Iso-Britannian jääkiekkomaajoukkue matkalla MM-kisoihin!

Iso-Britannian jääkiekkomaajoukkue matkalla MM-kisoihin!
Tiesitkö, että Iso-Britannia on voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden sekä olympiakultaa ja on vuoden 2019 MM-kisojen joukkueista ainoa, jota Suomi ei ole voittanut?

Iso-Britannian jääkiekkomaajoukkue


Iso-Britannian jääkiekkomaajoukkue tekee vuonna 2019 paluun jääkiekon MM-kisoihin 25 vuoden tauon jälkeen. Asia varmistui keväällä 2018, kun britit voittivat dramaattisten vaiheiden jälkeen ykkösdivisioonan turnauksen Budapestissa.

Britannialla on menestyksekäs historia myös jääkiekossa. Lähinnä kanadalaistaustaisista pelaajista kootut joukkueet niittivät menestystä 1900-luvun alkupuolella. Sittemmin suurempi menestys on kuitenkin karttanut ja joukkue onkin pelannut lähinnä alemmilla tasoilla.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan todeta, että Britannia on ainoa nykyisistä maajoukkueista, jota Suomi ei ole koskaan voittanut. Otteluita tosin on vain kaksi ja edellisestäkin on aikaa reilut 50 vuotta. Vuoden 1962 Iso-Britannian nimellä pelannut joukkue voitti alkusarjassa Suomen 7-5.

Iso-Britannian jääkiekkomaajoukkue matkalla MM-kisoihin!

Karsinnat 2019 MM-kisoihin


Britannia jysäytti melkoisen pommin kevään MM-kisojen 1. divisioonassa. Vasta viime kaudeksi A-lohkoon noussut joukkue voitti lopulta koko Budapestin turnauksen, mutta ratkaisuhetket olivat vähintäänkin värikkäitä. Ennen viimeistä kierrosta viidellä joukkueella oli mahdollisuus nousuun ylimmälle tasolle. Britannia voitti toiseksi viimeisessä ottelussaan Italian.

Tämä merkitsi samalla sitä, että joukkueelle riittäisi viimeisestä ottelusta Unkaria vastaan piste nousun varmistamiseen. Unkari johti päätösottelua lähes koko ajan ja vielä hetki ennen loppuakin 2-0. Britannia kuitenkin ensin kavensi ja lopulta tasoitti ottelun 16 sekuntia ennen loppua. Tulos tiesi Unkarin putoamista ja Britannian sekä Italian nousua tämän vuoden MM-kisoihin.Työteliäs joukkue ilman suuria tähtiä


Britannian jääkiekko on ollut viime vuodet kovassa nousussa. Peli perustuu brittityyliin kovaan työntekoon ja taisteluun, johon on viime vuosina yhdistetty myös selkeästi aiempaa enemmän taktisia yksityiskohtia. Lähinnä kotimaan sarjoista koottu joukkue on myös varsin kokenut. Nuoruutta edustaa joukkueen ainoa ulkomailla pelaava peluri, OHL-seura Peterborough Petesin 19-vuotias Liam Kirk. Joukkueesta löytyy myös jonkin verran kiekollista taitoa. Karsintojen sankariksi tasoitusmaalillaan Unkaria vastaan noussut voimahyökkääjä Robert Farmer edustaa perinteisempää fyysistä koulukuntaa. Kanadalaistaustaiset laituri Brett Perlini ja tehopuolustaja Ben O’Connor kantavat suurinta vastuuta kiekollisesta pelistä sekä ylivoimista.

Ben Bowns on ollut viime ajat joukkueen selkeä ykkösmaalivahti ja isokokoinen veskari kantanee torjuntavastuuta myös Slovakian MM-karkeloissa keväällä. Joukkueeseen mahtunee jälleen myös yksi skotti, hyökkääjä Colin Shields.

Kultainen historia


Britannian maajoukkueen historia on varsin menestyksekäs. Myös Englannin sekä Iso-Britannian nimillä vuosien saatossa esiintynyt joukkue voitti vuoden 1936 olympialaisissa kultaa ja viime vuosisadan alkupuolelta saaliiksi tuli myös useita muita mitaleita arvokisoista.


Vielä 1950 alkuun asti Britannia oli vakio kävijä MM-kisoissa, mutta sittemmin tie on vienyt sarjajärjestelmässä alaspäin. Vuoden 1994 kisoihin joukkue nousi jälleen ylimmälle tasolle vain pudotakseen saman tien takaisin. Viime vuodet Britannia on seilannut 1A ja 1B divisioonien väliä. Joukkue nousi vasta viime vuodeksi jälleen 1A-tasolle, joten suora nousu samantien myös ylimmälle tasolle oli melkoinen temppu. Britannia onkin erittäin mielenkiintoinen seurattava myös kevään Slovakian MM-kisoissa.

Lue lisää jääkiekon MM-kisoista


Vuoden 2019 MM-kisat pelataan toukokuussa Slovakiassa. Löydät erilliseltä MM-kisat sivultamme kattavan tietopaketin joukkueiden kokoonpanoista, otteluohjelmista ja paljon muusta.