Ilves 2015-2016 kausiennakko

 Ilves 2015-2016 kausiennakko
Tutustu Tampereen Ilveksen Liiga-joukkueeseen kaudella 2015-2016. Alta löydät joukkue-ennakon, rosterin, tulleet ja menneet pelaajat sekä Ilveksen tämän kauden ottelut.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Lue Liiga-ennakko sekä kaikki joukkue-ennakot


Liiga-ennakko 2015-2016
HIFK, Blues, HPK
Tappara, Ilves, Sport
Kärpät, JYP, KalPa
Pelicans, KooKoo, SaiPa
TPS, Lukko, Ässät
-----------------------------------------------------------------------------------------


Ilveksen viime kausi päättyi taas kerran pettymykseen. Ilves varmisti kauden lopussa paikkansa sääliplayoffeissa ja vastustajaksi siunautui HIFK. Ensimmäisen ottelun HIFK vei nimiinsä 2-1 ja toisesta ottelusta tuli Liiga-historian pisin. 5137 katsojan edessä ottelu jatkui aina neljänteen jatkoerään. Ratkaisu tuli ajassa 134 minuuttia 14 sekuntia. Vojtech Polakilla oli jo mahdollisuus ratkaista ottelu rangaistuslaukauksesta, mutta epäonnistui. Partanen upotti viimeisen vedon Joonas Korpisalon selän taakse helpon näköisesti ja 48 kertaa kiekon torjunut Korpisalo romahti jään pintaan.

Vaikka vuosikausia kaivattuja playoffeja ei taaskaan Ilves-leirissä nähty, voi kautta pitää onnistuneena. Ilveksen otteluennakkovideot, kauden onnistumiset, suuri yleisökeskiarvo ja yleisilme oli koko kauden loistava ja pitkästä aikaa mediassakin nähtiin positiivista Ilves-uutisointia.

Suurimmaksi ongelmaksi nousi juuri vuoden vaihteen kaksi ikävää ottelusumaa U20-kisojen ja loukkaantumisten aikaan. Heti tammikuun alussa Ilves pelasi kuusi ottelua yhdeksään päivään ja tammikuun lopussa kahdeksaan päivään viisi ottelua. Tällä kaudella otteluohjelma näyttää kuitenkin paremmalta.

Maalivahdit


Ilveksen maalivahtiosasto meni kokonaan uusikisi tänä vuonna. Loistavan kauden pelannut Joonas Korpisalo suuntasi heti kauden jälkeen Columbukseen ja Juha Järvenpää torjuu ensikauden KooKoon maalilla. Tällä kaudella torjuntavastuun kantaa Hannu Toivonen, sekä Henri Kiviaho. Viime kaudella Ilveksen kaksi ottelua pelannut Lassi Yrjölä on tryout-sopimuksen alaisena. Yrjölä pelasi viime kaudella suurimman osan kaudesta USHL-joukkue Chicago Steelin maalilla ja sai näin ollen tärkeää kokemusta.

31-vuotias Hannu Toivonen on tuttu näky Ilves-maalilla. Kaudella 2008-09 Toivonen tuli hakemaan vauhtia uralleen Ilveksestä, sillä NHL:stä ei auennut loukkaantumisten jälkeen enää peliaikaa. Suunnitelmat menivät kuitenkin mönkään, sillä Ilves-kauden jälkeen hän pelasi loukkaantumisten takia vajaan kauden AHL:ssä ja edessä oli palaaminen Eurooppaan. Allsvenskanin ja ECHL:n jälkeen paikka aukesi viime kaudella Sportista, jossa Toivonen torjui 91,8% varmuudella. Tälle kaudelle kaudelle voidaan odottaa Toivoselle entistä enemmän onnistumisia, sillä hän pääsee Markus ”Karhu” Korhosen valmennukseen. Korhonen on ollut vastuussa mm. Sami Aittokallion, Ville Kolppasen ja Joonas Korpisalon valmennuksesta. Jokainen maalivahti on Karhun alaisuudessa kehittynyt sen tason pelaajaksi, että kysyntää on Liigan ulkopuolelta.

Henri Kiviaho kävi viime kaudella ison veden takana kokeiliemassa siipiään, mutta AHL-joukkue Texas Starsiin ei auennut pelipaikkaa. Kiviaho pelasi ECHL-joukkue Idaho Steelheadsissa 21 ottelua 2.70 päästetyn maalin keskiarvolla ja 89,9% torjuntaprosentilla. Harjoitusotteluissa näkemän perusteella Kiviaho on raameiltaan ihanteellinen nykymaalivahti. 193 senttinen ja vajaa 90-kiloinen maalivahti liikkuu hyvin sivuttaissuunnassa ja omaa nopeat jalat, sekä näyttää kokoajan tietävän missä kiekko on.

Toki ongelmana on vielä suuren maalivahdin perusongelma, että keskelle alas jalkoihin tulevat vedot saattavat upota turhan helposti, sillä maila on väärässä paikassa. Myös ylös tulleet vedot uppoavat vielä turhan helposti, mikä on erikoinen asia isolle maalivahdille. Korhonen varmasti kehittää nämä ongelmat pois Kiviaholta ja taas kerran Ilves-fanit voivat luottaa siihen, ettei ainakaan pisteet karkaa maalivahtipelin takia.

Puolustus


Kuten maalivahtiosasto, myös puolustusosasto on mennyt uusiksi. Martti Järventie lopetti uransa, Tommi Kivistö siirtyi KHL, Mikko Kukkonen meni Bluesiin, Mikke Levo LeKiin ja Atte Pentikäinen meni tryoutilla Kärppiin. Viime kauden pelaajista rosteriin jäivät Saku Salmela, Jarkko Näppilä, Konsta Mäkinen, Aleksi Mäkelä ja Ilves-fanien yllätykseksi Blake Kesselille kirjoitettiin koko vuoden sopimus. Varsinkin Kesselin sopimuspaperi sai loistavan vastaanoton fanilaumassa. Kessel osoitti loppukaudesta pärjäävänäsä kiekon kanssa ja Kessel olikin loppukaudesta se puuttuva palanen Ilveksen ylivoimasta. Kovan ja tarkan laukauksen omaavan rightin pakin laukauksen eteen ei Liigassa kovin moni hymyillen hypännyt eteen.

Ilveksen toimistolla päästiin tositoimiin pakkiosastolla, sillä Marcus Fagerudd, Jyri Niemi ja Veli-Matti Vittasmäki ovat mielenkiintoisia hankintoja. Fageruddia voidaan pitää suurkaappauksena, sillä mies on pelannut SHL:ssä ja Allsvenskanissa vuodesta 2011 saakka. Rightin pakki on varsinkin hyökkäysalueella kiekon kanssa loistava ja tämän tasoista puolustajaa ei Ilveksessä ole totuttu näkemään. Fagerudd pystyy siirtymään viivassa paineen alla uuteen paikkaan ja omaa hyvän pelisilmän.

Varakapteeni Jyri Niemen hankinta otettiin vastaan epäillen. Tappara-kasvatti on NY Islandersin 2008 kolmannen kierroksen varaus, mutta viime kaudella HIFKta vastaan käydyssä ottelussa Niemi sai kiekon naamaansa, joka mursi hänen nenäontelon ja vaurioitti vasenta silmää. Huhuissa epäiltiin, että kyseessä voi olla uran päättävä vamma, mutta Niemi toipui pelikuntoon. Harjoituspeleissä Niemi oli vielä hukassa kiekon kanssa omassa päässä, mutta kauden alku näyttää mihin puolustajasta on.

Veli-Matti Vittasmäki ei ole urallaan ollut koskaan mikään pistelinko, mutta joidenkin mielestä peruspuolustajaksi parempi vaihtoehto kuin Atte Pentikäinen. Näillä näkymillä Fagerudd, Näppilä, Kessel, Salmela, Niemi, sekä Vittasmäki hoitavat puolustustehtävät ja muut paikkailevat tarvittaessa. Jarkko Parikkaa ja Ville Järvistä varmasti ajetaan Liigaan myös tällä kaudella. Järvinen on 194-senttinen Ilves-kasvatti joka B-junioreissa paukutti parhaalla kaudellaan 45 ottelussa tehot 12+25=37. Parikka on Imatralta kotoisin oleva leftin puolustaja, joka on viimeisen kaksi kautta pelannut USHL:ssä, sekä OHL:ssä. Hän on myös kuulunut junnumaajoukkueen rinkiin viimeiset kolme vuotta.

Nähtäväksi jää Aleksi Mäkelän ja Konsta Mäkisen rooli joukkueessa. Mäkinen oli juniorina todella lupaava pelaaja, mutta Liiga-jäillä hän on syyllistynyt aivan liikaa hölmöihin jäähyihin ja aliarvoisiin pelisuorituksiin.

Hyökkäys


Ilveksen hyökkäyksen runko ei kokenut viime kaudesta aivan hirvittäviä kolauksia. Vojtech Polakin ja Roope Hintzin menettäminen toki jättää loven, mutta uudet sopimuspelaajat voivat hyvinkin tämän kaksikon paikan täyttää. Polakin ei pitänyt olla kallis pelaaja, mutta varmaa 30 pisteen miestä ei joukkueessa silti saatu pidettyä, vaan hänet päästettiin pahimpaan kilpailijaan. Lisäksi työmyyrät Turo Asplund ja Steven Zalewski jättivät joukkueen kesän aikana.

Ilveksen A-junnuissa viime vuonna tuhoa tehneet Eemeli Suomi, Ville Meskanen ja Juuso Rämö kirjoittivat alkukesästä sopimukset. Meskanen kävi viime kaudella pelaamassa Ilveksessä 10 ottelua, tehden ensimmäisessä ottelussa hattutempun. 35 ottelussa A-junioreissa hän teki 30+32=62 tehot. Eemeli Suomi pisti A-junioreiden piste- ja syöttöennätykset uusiksi. 48 ottelussa Suomi paukutti vaatimattomat 19+60=79 tehot. Vaikka Suomi on alle 180-senttinen, on hän harjoitusotteluissa jo näyttänyt, että pystyy vääntämään itsensä kulmasta pois kiekon kanssa ja näyttää liigavalmiilta pelaajalta. Rämö on viimeisen kaksi vuotta pelannut pääsääntöisesti A-junioreissa, mutta hän on ehtinyt myös pelaamaan Ilveksessä, sekä LeKissä.

Lisäksi Ilves teki sopimukset Markku Flickin, Joonas Vihkon, sekä Markus Jokisen kanssa. Joonas Vihko on jo 34-vuotias, mutta sitä ei kentällä huomaa. Pieni laituri on todella nopea ja on viimeisen kymmenen vuoden aikana pelannut seitsemän kautta Liigassa. Vihkon on näiden seitsemän kauden aikana jäänyt kerran alle kymmeneen maaliin. 2009-10 Vihko naputti jopa 25 maalia HPK-paidassa.

Markku Flinck on pelannut viimeiset kolme vuotta Saipassa. Flink ei ole mikään mahdoton pistelinko ollut Liigassa, mutta on äärimmäisen sopiva pelaaja Tuomas Tuokkolan sapluunaan. 186-senttinen sentteri tekee sen mitä tarvitsee.

Markus Jokisen hankinta otettiin Ilveksen fanilaumassa asenteella ”Taas yksi Mestis-jyrä”. Jokinen on 2008 jälkeen tasapainotellut KooVeen, sekä LeKin välillä ja saa nyt ensimmäisen mahdollisuuden Liigassa. Vuosina 2012-2014 Jokinen teki 80 ottelussa tehot 67+60=127 Suomi-sarjassa KooVee-paidassa, sekä LeKissä viime kaudella 34 otteluun 15+20=35. Vaikka Jokinen menee kulmatilanteisiin kovaa ja taklaa joka paikasta, hän ei Mestiksessä ole jäähyilyyn sortunut. Jokinen onkin tutumpi näky rullakiekon puolella, jossa hän pelaa sekä KooVeessa, että maajoukkueessa. Jokinen on äärimmäisen nopea leftin kätinen laituri, joka tulee yllättämään Liiga-pakin jos toisenkin tällä kaudella.

1on1-tilanteissa Jokinen pystyy nousemaan kokonsa puolesta aina maalille saakka. Hitaammassa hyökkäyksessä Jokinen sijoittuu hyvin ja pystyy laukomaan hyvinkin pienestä tilasta tarkasti. Jokinen on myös pelityylinsä ja nopeutensa takia todennäköinen kaveri Tommi Välimaalle alivoimaan. Eikä olisi yllätys, jos Jokinen tekisi 15 maalia Liigassa tällä kaudella.

Nähtäväksi jää, että mihin uudet pelaajat sijoittuvat, sillä viime kauden osasto Tyrväinen, Välimaa, Laakso, Sandell, Sointu, Mustonen, Rautiainen ovat varmoja alottajia. Jiri Veistola, sekä Eero Savilahti saavat Joonas Riekkisen kanssa peliaikaa, mutta peliajat ovat arvoitus, mihin vain Tuomas Tuokkola voi vastata.

Ennuste


Tuomas Tuokkola on näyttänyt osaamisen Ilveksen peräsimessä. Vaikka rosterimuutoksia on tullut, on Tuokkola pystynyt ajamaan uudet pelaajat systeemiin nopeasti. Ilves on selkeästi kesällä harjoitellut lisää alivoimaa ja se tulee olemaan tamperelaisten yksi voimavara. Viime kaudella ehti tovi vierähtää, ennen kuin Ilves-verkkoon tehtiin ensimmäinen ylivoimamaali.

Ilveksellä on ollut viime vuodet suurena ongelmana ylivoiman tehottomuus ja suurin syy tähän on ollut rightin puolen pelaajien puuttuminen. Tämä käytännössä on vienyt Ilveksen ylivoimalta täysin pelotteen tehdä mitään maalivahdin oikealta puolelta. Nyt puolustuksesta löytyy kaksi rightin ylivoimapakkia ja Ville Meskanen, sekä Joonas Vihko tulevat varmasti tällä kaudella tekemään maaleja ylivoimalla. Kysymysmerkiksi nousee Sami Sandellin kunto. Hän pelasi puolittain loukkaantuneena viime kaudella järkyttäviä minuutteja, vaikka näytti jo ensimmäisessä erässä olevan puhki. Tämä kostautui loukkaantumisina ja poissaoloina loppukaudesta.

Ilveksen suurin ajottainen ongelma on ollut tehottomuus. Ilveksen verkkoon ei ole totuttu näkemään suurta määrää maaleja uhrautuvan puolustuspelaamisen, sekä loistavan maalivahtipelaamisen takia.

Todella positiivisella ajattelulla Ilves voi kauden lopussa olla kuuden joukossa. Otteluohjelma on tällä kaudella rauhallisempi ja suuria sumia ei ole luvassa. Lisäksi ensimmäistä kertaa hetkeen Ilveksellä on materiaalissa sen verran leveyttä, ettei yhden pelaajan loukkaantuminen sekoita koko joukkuetta. Ilves tulee tällä kaudella pelaamaan playoff-otteluita.

Saapuneet:


Henri Kiviaho / mv (Idaho ECHL)
Hannu Toivonen / mv (Sport)
Lassi Yrjölä / mv (Chicago USHL), tryout
Marcus Fagerudd / p (Luulaja SWE)
Jyri Niemi / p (HPK)
Jarkko Parikka / p (Kingston OHL)
Veli-Matti Vittasmäki / p (KalPa)
Markku Flinck / kh (SaiPa)
Markus Jokinen / lh (LeKi FIN-2)
Joonas Vihko / lh (HPK)

Lähteneet:


Juha Järvenpää / mv (KooKoo)
Joonas Korpisalo / mv (Columbus NHL)
Martti Järventie / p
Tommi Kivistö / p (Avtomobilist Jekaterinburg KHL)
Mikko Kukkonen / p (Blues)
Mikke Levo / p (LeKi FIN-2)
Atte Pentikäinen / p (Kärpät)
Turo Asplund / kh (Lukko)
Steven Zalewski / kh (Straubing GER)
Roope Hintz / lh (HIFK)
Toni Kallela / lh (Ässät)
Jesse Niinimäki / lh
Vojtech Polak / lh (HPK)


Pelaajat - Ilves 2015-16


Maalivahdit


NROPELAAJAIKÄCMKG
 Henri Kiviaho2119387
 Nico Viksten1818576
1Lassi Yrjölä2018786
33Hannu Toivonen3018895


Puolustajat


NROPELAAJAIKÄCMKG
 Ville Järvinen1819492
 Olli Vainio2118586
 Jarkko Parikka1718388
5Aleksi Mäkelä1918786
6Marcus Fagerudd2217981
8Jyri Niemi2419093
11Saku Salmela2417680
20Blake Kessel2618895
25Veli-Matti Vittasmäki2418580
27Jarkko Näppilä2618385
76Konsta Mäkinen2217575


Hyökkääjät


NROPELAAJAIKÄCMKG
 Julius Mattila1717972
8Eemeli Suomi1917783
15Joonas Riekkinen2618186
16Markus Jokinen2618384
18Ville Meskanen1918178
19Teemu Rautiainen2216969
21Aleksi Mustonen1917270
22Juuso Rämö2018186
26Markku Flinck3018692
26Eero Savilahti2218684
29Matias Sointu2517874
39Jiri Veistola2618082
40Joonas Vihko3417684
42Sami Sandell2718687
71Tapio Laakso2918388
72Tommi Välimaa3119684
89Antti Tyrväinen2617585


Ilveksen otteluohjelma 2015-16


Pe 11.9 klo 18.30
Tappara - Ilves

La 12.9 klo 17.00
Ilves - Sport

Ti 15.9 klo 18.30
Ilves - Ässät

La 19.9 klo 17.00
Kärpät - Ilves

Ke 23.9 klo 18.30
Ilves - HPK

La 26.9 klo 17.00
Ilves - JYP

To 1.10 klo 18.30
Pelicans - Ilves

La 3.10 klo 17.00
Ilves - Lukko

Pe 9.10 klo 18.30
Ilves - KalPa

La 10.10 klo 17.00
Ilves - HIFK

Ti 13.10 klo 18.30
HIFK - Ilves

To 15.10 klo 18.30
HPK - Ilves

La 17.10 klo 17.00
Ilves - SaiPa

Ti 20.10 klo 18.30
TPS - Ilves

Pe 23.10 klo 18.30
Blues - Ilves

La 24.10 klo 17.00
KooKoo - Ilves

Ti 27.10 klo 18.30
Ilves - Ässät

To 29.10 klo 18.30
Ilves - Kärpät

La 31.10 klo 17.00
Ilves - KooKoo

Ti 10.11 klo 18.30
Ilves - Pelicans

To 12.11 klo 18.30
Sport - Ilves

Pe 13.11 klo 18.30
Ilves - Tappara

Ti 17.11 klo 18.30
Ilves - TPS

Pe 20.11 klo 18.30
SaiPa - Ilves

Ke 25.11 klo 18.30
Ilves - Blues

Pe 27.11 klo 18.30
KalPa - Ilves

La 28.11 klo 17.00
JYP - Ilves

To 3.12 klo 18.30
Kärpät - Ilves

La 5.12 klo 17.00
Pelicans - Ilves

To 10.12 klo 18.30
Ässät - Ilves

La 12.12 klo 17.00
Ilves - HIFK

Ke 16.12 klo 18.30
Tappara - Ilves

La 26.12 klo 16.00
TPS - Ilves

Ke 30.12 klo 18.30
Ilves - Kärpät

Su 3.1 klo 17.00
Ilves - SaiPa

Pe 8.1 klo 18.30
Lukko - Ilves

La 9.1 klo 17.00
Ilves - JYP

Pe 15.1 klo 18.30
HIFK - Ilves

La 16.1 klo 17.00
Ilves - TPS

Pe 22.1 klo 18.30
Tappara - Ilves

La 23.1 klo 17.00
Ilves - Tappara

Ti 26.1 klo 18.30
Sport - Ilves

Ke 27.1 klo 18.30
Ilves - Sport

Pe 29.1 klo 18.30
Blues - Ilves

La 30.1 klo 17.00
Ilves - Blues

Ke 3.2 klo 18.30
KooKoo - Ilves

To 4.2 klo 18.30
JYP - Ilves

Ke 10.2 klo 18.30
Ilves - HPK

Pe 12.2 klo 18.30
SaiPa - Ilves

Ke 17.2 klo 18.30
Ilves - Sport

Pe 19.2 klo 18.30
Ilves - Lukko

La 20.2 klo 17.00
Lukko - Ilves

Ke 24.2 klo 18.30
HPK - Ilves

Pe 26.2 klo 18.30
Ilves - Tappara

La 27.2 klo 17.00
KalPa - Ilves

Ke 2.3 klo 18.30
Ilves - KalPa

Pe 4.3 klo 18.30
Ilves - Pelicans

La 5.3 klo 17.00
Ässät - Ilves

Ti 8.3 klo 18.30
Sport - Ilves

To 10.3 klo 18.30
Ilves - KooKoo