Mamma Mia! MM-Qatarin viisi ovelle kolkuttajaa.

Mamma Mia! MM-Qatarin viisi ovelle kolkuttajaa.
MM-kisoissa nähdään suurin osa maailman huippujoukkueista, mutta myös rannalle jäi todella kovia nippuja. Me listasimme parhaat joukkueet, joita ei MM-turnauksessa nähdä. (Kuva: PHC Images / Alamy Stock Photo)
Futiskuume nousee sitä mukaa, kun jalkapallon MM-kisat lähestyvät. Varsinkin tämä pitää paikkansa niissä maissa, joiden edustusjoukkue raivasi tiensä tämän vuoden turnaukseen.

Vähemmälle huomiolle ovat kuitenkin jääneet ne joukkueet, joiden tie tyssäsi karsintoihin. Tästäkin porukasta löytyy varsin nimekkäitä nippuja. VB.com listaa alla viisi parasta joukkuetta, joita ei tämän vuoden MM-kisoissa nähdä.

Itku pitkästä ilosta - MM-karsinnat pirstoivat huippujoukkueiden haaveet


1. Italia (FIFA-ranking 6.)


Tämän listauksen ylivoimainen ykkönen on tietysti Italia. Hallitseva euroopan mestari sekä nelinkertainen maailmanmestari oli pulassa jo karsintalohkossaan ja lopullinen nöyryytys koettiin jatkokarsinnoissa. Saapasmaahan verrattuna lilliputiksi laskettava Pohjois-Makedonia murskasi Italian haaveet jatkokarsintojen välierissä.

Kerta ei suinkaan Italian osalta ole ensimmäinen edes lähihistoriassa. Azzurri jäi rannalle myös 2018 pelatusta Venäjän MM-turnauksesta. Seuraava mahdollisuus kiillottaa kilpeä on vuoden 2026 MM-kisat, jotka pelataan Kanadan, Yhdysvaltojen ja Meksikon järjestäminä. Turvallinen veikkaus on, että Italiassa ei jatkossa jätetä kiveäkään kääntämättä kisapaikan varmistamiseksi.

Voit katsoa kohokohdat Italian unelman murskanneesta dramaattisesta kotitappiosta alta.2. Kolumbia (FIFA-ranking 17.)


Kolumbia oli ennen karsintoja yksi CONMEBOLIN suosikkeja jatkamaan kohti MM-kisoja. Olihan alla kaksi hyvin mennyttä MM-turnausta ja käytössä "uuden kultaisen sukupolven" parhaat voimat. Niin vaan matka katkesi kuitenkin karsintoihin, joissa tuloksena oli valtavan pettymyksen aiheuttanut kuudes sija. Paikka jatkokarsinnoissa jäi lopulta vaivaisen yhden pisteen päähän.

Kolumbian osalta heikko karsintatulos tietää aikamoista nuorennusleikkausta maajoukkueen osalta. Vaihtuvuutta on ollut myös joukkueen peräsimessä. Carlos Queiroz sai lähteä päävalmentajan paikalta heikkojen tulosten jälkeen joulukuussa 2020 ja vuoden 2022 keväällä karsintojen jälkeen ovi kävi myös Queirozin tilalle tulleelle uusvanhalle managerille Reinaldo Ruedalle.

Näkyvimmin tuntojaan karsintapettymyksen jälkeen purki joukkueen supertähti James Rodriquez.


3. Ruotsi (FIFA-ranking 25.)


Länsinaapurimme Ruotsi on vuosikymmenten saatossa esiintynyt MM-turnauksessa kaksitoista kertaa. Viimeksi Blågult nähtiin MM-tasolla tositoimissa Venäjän kisoissa vuonna 2018. Kahden missatun lopputurnauksen jälkeen Ruotsi myös pärjäsi mainiosti, selviytymällä lopulta puolivälierävaiheeseen. Noutaja tuli lopulta Englantia vastaan.

Näistä kisoista Ruotsille jäi kuitenkin tyhjä arpa. Ratkaisevassa karsintaottelssa Blågult hävisi vieraissa Puolalle lukemin 2-0 ja MM-turnaus jäi haaveeksi. Ruotsin putoaminen tiesi myös sitä, että ainoa pohjoismaa näissä kisoissa on Tanska.

Voit katsoa alta, kuinka Robert Lewandowski johdatti Puolan MM-kisoihin Ruotsin kustannuksella:4. Chile (FIFA-ranking 29.)


Vuosina 2010 ja 2014 ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle MM-kisoissa edennyt Chile jäi vuoden 2018 turnauksen tapaan ulos myös Qatarin karkeloista. Joukkue aloitti karsinnat hyvin, mutta viimeisestä neljästä karsintamatsista Chile onnistui voittamaan vain yhden. Tuloksena laadukkaassa CONMEBOLissa oli lopulta seitsemäs sija viisi pistettä jatkokarsintapaikasta.

Chilen maajoukkueen runko on tullut tutuksi Arturo Vidalin ja Alexis Sanchezin kaltaisten tähtipelaajien kautta. Nyt kuitenkin näyttää vahvasti siltä, että myös La Roja on muutoksen edessä. Kokenut kaarti on edelleen mukana, mutta tähtien takaa olisi syytä löytyä piakkoin myös uusia kantavia voimia. Muuten huolestuttava trendi uhkaa jatkua myös vuoden 2026 kisoissa.


5. Nigeria (FIFA-ranking 32.)


Nigerian Superkotkat hurmasivat futiskansaa ensimmäisillä esiintymisillään MM-turnauksessa 1990-luvulla. Viihdyttävää futista pelannut joukkue on sittemmin uudistunut moneen kertaan, mutta MM-kisoissa joukkue on nähty lähes poikkeuksetta. Ainoa missattu MM-turnaus ennen Qataria oli vuoden 2006 Saksan turnaus.

Tällä kertaa Nigeria jäi kuitenkin rannalle, tosin äärimmäisen niukasti. Toisen kierroksen lohkosta Afrikan karsinnat aloittanut joukkue voitti lohkonsa, mutta kolmannen kierroksen ratkaisevissa otteluissa Ghana oli lopulta parempi. Ottelupari päättyi tasan, mutta Ghana marssi maalieron turvin kisoihin.