Harri Heliövaara nousee maailman huipulle

Harri Heliövaara nousee maailman huipulle
Kuva: PA Images / Alamy Stock Photo

Harri Heliövaara ehti jo lopettaa ammattilaisuran useaksi vuodeksi, mutta sitten kaikki loksahti kohdalleen.

Voitto Adelaidessa nosti Heliövaaran rankingissa kympin sakkiin


Emil Ruusuvuori ei ole ainoa suomalainen tennishuippu. Harri Heliövaara on toinen.
Heliövaaran menestys tulee nelinpelin puolella. Aivan hiljattain Heliövaara yhdessa brittiläinen peliparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa voitti Adelaiden ATP-turnauksen. Hyvä merkki pikapuolin alkavaa Australian Open -turnausta silmällä pitäen.
Heliövaara ja Glasspool voittivat Adelaiden finaalissa parin Murray/Venus lukemin 6-3, 7-6 (7-3). Voitto nostaa Heliövaaran nelinpelirankkauksessa jo top kymmenen joukkoon yhdeksänneksi.Adelaiden voitto oli Heliövaaralle uran neljäs ATP-voitto, ja kolmas Glasspoolin kanssa. Heliövaaralle on alkanut tulla menestystä vasta myöhemmällä iällä. Hän on jo 33-vuotias, ja ensimmäinen ATP-voitto tuli vuonna 2021.
Syy Heliövaaran myöhäiseen kehittymiseen on se, että hän ehti jo lopettaa tenniksen kokonaan vuonna 2012. Tuolloin Heliövaara pelasi ensisijaisesti kaksinpelejä, mutta ura ei lähtenyt nousemaan. Lokakuussa 2012 Heliövaara oli ajautunut ylikuntoon, eikä hän pelannut ollenkaan. Kun homma ei tämänkään jälkeen lähtenyt sujumaan, niin Heliövaara päätti seuraavana keväänä laittaa mailat kassiin ja keskittyä insinöörin opintoihin.

Varsinaisen lopettamisen jälkeen Heliövaara vielä pelaili omien sanojensa mukaan ”huvikseen”, ja siinä samassa hän voitti Suomen mestaruuksia.
Heliövaaran lopettamispäätös ei kestänyt, vaan vuonna 2017 hän ilmoitti aloittavansa taas ammattilaisuran. Nelinpeli alkoi sujua. Futures-turnauksissa alkoi tulla voittoja, sitten perään mestaruuksia alkoi tulla Challenger-tason turnauksissa. Siitä eteenpäin tie on ollut suoraan ylöspäin. Ensimmäinen ATP-voitto maaliskuussa 2021 Ranskassa oli samalla Heliövaaran ensimmäinen ATP-finaali.Grand Slam -turnauksissa Heliövaara ei ole vielä ollut lähellä finaalia. Parhaat sijoitukset ovat olleet Glasspoolin kanssa neljännesfinaalit Ranskassa ja US Openissa viime vuonna.

Heliävaaran uravalinnassa kävi loppujen lopuksi siis hyvin. Hänen tennisansionsa ovat jo noin 855 000 dollaria, ja vaikka siitä vähentää kulut, niin kyllä palkkio vetää vertoja insinöörin palkoille. Ja ehtiihän sitä sitten myöhemminkin suunnitella laitteita konttorihommissa.Harri Heliövaara nousee maailman huipulle