Korvat hörölle, musiikin ystävät! - Lyö vetoa Grammy-palkinnoista

Korvat hörölle, musiikin ystävät! - Lyö vetoa Grammy-palkinnoista
Grammy-palkinnot tulevat taas ja se tarkoittaa vedonlyöntiä musiikkikohteista. Katso palkintokategoriat, ehdokkaat ja kertoimet.
Grammy Awards eli Grammy-palkinnot jaetaan vuosittain Yhdysvalloissa musiikin saralla. Kyseessä on puhtaasti amerikkalainen gaala, mutta USAn ollessa länsimaisen kulttuurin merkittävin mekka herättävät palkinnot kiinnostusta kansainvälisesti – myös vedonlyöjien!

Grammy Awards -tapahtuma 2023 järjestetään 5. helmikuuta, Suomen aikaa tiistain puolella kello kahdelta yöllä alkaen.

Kertoimet tärkeimmille ehdokkuuksille julkistivat ensimmäisinä vedonlyöntiyhtiöt Mr Green ja William Hill.

Vuoden albumi
Arvostettu vuoden albumi -palkinto on yhä nykymaailmassa kovaa valuuttaa, vaikka moni kokee, ettei yhtenäisiä albumeita enää arvosteta samaan tapaan kuin ennen. Singlejä julkaistaankin promootioarvon ja Spotify-julkaisun helppouden takia niin paljon, että joitain potentiaalisia levyjä voi jäädä ehdokkaista poiskin, nimittäin vähintään 51 % albumin sisällöstä on oltava uutta.

Suosikkina vuonna 2023 kategoriassa on Beyoncén heinäkuussa ilmestynyt Renaissance. 41-vuotias Destiny's Child -yhtyeen perustaja on jo ollut ehdolla vuoden albumin artistiksi kolmesti, mutta ei ole vielä voittanut palkintoa. Muita pystejä löytyy, nimittäin hän on Grammy-historian eniten palkintoja voittanut naisartisti 28 kunnianosoituksellaan.

Toisena suosikkina on Adelen 30. Adele on nimennyt albuminsa sen mukaan, mihin ikävuoteen hän on levyn kirjoitusjaksot enimmäkseen liittänyt: 21 toi jo palkinnon vuonna 2012 sekä 25 vuonna 2017. Onko aika täydentää saaga?

Vuoden kappale
Song of the Year on usein suomennettu vuoden lauluksi, mutta ehkä vuoden kappale tai vuoden biisi olisi nykyään osuvampi termi. Kategoriassa haetaan biisiä nimenomaan biisin näkökulmasta, nimittäin esittäjää ei palkita vaan kappaleen tekijät ja tuottajat.

Adelen Easy on Me on nostettu tässä suosikiksi, joskin kategoria on vedonlyöntiyhtiöiden mielestä vuoden tiukin. Erot kertoimien välillä ovat pienimmät ja vuoden biisi on ainoa, jossa suosikin kerroin alkaa kakkosella.

Perässä tulevat rinta rinnan Taylor Swiftin mahtipontinen All Too Well ja Harry Stylesin jättihitti As It Was. Swiftin kappale on eepos, jonka ensimmäinen versio oli peräti kymmenen minuuttia pitkä, mutta Red-albumille versiota saksittiin viiteen minuuttiin. Ettei olisi liian selkeää, löytyy kappaleesta myös 15-minuuttinen lyhytelokuvaversio. Genrejä rohkeasti yhdistelevä teos on mielestämme hieman sekava, eikä oikein täytä perinteistä biisin tehtävää vaan muistuttaa enemmänkin EP:tä – varsinkin nykymaailman nopeuteen peilaten.

Stylesin ytimekkäällä As It Was -biisillä on ehdokkaista selvästi eniten näyttökertoja YouTubessa lähestyen jo puolta miljardia, mitä voidaan myös pitää jonkinlaisena mittapuuna, vaikka palkinnot myöntävä Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys The Recording Academy ei tätä myönnäkään. Tarttuva kappale on mukava ja helppo kuunnella, mutta siinä on kovasti yksinkertaisuutta voittamaan biisintekijöille suunnattava palkinto.

Beyoncé Break My Soulia ei pidetä yli kympin kertoimella kovin todennäköisenä voittajana.

Paras uusi artisti
Uuden artistin osalta voittajaa pidetään melko selvänä, sillä selvä suosikki on Latto-taiteilijanimellä kulkeva räppäri Alyssa Michelle Stephens. Hän ponnahti julkisuuteen vuonna 2016 reality-ohjelmassa The Rap Game, tuolloin vielä nimellä Miss Mulatto. 24-vuotiaan neidin suurin hitti on Big Energy.Lisäksi listalta löytyvät selvästi epätodennäköisempinä vaihtoehtoinen brasilialainen monitoiminainen Anitta, Euroviisuista ponnahtanut Måneskin sekä Priscilla Renea Hamilton eli Muni Long – sinänsä kiinnostavaa, että viimeksi mainittu on edes tässä kategoriassa mukana, vaikka 34-vuotias on tehnyt musiikkia jo vuosikausia ja hänen soolodebyyttinsä ilmestyi Capitol Recordsin kautta jo vuonna 2009! Tuolloin hän tosin käytti eri nimeä.

Vuoden levytys
Vuoden levytys- eli Record of the Year -kategoriassa peli on selvä: nyt haetaan vuoden isointa lekaa eli biisiä. Tämä menee helposti sekaisin edellä mainitun Song of the Year -kategorian kanssa. Erona kuitenkin siis se, että tässä kategoriassa otetaan huomioon myös esiintyvän artistin rooli kappaleessa, ei vain tekijöiden ja tuottajien.

Ehdokkaat ovat pitkälti samoja kuin vuoden kappaleessa, joten kategorioiden pyörittely ei vedonlyöntimielessä ole helppoa. VB:n musiikkitoimitus löysi tähän silti yhden hepan, millä mennään.

Lue vihje: Grammy Awards: Vuoden levytys