Haastattelussa Jorma Vuoksenmaa

Haastattelussa Jorma Vuoksenmaa
Olen kävelemässä asunnoltani Maltan Portomason kasinolle. Matka kestää noin seitsemän minuuttia, mutta ehdin hyvin kastua tässä ajassa sillä en ole vieläkään hankkinut Maltalta sateenvarjoa.
Täällä sade ei koskaan ole pientä tihutusta, vaan kadut yleensä lainehtivat vettä sadesään aikaan. Pääsen kuitenkin perille ja suunnistan Unibet Open Main Eventin pöytien luokse. Turnausta on pelattu jo muutama tunti ja kaikki kolme meidän tiimin jäsentä on vielä mukana. Jään reilaamaan Villen pöytää ja silmiini sattuu pitkä, kymmenen vuotta vanhoihin mustiin farkkuihin ja t-paitaan pukeutunut mies. Mies nousee jakojen välissä ylös tuolistaan ja ryhtyy taukojumppaamaan tuolinsa takana. Rituaali kestää noin minuutin ja pitää sisällään varpailleennousuja sekä hartioiden pyörittelyä. “Se on Vuoksenmaa”, kaverini vieressä tiedottaa ja nyökkää Villen pöytään päin. En voi olla hymyilemättä tälle taukojumppa-rituaalille.

Pääturnauksen toisena päivänä, Jorman tippumisen jälkeen, Ville ehdottaa että tekisin haastattelun JV:stä meidän nettisivuille. Käyn juttelemassa Jorman kanssa, vaihdamme numeroita ja sovimme haastattelun sunnuntai-iltapäivälle. Illalla Jormalta tulee viesti: “parempi, että tehdään se illemmalla. Voidaan kattoa finaali siinä samalla. Tulee hyvä haastattelu. t J”. Tämä sopii hyvin, sillä juhlimme Sampon finaalipaikkaa vodka-Redbulleilla suhteellisen pitkälle sunnuntaiaamuun.

Sunnuntaina Sampon epäonnekkaan tippumisen jälkeen pääsemme aloittamaan haastattelun. Seuraamme samalla Main Eventin finaalin huppia ja nousemme välistä seuraamaan all-in käsiä, sillä Jorma on napsutellut pieniä jännitysbetsejä hollantilaiskaksikkoon.

“Mä tykkään pelata näitä Unibet Openeita. Täällä on ihan maailman luokan agentteja pelaamassa ja taso on kova. Omaan turnaukseen oon ihan tyytyväinen, mut mistä mä olin erittäin otettu oli tän nuoren suomalaisen, Sampo Ryynäsen, asenne. Kaveri ottaa kaks kovaa biittiä, tippuu kolmantena ja nousee silti pöydästä pää pystyssä ku Karalahden Jere. Se tulee vielä voittamaan paljon rahaa tolla jutulla.”

Vuoksenmaan mielestä pokeri on monelle rehentelyn väline ja liian harva suhtautuu siihen tarvittavalla ammattimaisuudella. “Pokerinpelaajat keskimäärin vähättelee peliseuran ja riskitason valintaa, sillä pokeri on jonkin verran tällänen miehistelyala. Se on sellasta näyttämistä, et halutaan olla äijii. Kyl mäki pelaan mielellään itteäni parempia vastaan pienemmillä panostasoilla oppiakseni pelistä, mut ei mulla oo tarvetta pitää kunniastani kiinni ja uhota et “saatana, kyl mä pelaan ketä vastaan tahansa”. Nää turnaukset on siitä hyviä paikkoja et alotustasoilla sä pääset pelaamaan kymmeniä jakoja näitä maailmanluokan agentteja vastaan ja tässä vaiheessa pelataan vielä suhteellisen pienistä panoksista. Ja isommilla leveleillä alle 20bb puskustäkeillä ei niilläkään oo hirveetä etua. Kyl mä pokerista saan ihan sen mitä mä kulutan, vaikka en mä mikään huippu ookkaan. Tässä on vähän sama kuin autoa ajaessa, et ei tuu kolareita ku ajaa tarpeeksi huolellisesti.”

Vuoksenmaan leipätyö on vedonlyönti ja Suomen kuuluisimman pelivihjepalvelun, ESBC.fi, johtaminen. Internet ja nykyteknologia ovat muuttaneet vedonlyöntiä dramaattisesti tuoden tiedon kaikkien ulottuville kaventaen etumarginaaleja selvästi. Suuret voittomarginaalit, keskittyminen harvoihin liigoihin ja otteluiden liveseuraaminen on vaihtunut pieniin marginaaleihin, monien liigojen seurantaan ja tiedon hyväksikäyttöön. “Mekin käytiin ennen kattomassa kolme 2. divarin peliä Helsingissä, Kirkkonummella ja Hämeenlinnassa saman päivän aikana saadaksemme edun bookkereihin nähden. Tänä päivänä näistäkin peleistä on saatavilla jo aika hyvin tietoa, joten on kannattavampaa seurata montaa liigaa ja jauhaa näitä pienillä marginaaleilla. Etu syntyy siitä, että me hankitaan enemmän tietoa tai käsitellään tätä hankittua tietoa paremmin kuin muut.”

Vuoksenmaata on mukava kuunnella. Älykäs ja sanavalmis kaveri pitää omasta puheenvuorostaan hyvin huolta. Kollegoiden ja ystävien mukaan keskustelut voivat hyvinkin muuttua ajoittain jopa päällekkäin puhumiseksi, mikäli myös toinen osapuoli haluaa tuoda mielipiteensä julki. Mieshän on puhuessaan näin ollen kuin Maltan sade – ei pientä tihustusta vaan lainehtivia katuja.

Ennen kaikkea pelisijoittajana itseään tituleeraava Vuoksenmaa on myös julkaissut muutamia kirjoja vedonlyönnistä, joista tunnetuin on varmasti Urheiluvedonlyönti – Voittajan opas. “Tää kirja tehtiin vuonna 1999 ja se möi loppuun kaks painosta, 13 000 zipaletta. Tää 13 000 myytiin sellasella kahdeksan vuoden aikavälillä ja siinä alko paikotellen olemaan jo vanhaa tietoa esim. internetistä puhuttaessa. Mulla ei oo ollu tätä ennen aikaa perata sitä kunnolla, mutta nyt noin kuukausi sitten Unibet lähesty mua ehdotuksella, et me tehtäs siitä päivitetty versio. Siihen tulee juttua siitä mitä meidän tutkimus on löytäny uutta vedonlyönnistä viimesen runsaan kymmenen vuoden aikana. Enemmän myös asioista jotka on tullu isommiks viimeisten vuosien aikana kuten vedonlyöntipörssit ja aasialaiset tasoitusvedot sekä ehkä myös jotain monivedosta ja vakioveikkauksen uudelleentulemisesta. Siitä tehdään sellanen hyvä päivitetty paketti, jonka Unibet sitten julkasee ja levittää.”

“Ravikirja on myös tekeillä. Viime viikon session jälkeen se on noin puolessa välissä ja mä teen sitä sellasten agenttien kanssa kuin Vili Pesu ja Jani Nåls. Ravianalyysin myynnin uskottavuutta ja huomionarvoa tukee se, että mä laitan mun periaatteitani paperille. Ne on ne motiivit miks toi tehään ja siitä tulee älyttömän hyvä.”

“Tämän lisäks mä oon kirjotellu huvikseni pöytälaatikkoon pelimaailmaan sijoittuvia novelleja ja mun haave on julkasta nää sitten kun mulla on enemmän aikaa, sanotaan noin 50-60 ikävuosien paikkeilla.”

Vuoksenmaa tunnetaan kirjojensa ohella myös kolumnistina ja hän on tuonut vuosien varrella julki omat mielipiteensä Veikkauksesta ja Suomen pelimonopolista. Kansan ja päättäjien valistaminen piti hänen mukaansa vain tehdä, vaikka siitä olisi jopa haittaa hänelle itselleen ja yritykselleen.

“Mä en voi mennä karkuuun sitä valintaa, etten mä ainoastaan toimi yksityisenä, sinänsä ihan hyvin pärjäävänä, pelisijoittajana mun pienessä kammiossani. Kun mä teen sen valinnan, mä teen sen johdonmukaisesti. Opi ja opeta on mun keskeinen slogani ja mä haluun ylipäätään levittää hyvää ympärilleni. Ja mitä tulee pelikulttuuriin edistämiseen, pelien epäkohtien esiin nostamiseen, pelaajapopulaation aseman parantamiseen pelinjärjestäjiä, erityisesti monopoleja vastaan, niin kyllä tää on se mun missio.”

veikkausrikki1Kysymykseen onko hän sitten pystynyt muuttamaan asenteita ja valistamaan pelaajia sekä päättäjiä, vastauksena tulee jämäkkä “kyllä”. “Tätähän ei sais Suomen kaltasessa maassa ääneen sanoa. Maassa, jossa pitäs aina vähätellä ja olla nostamatta omaa ääntään. Mä nostan, sillä mä teen myös itsestäni pilaa ja ironisoitsen omista heikkouksistani. Mä oon onnistunu tässä ja mä väitän, että muun muassa Veikkaus on parantanu pelaajien ehtoja ja että esimerkiksi Suomen raveissa on nyt entistä enemmän kengitysinformaatiota mun mielipidevaikuttamisen johdosta. Samoin mä oon nostanu RAY:n kaksinaismoralismia peliautomaattien suhteen omalta osaltani kansan tietoisuuteen. Mä uskallan myös väittää, että jos tarkastellaan suomalaisten urheiluvedonlyöjien vaihtotasetta tai nettotulosta, niin se on meillä maailman paras. Mikäli meidän kärki ei hinaa koko vaihtotasetta plussalle, niin ainakin me hävitään vähiten.”

“En mä ajatellu, et mä pystyn vaikuttamaan asioihin kun mä rupesin näin tekemään. En mä ollu sillä lailla idealistinen. Sattumalla on suuri merkitys tapahtumiin. Sä voit auttaa onnea oikeilla teoilla, mut sä et voi kontrolloida sitä.”

Onni ei ole ainut asia, jota ei aina voi kontrolloida. Jos internet on muuttanut vedonlyöntiä, niin on se myös siirtänyt palautteen antamisen baari-illan jälkeisistä nakkijonoista keskustelufoorumeille. “Ei mulle nakkikioskilla oo koskaan tultukaan avautumaan. Kasvokkain mä saan hirveen hyvää palautetta, joka ehkä johtuu siitä, että tää meidän ajattelu pitkästä sarjasta ja riskinhallinnasta on jo enemmän valikoivaa ja edistynyttä ajattelua. Näin se ei houkuttele niitä ihan peruspuskijoita, jotka reagoi siihen viimesimpään tulokseen.”

Esimerkkinä palautteesta – hyvästä sekä huonosta – Vuoksenmaa ottaa esille vuoden 2011 tammikuussa Suomen vedonlyönti- ja ravikansaa paljon puhuttaneen tapauksen, missä Voittolinja.fi syytti ESBC:tä ja Vuoksenmaata ravivihjeidensä plagioinnista. Aiheesta on keskusteltu sivuja eri foorumeilla ja asianosaiset – Voittolinjan Kari Linna sekä Vuoksenmaa – ovat omilla sivuillaan esittäneet julkisesti omat näkemyksensä väitetystä plagioinnista. Linna on vaatinut Vuoksenmaalta julkista anteeksipyyntöä sekä €20 000 muun muassa menetetystä ajasta ja mielipahasta. Pari kuukautta kohun jälkeen Vuoksenmaa on edelleen erittäin tuohtunut syytöksistä. “Hän on puhunut kahteen eri otteeseen musta todella epärehellisesti sekä kikkaillut juridiikalla ja nyt tammikuussa se levittää sellasen jutun, että mä oon plagioinu sen ravivihjeitä tehden vain kosmeettisia muutoksia niihin. Tälläsen jutun keskellä sen ensishokin jälkeen ne ihmiset, jotka täysin tietää mitä me tehään ja ymmärtää, on olleet mun puolella ja tukeneet mua.”

Tukea Vuoksenmaa saa myös perheeltään, jonka kanssa viettämää yhteistä aikaa hän arvostaa kovasti. Pienistä asioista ja hetken kauneudesta nauttiminen korostuu, kun elää informaatiotulvassa ja mitä enemmän tekee aktiivisesti päätöksiä. Vapaa-aika kuluu omien lasten, hyvän ruoan, hevosten ja pokerin parissa. “Mä oon onnekas siinä mielessä, että mun työ on vapaa-aikaa. Nyt viimeaikoina, kun on tehnyt normaalia enemmän johtamistyötä niin pokerikin on alkanut tuntumaan rentouttavammalta. Aiemmin saatoin pelata kahta tai kolmea heads-up limiittipöytää yhtä aikaa kymmenenkin tunnin sessioita niin se alko tuntua työltä eikä se ollu enää niin kivaa. Pokerin lisäksi mä oon myös osakkaana Kemppitalli Oy:ssä, joka on Suomen menestyksekkäin ravihevoskasvattaja ja oriinpitäjä. Mulla on muutamia kilpahevosiakin kimpassa ja vaikka se onkin -EV-peliä, niin se on mukavaa, jännää ja se on herrasmiesten harrastus. Mä haluaisin myös lukee ja kattoa elokuvia enemmän kuin nyt, mutta aika ei riitä kaikkeen.”

Pelit ovat aina kiehtoneet Vuoksenmaata ja jo kouluikäisenä hän hankki rahaa ratkomalla pelejä paremmin kuin muut. Vaikka hän tekeekin ajoittaisia hupibetsejä, niin ennen kaikkea hän kokee olevansa pelisijoittaja. Isommilla panoksilla vetoa lyötäessä täytyy aina olla riskikorjattu etu mukana. “Kyllä mäkin teen hupibetsejä välillä. Esimerkiksi nyt ennen SM-Liigakauden alkua mä löin vetoa HIFK:n mestaruuden puolesta kertoimella seitsemän, koska mä oon HIFK-fani.” Taisi osua tämäkin veto viime keväänä HIFK:n voittaessa finaaleissa Bluesin puhtaasti 4-0.

Pokerin, ravipelien, backgammonin ja vedonlyönnin lisäksi Vuoksenmaa sijoittaa myös “isojen poikien peleihin” eli osakkeisiin. “Osakkeisiin ja optioihin sijoittaminen ja niillä leivän ansaitseminen on yhden mun perusfilosofian johdannainen. Luultavasti, jos mä en ois pystyny 70-luvun lopulla voittamaan hevosilla niin mä en tällä hetkellä pystyis voittamaan Tukholman optioillakaan. Tää tulee muuten mulle ekan kerran nyt mieleen, kun mä istun tässä sun kanssa, että samat asiat ja niiden lisäoppiminen, motivoituminen ja kehittyminen on mahdollistanut tän eri peleissä pärjäämisen. Se on myös hyvä turva siinä mielessä, että jos yksi öljylähde kuihtuu niin toinen mahdollisesti pulppuaa.”

Reilun tunnin aikana käymme läpi useitakin tarinoita, sillä sen verran helposti pulppuaa myös pelisijoittajan puhelähde. Olen erittäin tyytyväinen, kun kättelemme toisiamme Portomason Casinon ovella. Kiitän Vuoksenmaata, joka nostaa huolellisesti pakatun läppärilaukkunsa olalleen ja suuntaa hotellilleen. Ehkä siellä vielä syntyy pari uutta riviä raveista tai vedonlyönnistä. Saataisiin näin pidettyä edes yksi Suomen vaihtotaseista ylijäämäisenä.