Jonah Lomu muutti Rugbyn

Julkaistu: 19.05.2015 00:00


Jonah Lomu muutti Rugbyn
Yksi Rugby Unionin legendoista, Uusi-Seelantilainen Jonah Lomu on menehtynyt 18.11.2015. Lomu oli hyvin poikkeuksellinen pelaaja. Pitäisittekö realistisena jos maailmasta löytyisi mies, joka pystyisi juoksemaan lähes suomenennätysajan 100 metrillä, mutta painaisi yli 120kg?

Jonah Lomu 12.5.1975 - 18.11.2015


Syntynyt Uudessa-Seelannissa, Aucklandissa vuonna 1975. Rugbyssa perinteisesti isoimmat miehet pelaavat forwardien pelipaikkoja. He taklaavat ja ovat kontaktitilanteissa enemmän kuin muut. Heiltä ei odoteta rakettimaista lähtönopeutta, eikä 11 sekunnin alitusta sadalla metrillä. Lomukin oli aluksi forwardi, kunnes nopeasti huomattiin, että hänellä on isoksi mieheksi täysin käsittämättömät nopeusominaisuudet ja kyky juosta kuin wingeri.

Jonah ampaisi koko maailman tietoisuuteen 19-vuotiaana. Silloiseen 7's rugbysarjan osaturnaukseen Hong Kongiin oli ilmestynyt nuorukainen, joka sai kaikkien leuat tippumaan lattiaan. Suoraan koulusta, Wesley Collegesta Uuden-Seelannin maajoukkueeseen kutsutun pelaajan ura olikin melkoista nousukiitoa siitä hetkestä eteenpäin.

Hong Kongin turnauksen jälkeen myös Uuden-Seelannin 15's rugbyjoukkue kiinnostui nuoresta miehestä. Seuraavana vuonna tämä mies häikäisi koko maailman Etelä-Afrikan maailmanmestaruuskisoissa. Viidessä pelaamassaan ottelussa hän teki seitsemän tryta (maalia). 2009 ilmestyneessä elokuvassa Invictus, kuvataan hyvin Lomun vaikutusta niin mediaan, toisiin joukkueisiin ja koko maailmaan turnauksen aikana. Jopa edesmennyt Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela piti tärkeimpänä tehtävänään tuohon aikaan keksiä keinon, millä Etelä-Afrikka pystyy pysäyttämään Lomun MM-finaalissa.

Välierässä Jonah ylitti maalilinjan neljä kertaa, kun All Blacks, eli Uusi-Seelanti kaatoi Englannin luvuin 45-29. Ottelun jälkeen Englannin silloinen kapteeni Will Carling oli kommentoinut Lomua haastattelussan: "Hän on friikki ja mitä nopeammin hän on poissa, sen parempi." Kisojen finaali on yksi rugbyn historian ikimuistoisimmista tapahtumista. All Blacks ei pystynyt voittamaan Etelä-Afrikkaa, kun ottelu ratkesi jatkoajalla 3 pisteen drop goalilla Etelä-Afrikalle. Tuota voittoa voidaan myös pitää syynä apartheidin kaatumiseen ja kansan yhdistymisen alkamiseen Etelä-Afrikassa.

Nefroottinen oireyhtymä


Loppuvuodesta 1995 Lomulla todettiin vakava munuaissairaus, nefroottinen oireyhtymä. Sairaus piti hänet poissa pelikentiltä lähes kahden vuoden ajan. Vuonna 1997 hän kuitenkin palasi ja oli All Blacksien mukana vieraspelikiertueella Euroopassa. Myöhemmin Jonah on paljastanut, että oli kärsinyt jo sairauden oireista 1995 MM-turnauksen aikana. Tämä oli pidetty visusti salassa medialta.

Jonah edusti Uudessa-Seelannissa kolmea eri pääsarjajoukkuetta. Auckland Bluesia, Waikato Chiefsiä ja Wellington Hurricanesia. Maajoukkueura jatkui aina vuoteen 2002 saakka. Munuaissairaus oli kuitenkin jättänyt pysyvät jälkensä ja vuonna 2004 Jonahille jouduttiin antamaan munuaissiirrännäinen. Peliura jatkui kuitenkin värikkäiden vaiheiden saattelemana vielä pätkittäin Uudessa-Seelannissa sekä Walesissa. Vuonna 2007 Jonah kuitenkin ilmoitti lopettavan peliuransa.

Kahden vuoden sapatin jälkeen Lomu yritti vielä kerran paluuta ja pelasikin lyhyen aikaa Ranskassa 3. divisioonan joukkueessa Marseillessa. Reissu jäi kuitenkin vain kolmen ottelun mittaiseksi ja nämä ovat jääneet Lomun viimeisiksi otteluiksi ammattilaisena.

Sairaus vei voiton


Jonah menehtyi munuaisvaivoihinsa hieman yllättäen 18.11.2015. Vuonna 2011 munuaissiirrännäinen oli alkanut hylkiä ja tuolloin hän oli jo todella huonossa kunnossa. Monet vuodet kuitenkin hän pystyi elämään vaivan kanssa. Jonah oli ollut hyvässä kunnossa ja oli juuri palannut Englannistaa Rugbyn MM-kisoista takaisin Uuteen-Seelantiin ennen kuolemaansa.

Kansallissankari ja legenda


Jonah Lomu on kiistatta yksi mahtavimmista rugbypelaajista ikinä. Maailmanmestaruuskisojen try-ennätys on vieläkin Jonahin nimissä 15 täysosumalla. Ainoastaan etelä-afrikkalainen Bryan Habana pystyi tämän vuoden MM-kisoissa kirimään tasoihin. Kotimaassaan Uudessa-Seelannissa Jonah on kansallissankarin asemassa. Vuonna 2007 Jonah Lomu palkittiin New Zealand Order Of Merit - arvomitalilla, joka myönnetään vaikutusvaltaisille ja erittäin arvostetuille henkilöille, jotka ovat saavutuksillaan palvelleet Uuden-Seelannin valtiota ja kansalaisia.

Lomun vaikutus lajiin on ollut näkyvä. Hänen vaikutuksestaan rugbyssa käynnistyi maailmanlaajuinen ilmiö ja alettiin hakea useammin laitapelaajan paikalle isokokoisia ja poikkeuksellisia pelaajia. Tänä päivänä näitä esimerkkejä löytyy kymmeniä. Rugbyfanien keskuudessa Lomun nimi esiintyy enemmän kuin useasti. Nykyajan huippulupauksia ja huippusuorittajia verrataan aina Lomuun. Jonahin tavaramerkkinä oli brutaali ylijuokseminen ja vastustajien totaalinen nöyryyttäminen. Nykypäivänä, samanlaisia juoksuja ja suorituksia kuvaillaan 'Jonah Lomu - juoksuina'.Lomun nimellä on julkaistu kaksi rugby-konsolipeliä. Jonah Lomu Rugby Challenge - peli julkaistiin vuonna 2011 syksyllä juuri ennen Uuden-Seelannin MM-kisoja.

Lomu siirtyy ajasta ikuistuuteen yhtenä urheiluhistorian merkittävänä henkilönä. Rugbyyn Jonah jätti lähtemättömän jälkensä.