Kuolemanlohkon nousu ja kuolema - Mitä tapahtui F-lohkolaisille?

Kuolemanlohkon nousu ja kuolema - Mitä tapahtui F-lohkolaisille?
Jalkapallon EM-kisojen F-lohkon nimettiin ennen kisoja raflaavasti kuolemanlohkoksi. Mitä viihdyttävän lohkon joukkueille tapahtui ennen ratkaisupelejä. (Kuva: Alex Nicodim/NurPhoto via Getty Images)

F-lohkon nousu ja tuho - Mitä tapahtui suosikeille?


Ennen EM-turnausta Ranskan, Saksan, Portugalin ja Unkarin lohkoa kutsuttiin yleisesti "kuolemanlohkoksi" ja mikä ettei. Olihan mukana hallitseva maailmanmestari, hallitseva euroopanmestari sekä aina vaarallinen Saksa. Kisaisäntä Unkarille ei etukäteen juuri toivoa annettu ja sympaattisen kiusaajan rooli osoittautuikin oikeaksi. Lopulta Unkari oli vastoin kaikkia odotuksia vain muutaman minuutin päässä jopa jatkopaikasta.

Lohko huipentui viimeisellä kierroksella, kun dramaattisten vaiheiden jälkeen sekä Portugali-Ranska ja Saksa-Unkari ottelut päättyivät 2-2 tasatilanteeseen. Tiukin tilanne oli saksalla, joka oli vielä reilut viisi minuuttia ennen loppua tappiolla ja tippumassa jatkossa. Leon Goretzkan tasoitus kuitenkin takasi Die Mannschaftille jatkopaikan ja Unkarille luun käteen.

Kokonaisuutena F-lohko tarjosi vuoden 2021 EM-turnauksen ehdottomasti selkeästi viihdyttävimmän ja dramaattisimman lohkon, joten siinä mielessä ennakko-odotuksiin vastattiin. Ratkaisupelien koittaessa yhtäkään lohkon suurista ei kuitenkaan enää mukana nähdä. Mitä oikein tapahtui kolmelle lajin mahtimaalle, joista mikä tahansa joukkue olisi hyvänä päivänään taistellut vaikka koko turnauksen voitosta?Jatkopeleissä kylmää kyytiä


Lopulta lohkosta jatkoon menivät kuitenkin siis odotetut joukkueet. Ranska voitti lohkon, Saksa oli kakkonen ja Portugalikin pääsi pudotuspeleihin parhaiden lohkokolmosten osastolta. Vedonlyöntikertoimissa kolmikko oli pudotuspelien alkaessa arvossaan, Ranska oli turnauksen ykkössuosikki ja muutkin mahtimaat keräsivät paljon peliä.

Ensimmäisenä kyydistä putosi Portugali, joka tippui Belgialle niukasti 1-0. EM-kisojen maalikuninkuudestakin yhä taistelussa mukana oleva Cristiano Ronaldo ei onnistunut paikoistaan viimeistelemään ja muutenkaan Portugali ei hienoista hallintaansa pystynyt hyödyntämään. Kovin paikka tappio tuntui olemaan juuri Ronaldolle, joka ei pystynyt piilottamaan turhautumistaan ja keräsi käytöksestään laajaa kritiikkiä.Seuraavana oli Ranskan vuoro. Ottelu Sveitsiä vastaan alkoi Les Bleusin kannalta murheellisesti, kun Haris Seferovic vei käkikellomaan johtoon vartin jälkeen. Toisen jakson ryminällä Ranska meni jo ratkaisevan tuntuiseen 3-1 johtoon ja katseita alettiin kääntämään kohti puolivälieriä.

Sveitsi ei kuitenkaan luovuttanut. Seferovicin toinen maali ja Mario Gavranovicin tasoitus aivan viime hetkillä lähetti matsin jatkoajalle. Lisäminuuteilla ei ratkaisua saatu ja lopulta antisankariksi nousi Ranskan supertähti Kylian Mbappe, jonka rankkarin Yann Sommer torjui pilkkukisassa. Muiden laukojien onnistuessa Ranskan kotimatka alkoi. Kotimaassaan Les Bleus leimattiin "pettureiksi".Viimeisenä kuolemanlohkon joukkueista tulessa jatkopeleissä oli Saksa, joka kohtasi Wembleyllä Englannin. Hyvin taktisessa ja puolustusvoittoisessa matsissa oltiin jo menossa vahvasti kohti jatkoaikaa ja kenties rangaistuspotkua, kunnes Raheem Sterlingin maali rikkoi pattitilanteen vartti ennen loppua.

Saksa joutui hieman avaamaan peliään, mikä avasi Englannille tilaa ja Harry Kane ratkaisikin lopullisesti matsin puskumaalillaan muutama minuutti ennen täyttä aikaa. Saksalle tappio oli kova pala nieltäväksi. Vaikka joukkue ei tänä ihan suurimpiin suosikkeihin EM-kisoissa kuulunut, Die Mannschaft on pakko laskea aina potentiaalisten menestyjien joukkoon.Syy vai seuraus?


Kaikki kolme jalkapallon suurmaata aloittivat välittömästi putoamisensa jälkeen likapyykin pesemisen. Oliko heikko esitys jatkopeleissä sitten ns. kuolemanlohkon syytä? Aukottomasti asiaa on tietenkin mahdotonta todistaa suuntaan tai toiseen, mutta oma osansa kovalla alkulohkolla saattaa hyvinkin olla.

Sekä Ranska, Saksa että Portugali joutuivat keskittymään jokaiseen lohko-otteluunsa aivan täysillä. Kun Unkarikin osoitti vielä olevansa täysin kilpailukykyinen nippu, vapaailtoja ei ollut tarjolla. Monet muista mestarisuosikeista saivat lohkoissaan ainakin yhden hieman helpomman iltapuhteen. Todella pitkän ja raskaan kauden päätteeksi pelattavissa kisoissa marginaalit ovat äärimmäisen pienet, joten tällaisillakin seikoilla on merkitystä.

Niin tai näin, kuolemanlohko oli nimensä veroinen. Lohkovaihe tarjosi mahtavaa futisviihdettä, mutta sen suurempaa menestystä ei lohkon joukkueille tällä kertaa ollut tarjolla.

Lue myös: Ketkä ovat EM-kisojen Top-11 pelaajat tähän asti?

Oletko armoton futistietäjä? Osallistu ilmaiseen Veikkauspeliin ja ennusta neljännesvälierien tulokset!

Katso kotikaupunkisi tilanne: Mistä löytyy Suomen paras kisakatsomo?

Lue lisää: Viimeisimmät jalkapallon siirtohuhut!

Britit futiskansaa: Joka kolmas brittifani kuuluu maajoukkueeseen?! Lue lisää täältä >>