Nuoret Leijonat 2016: Miljoonayleisön edestä supertähdiksi ja himmeämpiin valoihin

Nuoret Leijonat 2016: Miljoonayleisön edestä supertähdiksi ja himmeämpiin valoihin
Jääkiekon nuorten Leijonien MM-kisat vuodenvaihteessa 2015-2016 ovat yksi suomalaisen urheiluhistorian suurista ilmiöistä. On jälkikäteenkin ajateltuna hämmästyttävää, että loppuottelu Suomi-Venäjä keräsi Finnpanelin mukaan keskikatsojamääräksi lähes kaksi miljoonaa. Useasta Suomen kisapelaajasta tuli NHL-tähti, toisten urat ovat menneet hieman matalammalla profiililla. (Kuva: The Canadian Press / Alamy Stock Photo)
Muistissa on tietysti ensimmäisenä asiana hyökkäysketju Pu-La-Aho. Heidän eli Jesse Puljujärven, Patrik Laineen & Sebastian Ahon siivittäminä Suomi voitti loppuottelussa Venäjän. Siitä seurasi kultajuhlat, joissa oli noin 20 pakkasasteesta huolimatta tuhansia katsojia.

Veikkausbonukset loi katsauksen siihen, missä tämän kisajoukkueen pelaajat menevät pian seitsemän vuotta tapahtuneen jälkeen – eli siis urheilijan parhaassa iässä. Pu-La-Ahon ulkopuolelta löytyy yksi maailman tämän hetken kuumimmista supertähdistä. Lopussa on lisäksi nosto kisajoukkueeseen mahtumattomasta, mutta sittemmin omanlaisensa läpimurron tehneestä hyökkääjästä.

Maalivahdit


Kaapo Kähkönen: Pelasi kisojen aikana SM-liigaa Bluesissa ja siirtyi kaudeksi 2018-2019 Pohjois-Amerikkaan. Läpimurto NHL:n ykkösmaalivahdiksi on toistaiseksi tekemättä.

Veini Vehviläinen: Oli mukana vielä vuotta myöhemmin nuorten MM-kilpailuissa. Kävi kokeilemassa rapakon takana, mutta saldoksi jäi (toistaiseksi) yksi NHL-ottelu. Palasi marraskuussa sinne, missä joulukuussa 2015 oli: JYPiin.Emil Larmi: Edusti MM-turnauksen aikana Mestis-joukkue Peliittoja. Tarina on samankaltainen Vehviläisen kanssa: visiitti Yhdysvalloissa oli lyhyt. Siirtyi täksi kaudeksi Ruotsin liigaan.

Puolustajat


Sami Niku: Pelaaja NHL:n ja AHL:n välimaastossa. Näin eteni peräti viisi kautta, kunnes palasi täksi syksyksi JYPiin dominoimaan kotimaista Liigaa.

Miro Keskitalo: Edusti kisakaudella kahtakin eri Mestis-joukkuetta lainapelaajan statuksella. Mestis on ollut paikka myös läpi korona-ajan sen jälkeen, kun ainoa visiitti ulkomailla eli Tanskassa päättyi.

Olli Juolevi: Oli ja on suomalaisille tavallaan vieraampi pelaaja, sillä on pelannut Suomessa vain yhden kauden. Toisaalta ehti olla mukana peräti kolmissa nuorten MM-kisoissa. Vain 17-vuotiaana kotikisoihin yltänyt pakki hakee vielä NHL-läpimurtoa.Eetu Sopanen: Tämän mestarijoukkueen karuin tarina. Joutui lopettamaan jääkiekkoilun loukkaantumisen vuoksi vain 21-vuotiaana.

Joni Tuulola: Tutunlainen tarina monen muun pelaajan tavoin. Kävi pari kautta AHL:ssä, kunnes palasi korona-ajan alettua Suomeen. Kuuluu kotimaan Liigassa kelpo luokan pelaajiin.

Niko Mikkola: Tämä versio Suomen kiekkohistorian useammastakin Niko Mikkolasta on onnistunut nostamaan itsensä säännölliseksi NHL-mieheksi St. Louisissa.

Vili Saarijärvi: Oli Olli Juolevin tavoin hieman tuntemattomampi siksi, että vietti juniorivuosiaan Pohjois-Amerikassa. NHL-otteluita ei ole tullut ainuttakaan mutta komeita tehoja Liigassa ja tällä kaudella Sveitsin pääsarjassa kylläkin.Hyökkääjät


Jesse Puljujärvi: Julkisuudessa on kerrottu kaikki olennainen uran onnistumisista, vastoinkäymisistä ja englannin kielen taidosta.

Roope Hintz: Kun miettii kisajoukkueen kapteenistoa (Aho, Hintz, Rantanen), voi todeta itse kunkin menneen urallaan melkoisen pitkälle.

Kasper Björkqvist: Eliteprospectista löytyy NHL-logo Björkqvistin nimen kohdalta. Pelasi Pittsburghissa kuusi ottelua ja teki yhden maalin kaudella 2020-2021. Tällä hetkellä hyökkää matalahkoilla tehoilla kotimaan Kärpissä.

Miska Siikonen: Lukeutuu heihin, jotka ovat pelanneet lähes koko uransa Suomessa. Tällä hetkellä majapaikkana on Kouvola ja juniorivuosien seura KooKoo.

Mikko Rantanen: Silmäys viimeisimpiin Stanley Cupin voittajiin ja Ylen teksti-TV:n sivulle 236 eli NHL:n pistepörssiin kertovat olennaisen.

Aleksi Saarela: Pyrki muutaman kauden ajan NHL-valoihin. Ura on ollut joka tapauksessa suhteellisen menestyksekäs, mistä ovat osoituksena hyvät tehot Sveitsissä tälläkin kaudella.

Sebastian Aho: Jos Aleksander Barkov, Patrik Laine ja Mikko Rantanen eivät olisi nykyisellä tasollaan, puhuttaisiin tästä jääkiekkotietokoneesta vielä nykyistäkin paljon enemmän.

Antti Kalapudas: On tiettävästi ainoa mestarijoukkueen pelaaja, joka ei ole edustanut ainuttakaan ulkomaalaista seuraa. Tehot Liigassa ovat olleet ajoittain hyvällä tasolla, mutta tällä kaudella rooli Kärpissä jäi pieneksi. Niinpä siirtyi hiljattain hännänhuippu-SaiPaan.Sebastian Repo: Viimeistään tässä vaiheessa ymmärtää, että kyseisestä kultajoukkueesta on käyty järjestään Amerikassa, ei lainkaan idän KHL-liigassa. Repo on ollut esimerkki hyvän tason liigapelaajasta ilman suurempaa tähtiloistoa.

Kasperi Kapanen: Kapanenkin olisi ollut merkittävästi suurempi tähtipelaaja, jos olisi sattunut tekemään samanlaisia tehoja NHL:ssä kymmenen vuotta sitten. Nykyisin ikätoverit tekevät sellaista jälkeä, että Kapanen on vääjäämättä julkisuuden sivuosassa.

Julius Nättinen: JYPiä, Sveitsiä, Ruotsia ja tällä hetkellä Nordenskiöldinkatua HIFK:ssa.

Juho Lammikko: Se poikkeus KHL-katsauksessa. Pelasi Magnitogorskissa lyhyehkön ajan ja vietti Vancouverissa säännöllisen vastuun viime NHL-kauden. Nyt Sveitsissä.Patrik Laine: Samat sanat kuin Puljujärvellä potenssiin kolme.

Joel Kiviranta


Ja vielä se luvattu nosto. Kiviranta ei mahtunut kisajoukkueeseen, mutta venyi aikuisten 2019 maailmanmestarijoukkueeseen. Sitä kautta irtosi NHL-sopimus ja sitä kautta satumainen hattutemppu NHL-finaalissa koronan alkuajan urheilupadon murruttua.