajan, myös paikan päällä. Näin kisojen kynnyksellä on hyvä hieman tutustua tähän jatkuvasti kasvavaan lajiin. Mikä tekee muovisen kiekon viskomisesta niin hauskaa ja erityistä, että se vetää jatkuvasti uusia pelaajia kentille? Tai miksi ostaa 37 kiekkoa, kun yhdelläkin pärjää?

Frisbeegolf tunnetaan maailmalla nimellä discgolf, mutta Suomessa frisbeegolf on yleisin nimitys. Pelin idea on täysin sama kuin tavallisessakin golfissa, mutta lajin aloittaminen on huomattavasti helpompaa. Esimerkiksi Green Cardia ei tarvita ja pelaamaan voi lähteä minkälaisessa vaatetuksessa tahansa. Kentälle voi suunnata kassit kilisten ja rennoin rantein tai kilpailumielessä täysillä puristaen.

Frisbee golf vedonlyönti


Lajia näkee harvemmin vedonlyöntiyhtiöiden listoilla, mutta tästäkin lajista pystyy varsinkin isompien turnausten aikana lyömään vetoa. Esimerkiksi Coolbet on yksi sivustoista, joilta on löytynyt aikaisemmin firsbee gold kohteita. Voit katsoa alta kaikki suosituimmat vedonlyöntisivustot ja parhaimmat vedonlyöntibonukset mitkä kannattaa hyödyntää kun aloittaa vedonlyönnin.

Arvostelu

Bonus

Kierrätys

Pelaa

Light Casino100% bonus 200€ asti5x (T+B)Pelaa nyt
2.Mobilebet100% bonus 100€ asti8x (B) yhdistelmissäPelaa nyt
3.Mr Green100€ ilmaisvetoEi kierrätystä!Pelaa nyt
Betsamigo120% talletusbonus 120€ asti5x (T+B)Pelaa nyt
5.TonyBet100% / 100€ ilmaisveto5x talletusPelaa nyt
6.William Hill100€ ilmaisvetoEi kierrätystäPelaa nyt
7.Campobet100% bonus 200€ asti5x Pelaa nyt
8.Bethard100% bonus 100€ asti4x (T+B)Pelaa nyt


Radat


Suomessa on jo yli 460 rataa ja paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikki ovat ilmaisia. Väylä alkaa ”tiiltä” eli heittoalustalta ja väylän toisessa päässä on perinteisen reiän sijasta kori, johon kiekko yritetään saada mahdollisimman vähin heitoin. Vähiten heittoja kerännyt pelaaja voittaa. Jokaisella väylällä on ihannetulos eli par-tulos, joka on merkattu heittoalustalla sijaitsevaan ratakorttiin. Frisbeegolfväylät ovat monimuotoisempia kuin perinteisessä golfissa, sillä maastot vaihtelevat tasaisen vihreistä puistoista aina synkkiin metsäväyliin. Etenkin tiheät metsäväylät voivat saada frisbeegolfarin verenpaineen hetkellisesti nousemaan ja kirosanat raikumaan metsän siimeksessä. Tästä huolimatta väylien suuri vaihtelevuus on yksi lajin parhaista puolista.

Säännöt


Peli alkaa heittoalustalta tehtävällä avausheitolla. Heiton irrotessa pelaajan kädestä on vähintään yhden tukipisteen kosketettava avauspaikkaa. Yleisimmin tukipiste on jalka, mutta se voi olla mikä tahansa kehon osa eli mielikuvituksen käyttö on siis sallittua. Kaikkien ryhmän pelaajien heitettyä avausheittonsa, jatkuu peli aina kauimmaiseksi korista jääneestä pelaajasta. Seuraavat heitot tapahtuvat kohdalta, johon kiekko pysähtyy. Heittopaikan voi merkata merkkaukseen tarkoitetulla merkkauskiekolla, mutta niin sanotuissa hupipeleissä merkkauskiekkoja harvemmin näkee.

OB-alue, drop zone ja mando


Joidenkin väylien pelialuetta on rajattu ja pelialueen ulkopuolista sektoria kutsutaan OB-alueeksi. Jos kiekko menee heitosta pelialueen rajojen yli OB-alueelle, niin seuraava heitto heitetään väylälle erikseen merkityltä heittopaikalta eli drop zonelta, siitä kohtaa missä kiekko ylitti rajan tai edelliseltä heittopaikalta. Jos väylällä on drop zone, heittää pelaaja seuraavan heittonsa siitä. Jos drop zonea ei ole, pelaaja saa valita, heittääkö seuraavan heittonsa siitä kohtaa missä kiekko ylitti rajan vai siitä, mistä heitti edellisen heittonsa. OB-alueelle heitetystä heitosta tuomitaan yksi rangaistusheitto eli tulokseen lisätään yksi heitto. OB-alueiden lisäksi väylällä voi olla myös mandoja eli kiertosuuntia tai -pisteitä. Yleisimpiä mandoja ovat puut. Väärin pelattu mando johtaa myös drop zonelle ja myös tästä tuomitaan yksi rangaistusheitto. OB-alue, drop zone ja mandot on merkitty ratakorttiin.

Yleisin tapa heittää kiekko koriin on puttaus, mikä tarkoittaa läheltä koria suoritettua heittoa koria kohti. Frisbeen saa heittää koriin kauempaakin, mutta siinä piilee aina vaara, että kiekko vierii kauaksi korista. Perinteisen golfin tapaan frisbeegolfissa voi tehdä myös holarin eli hole in onen. Lajia voi harrastaa myös löyhemmillä säännöillä ja sääntöjä soveltaen, kunhan muistaa yleisen frisbeegolfetiketin.

Kiekot - draiveri, midari & putteri


Frisbeegolfin ABC

Erilaisia frisbeegolfkiekkoja on yhtä paljon kuin on heittäjiäkin ja hintahaitari on parista eurosta useaan kymmeneen euroon. Halvemmilla niin sanotuilla Robin Hood -seteillä pääsee alkuun, mutta taitojen karttuessa kannattaa kiekkojen laatuun satsata. Kiekot eroavat toisistaan ennen kaikkea käyttötarkoituksensa perusteella. Kiekot jaetaan draivereihin, lähestymiskiekkoihin eli midareihin ja puttereihin. Kierros aloitetaan usein draiverilla ja näillä kiekoilla haetaan maksimaalista pituutta. Pituusheiton maailmanennätys on 263,2 metriä, joten kyllä muovilätyn voi saada pitkälle.

Draiverin tunnistaa matalasta ja terävästä profiilista. Lähestymiskiekko on nimensä mukaan tarkoitettu lähestymiseen puttietäisyydelle saakka ja ne ovat vakaampia kuin draiverit. Midari on pyöreäreunaisempi kuin draiveri ja niillä heitetään tarkkuutta vaativia heittoja. Putterilla viimeistellään kierros. Putterit ovat korkeareunaisia ja rimmi eli kiekon reuna on lähes olematon. Ominaisuuksiltaan putterit ovat hitaita ja tarkkoja. Kiekot eroavat toisistaan muun muassa nopeuden, painon, liito-ominaisuuksien ja muovilaatujen suhteen. Valmistajia on useita ja eri valmistajilla on omia merkkausjärjestelmiä osoittamaan kiekon ominaisuuksia. Jos mielit kilparadoille, muista tarkastaa, että kiekkosi ovat PDGA-hyväksyttyjä.

Frisbeegolfin ABC

Ohjeet


Harjoittelu kannattaa aloittaa helpolla kiekolla, jonka nopeus on mahdollisimman alhainen. Jos otat hyllystä ensimmäisenä nopeimman ja markkinoiden ylivakaimman kiekon, innostuksesi tulee lopahtamaan heti ensimmäisellä kerralla. Hyvän heittotekniikan harjoittelu on tärkeintä frisbeegolfissa. Heittotekniikat voidaan jakaa kolmeen tekniikkaan: kämmenheittoon, rystyheittoon ja puttaukseen. Kaikki tekniikat on hallittava, jos mielii päästä hyville par-tuloksille. Esimerkiksi kämmenheitolla oikeakätinen pelaaja pääsee helpommin oikealle kaartuvaan mutkaan kuin rystyheitolla.

Lajin huiput


Lajin ehdoton kärki tulee Yhdysvalloista. Suomesta, Tanskasta ja Ruotsista tulevat pohjoismaiden huiput. Suomalaiset pelaajat ovat jatkuvasti lähempänä kirkkainta kärkeä, eikä olisi ihme vaikka sinivalkoinen väri syrjäyttäisi tulevaisuudessa mahtavan USA:n. Yhdysvaltalainen Paul McBeth on voittanut discgolf-urallaan käytännössä kaiken mahdollisen ja hallinnut lajia jo usean vuoden ajan. Uusia tulokkaita tulee kuitenkin jatkuvasti ja McBethin valta-aika hiipuu vuosi vuodelta. Suomen kovinta kärkeä edustavat Seppo Paju, Pasi Koivu ja Jalle Stoor. Seppo Paju on voittanut muun muassa alle 16-vuotiaiden maailmanmestaruuden, alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, Suomen mestaruuden sekä Euroopan mestaruuden. Lajin huiput tienaavat saman verran kuin keskipalkkainen suomalainen vuodessa, mutta rahapalkinnot kasvavat jatkuvasti. Toivottavasti vielä jonain päivänä voidaan puhua miljonääripelaajista, kuten useiden muiden lajien kohdalla.Lajin synty


Lajin isänä voidaan pitää Ed Headrickiä, joka kehitti frisbeestä tarkemmin heitettävän version jo vuonna 1964. Headrick patentoi myös ensimmäiset metalliketjulliset korit ja ne ovat käytössä vielä tänäkin päivänä. Ed oli mukana perustamassa Professional Disc Golf Associationia ja International Frisbee Associationia. Tämä kaikki loi pohjan frisbeegolfin kehitykselle. Nykymuotoinen frisbeegolfkiekko on Jan Sobelin ja Dave Dunipacen käsialaa. He pienensivät ja madalsivat kiekkoja sekä levensivät niiden reunoja. Vuoteen 1983 asti kiekot olivat epävakaita ja kauniit ”ässäheitot” varmastikin mahdottomia.

Frisbeegolf vedonlyöjän silmin


Frisbeegolf on vielä nuori vedonlyöntilaji, mutta on saanut jatkuvasti enemmän sijaa vedonlyöntitoimistojen listoilla. Kohdevalikoima on toki vielä hyvin pieni suurempiin lajeihin verrattaessa, mutta suurimmat turnaukset löytyvät useilta bookereilta. Tavallisimmat vedonlyöntimuodot frisbeegolfiin ovat voittajavedot, h2h ja sijoitusvedot. Jos vedonlyönti frisbeegolfin parissa kiinnostaa, kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:

- Laji on yllätysherkkä, sillä parhaimmiston osalta pelitilanne on yleensä hyvin tiukka. Kaksi huonompaa väylää ja tilanne voi kääntyä aivan toisinpäin. Esimerkiksi McBeth on kärsinyt viimeaikoina selkäongelmista, ja tämä oli koitua miehen turmioksi European Open -kilpailuissa Nokialla heinäkuussa, kun selvä johto luhistui lopussa.

- Jotkin radat sopivat toisille paremmin kuin toisille. Kannattaa siis katsoa ennen kilpailua miten heittäjä on radalla aiemmin suoriutunut.

- Pelaajien viimeaikainen pelivire. Parhaat on parhaita, eikä kuukauden sisällä tapahdu paljon muutoksia.