Jokerit takaisin Liigaan?

Jokerit takaisin Liigaan?
Kansikuva: Sergei Fadeichev\TASS via Getty Images

Jokereiden paluusta Liigaan on haaveiltu, mutta on sitä ajatusta myös halveksittu. Pysyköön nyt siellä KHL:ssä kun kerran sinne lähtivät. Vai onko Liigan ovet avoimena sittenkin Jokereille, kyllähän niitä paikallispelejä on melkein kaikilla ikävä. Jokereiden paluu liigaan on taas muutaman askeleen lähempänä, toki yhtä lähellä on tämän narrilauman laulu.
Itänaapurimme Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtamassa laajamittaisiin talouspakotteisiin. Ison sotakonfliktin uhka on saanut myös Jokereiden kannatusyhdistyksen tekemään radikaalin ratkaisun, kun se ilmoitti että Jokereiden tulisi välittömästi irtaantua Venäjän KHL-liigasta. Ilmeisesti sielläkin nyt on jonkinmoinen vati päässyt täyttymään. Edellisen Valko-Venäjän ihmisoikeuskriisin ja Venäjän jatkuvat ihmisoikeusloukkaukset eivät tähän mennessä olleet saaneet Eteläpäätyä ärähtämään, mutta nyt sielläkin on herätty tähän päivään. Mutta onko sillä mitään vaikutusta? Tuskin ja valitettavasti ei.Jokerit reagoivat omalla tavallaan kannattajayhdistyksensä kannanottoon. Jokerit ilmoitti olevansa sopimuksien alainen joukkue ja sillä on velvotteita joita sen pitää noudattaa. Samalla Jokerit on työnantaja, jolla on alaisuudessaan useita työntekijöitä. Samalla Jokerit myös katsoo että se ei ole oikea taho linjaamaan voimakkaasti näkemyksiään tilanteesta. Samalla Jokerit ilmoittaa seuraavansa tilannetta tarkasti ja käyvänsä aktiivista vuoropuhelua sidosryhmiensä kanssa. Näinhän se tietty on, Jokerijohdon kädet ja suut ovat sidotut.Valitettavasti monen haikailema ajatus Jokereiden paluusta Liigaan ei todellakaan ole ihan niin yksinkertainen kuin voisi olettaa. Jokerit on tehnyt KHL:n kanssa sopimuksen, joka velvoittaa sen pelaamaan liigassa tietyn monen kauden ajan. Jos ei pelaa niin sakkoa tulee… hetkinen, kukas ne sakot sitten maksaisi? Reilut 70 miljoonaa euroa eri laskutapojen mukaan KHL-taipaleen aikana turskaa tuottanut Jokerit tuskin tätä itse joutuisi maksamaan, eiköhän rahat tämänkin hetken arjen pyörittämiseen tule muualta kuin kannattajilta.

Paluu Liigaan ei mahdoton ajatus?


Jokereiden lähtö KHL:ään aiheutti aikanaan paljon pahaa verta. Jokerit paukutteli henkseleitä niin pitkään, että monen seurajohtajan ja Liigan johtohenkilön henkiseen tilaan se jätti pysyvät arvet. Viime aikoina sotakirvestä on yritetty haudata sallimalla mm. pelaajasiirrot Jokereista Liigaan ja ompa Jokerit päässyt pelaamaan harjoitusotteluitakin Liigaseuroja vastaan. Välit ovat edelleen kyllä vahvasti pakkasen puolella vaikka on siitä roudasta osa päässyt jo sulamaan.

Liigaan paluu ei ajatuksena ole mahdoton, mutta kyllä siitä kivinen tie tulisi. Tuskin tuo tulisi Jokereiden hakemuksesta ihan vuoden tai kahden päästä olisi tapahtuva, tai mistäpä sitä ikinä tietää? Tuskin saisi Jokerit ainakaan suoraa liigapaikkaa haltuunsa edes rahalla, Mestiksen kautta voisi tietty tälle porukalle rakentaa taas altavastaajan maineella paikkaa Liigassa.

Moni varmasti toivoisi että Jokerit nähtäisiin vielä Liigassa. Pääkaupunkiseutu tarvitsisi IFK:lle sen paikallisvastustajan, nyt meno on hieman laimeaa ilman isoja puheenaihetta. Kaikki kunnia TPS:lle ja Tapparalle, mutta ei ne matsit ole mitenkään samanlaisia kuin legendaariset IFK – Jokerit -pelit. Liiga saisi Jokereista varmasti hienon oman piristysruiskeen, kaikki joukkueethan haluaisi varmasti pöllyttää niitä ”venäläisiä” omalla kotikentällään.

Jokerit kokonaan venäläisomistuksessa?


Jokereiden Hartwall Areena on tällä hetkellä venäläisten omistuksessa. Pakotteiden painostuksesta venäläiset ehkä voisivat luopua hallista suhteellisen halvalla, mutta kenellä se olisi sitten varaa lunastaa? Rientääkö kenties Hjallis Harkimo apuun valkealla ratsullaan? Jokerit joukkue taitaa olla lähes kokonaan venäläisomisteinen, vaikka virallisesti onkin kerrottu, että Norilsk Nickel omistaisi vain 40% ja Jari Kurri 60%. No niin varmaan sitten kun se noin sanotaan. Tuskin Kurrikaan nyt ihan niin tyhmä on ollut, että olisi omia rahoja tämänlaiseen businekseen laittanut, tappiota kun tulee satavarmasti per kausi.

Jos kaasuhanat Venäjältä menevät säppiin, tuskin menee kauaa siihen, että rahahanat jäädytetään myös. Mitä Jokerit silloin tekee? Toiminta loppuu, kun rahat on jo loppu? Mihin siirtyvät Jokerit-nimenkäyttöoikeudet? Palaako Liigaan joku joukkue Helsingistä ja onko nimi sitten legendaarinen Töölön Vesa vai Pasilan SKA? Moni haikaili pitkään, kun Jokerit KHL:ään lähti että Jokerit jatkaisi myös liigajoukkueella, mutta se taisi olla vain komeaa päiväunelmointia.EU:n ja liittolaisten tulevat pakotteet tulevat tässä näyttelemään suurta roolia. Jo nyt Brexitin kautta EU:sta ulos pullahtanut Iso-Britannia on asettanut pakotteita miljardööreille nimeltä Gennadi Timtshenko, Boris Rotenberg ja Igor Rotenberg. Tällä kolmikolla ainakin parilla on taatusti jotain tekemistä Jokereiden omistamisen kanssa, vaikka välttämättä niin ei virallisissa papereissa olekaan. Jokereiden taustalla olevan yhtiön Norilsk Nickelin omistaa oligarkki Vladimir Potanin, joka kuuluu Venäjän rikkaimpiin henkilöihin.

Jokereiden hallin omistaa Arena Events Oy, jonka taustalla ovat venäläis-suomalaiset liikemiehet Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg. Isompien herrojen piirileikki tiivistyy.

Mitä jatkossa?


Elämme jännittäviä aikoja. Jokerit oli melkoisen hiljaa Valko-Venäjän tapahtuman takia ja kyllähän siellä mennään tämäkin tilanne niin kuin toiminnan rahoittaja tahtoo sen menevän. Jos firma olisi oikeasti edes hiukan Kurrin omistuksessa, Kurri olisi päättänyt miten tästä eteenpäin. Homma menee nyt kuitenkin niin, että sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Ja tässä tapauksessa se leipä ei ole kotimaista ruisleipää.

Nähtäväksi jää mitä Jokerit tekee tämän kauden jälkeen. Kannattajilla, niillä jotka ovat vielä jäljellä, alkaa olemaan mitta täysi ja odotettavissa on isompia ja pienempiä protesteja. Nähdäänkö Venäjän joukkuetta tai Venäjän olympiakomitean urheilijoita Jääkiekon MM-kisoissa 2022 Tampereella ja sulkevatko pakotteet venäläisomisteisen Hartwall Areenan, ja toiseksi MM-kisapaikaksi nousee esimerkiksi Helsingin jäähalli tai Turun oma areena? Elämme todella jännittäviä aikoja ja paljon riippuu nyt siitä mitä 170 senttinen Vladimir Putin päättää Ukrainan kanssa tehdä. Maailma voi toukokuussa olla varsin eri näköinen.

Napataanko Jokerit pois KHL-pakasta vai saako joukkue jatkaa pelaamista Suomessa? Millä kaudella Jokerit taas pelaa Liigassa? Näitä kysymyksiä kiekkofanit nyt pyörittelevät tahoillaan.