Vieläkö Huuhkajat päihittää

Vieläkö Huuhkajat päihittää
Suomi aloittaa jalkapallon Kansojen liigan ottelunsa lauantaina hyvinkin tutuksi tullutta joukkuetta eli Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Veikkausbonukset loi silmäyksen tuleviin vastustajiin pelaajien markkina-arvojen kautta.
Suomen miesten jalkapallomaajoukkue, Huuhkajinakin tunnettu yksikkö on harvinaisessa tilanteessa. Pärjätäkseen eli sijoittuakseen tulevassa Kansojen liigan lohkossaan kahden parhaan joukkoon sen ei tarvitse tehdä jättimäistä venymistä.

Monissa karsinnoissa joukkue on ollut etukäteen ajateltuna suurehko tai todella suuri altavastaaja lopputurnauspaikkaa ajatellen. Näin oli ennakkoasetelma myös EM2020-karsinnoissa, vaikka Huuhkajat lopulta kisoihin selvisikin.

Kansojen liigan pelillinen panos ei tunnetusti ole yhtä suuri kuin arvokisakarsinnoissa. Toisaalta on tarpeetonta ylenmäärin väheksyäkään näitä otteluita. Säilyminen B-liigassa eli viimeisen sijan välttäminen on ihan hyvä porkkana, samoin se että lohkon voittamalla tarjoutuisi varapatruuna EM2024-kisojen karsintoihin.

Toki pelkästään markkina-arvoja tutkimalla voisi ajatella Romanian ja Bosnia-Hertsegovinan olevan lähtökohtaisesti Suomen edellä. Bosnian kohdalla kaksi edellistä arvokisakarsintaa on kuitenkin osoittanut tilanteen kentällä erilaiseksi: Suomi on sijoittunut molemmilla kerroilla paremmin.

Käydään pintaraapaisulla läpi Huuhkajien lisäksi ne joukkueet, joiden kanssa sinivalkoiset kilvoittelevat edellä mainituista asioista. Ottelut tulevat vastaan vauhdilla, joten juuri tämänhetkiset pelaajavalinnat ja -tilanteet pätevät pitkälti läpi lohkon.

Lähteenä on Transfermarkt, joiden pohjalta on laskettu joukkueen kokonaisarvo sekä keskiarvo kaikista pelaajista.

Suomi: 27 pelaajaa, joiden markkina-arvo on pelaajaa kohti keskimäärin 1,60 miljoonaa euroa


Suomen joukkueessa on seitsemän pelaajaa, joiden markkina-arvo on vähintään kaksi miljoonaa euroa. Poikkeuksena jokseenkin kaikkiin eurooppalaismaihin on arvokkain mies maalivahti eli Lukas Hradecky. Muut ainakin viiden miljoonan euron miehet ovat Glen Kamara & Teemu Pukki.Suomi pelasi tunnetusti ja mainitusti EM2020-lopputurnauksessa. Edellisissä MM-karsinnoissa tuli kahdeksassa ottelussa 11 pistettä pistettä. Kansojen liigan viimeisimmässä B-lohkossa irtosi kuudesta pelistä 12 pistettä.

Bosnia-Hertsegovina, 31 pelaajaa, yhteensä 84 miljoonaa, keskiarvo 2,7 miljoonaa


Kuten todettua, pitäisi Bosnian olla Suomen edellä. Yli puolet pelaajistosta on ainakin kahden miljoonan arvoisia, ja viisikko Miralem Pjanic-Rade Krunic-Ermedin Dimirovic-Amir Hadziahmetovic-Anel Ahmedhodzic on noteerattu kuuteen miljoonaan tai sen yli. Vielä 32-vuotiaana yhdeksän ja puolen miljoonan mieheksi laskettu Pjanic on tämän lohkon "nimekkäin" pelaaja. Keskikenttämies edustaa nykyisin turkkilaista Besiktasia.Krunic on puolestaan kirjoilla AC Milanissa ja Dimirovic Saksan Bundesliigan Freiburgissa. Lisäksi nimettynä on toki myös Edin Dzeko, 36-vuotias kärkipelaaja arvoltaan neljä miljoonaa.

Edellinen MM-karsinta oli joukkueelle suurensuuri pettymys. Kahdeksasta ottelusta kertyi vain yksi voitto ja yhteensä seitsemän pistettä. Ero Suomeen oli siis suhteellisen merkittävä. Myös EM-karsinnoissa Bosnia keräsi neljä pistettä suomalaisia vähemmän.Montenegro 22 pelaajaa, 32 miljoonaa, keskiarvo 1,5 miljoonaa


Montenegro on se joukkue, jota vastaan Suomi on lievä suosikki jopa markkina-arvojen perusteella. Toki on syytä painottaa sana lievä, sillä näiden maiden eurokeskiarvot ovat hyvin lähellä toisiaan.

Kirkkaimmat tähdet ovat Lazion pelaajarinkiin kuuluva Adam Marusic, Sporting Gijonin mies Uros Djurdjevic sekä Ruotsin Allsvenskanissa pelaaja Sead Haksabanovic. Heidän lisäkseen vain yhden miehen markkina-arvo on vähintään kaksi miljoonaa.

Nämä luvut kertovat osaltaan siitä, että Montenegro on tehnyt varsin vahvan suorituksen yltäessään Kansojen liigan B-tasolle. Se nousi C-liigasta voitettuaan lohkonsa, jossa pelasivat lisäksi Kreikka, Albania ja Georgia.MM-karsinnoissa saldo oli itse asiassa suhteellisen hyvä, 12 pistettä kymmenestä ottelusta, vaikka sijoitus jäikin kuuden joukkueen lohkossa neljänneksi. Vielä viimeisimmissä EM-karsinnoissa saalis oli todella laiha: kahdeksan ottelua kokonaan ilman voittoja.

Suomelle oivallinen lähtökohta on Montenegron jättäminen taakse. Sillä turvattaisiin säilyminen B-liigassa seuraavallakin sesongilla.

Romania 29 pelaajaa, 93 miljoonaa, keskiarvo 3,2 miljoonaa


Romania on näiden markkina-arvolukujen osalta lohkon suurin suosikki. Joukkuenelikon arvokkain pelaaja on 26-vuotias Cagliarin Serie A -mies, keskikentällä operoiva Razvan Marin. Hänen eurolukunsa on 14 miljoonaa.

Nuoremmasta kaartista Dennis Man, Alexandru Cicaldau & Valentin Mihaila ovat vähintään kuuden miljoonan arvoisia. Joukkueina tämä trio edustaa seuroja Parma-Galatasaray-Atalanta.

Romania kipusi ensimmäisellä Kansojen liigan kaudella C-liigasta B-liigaan. Kyseisellä tasolla se pelasi viimeksi kahden voiton, kahden tasapelin ja kahden tappion saldolla.

Arvokisakarsinnoissa tulokset ovat olleet merkittävästi parempia kuin esimerkiksi Bosnia & Hertsegovinalla. MM-jatkokarsintapaikkakaan ei ollut kaukana: kymmenestä ottelusta 17 pistettä. EM-kisat jäivät haaveeksi karsintojen pudotuspelien jälkeen.