Valmentaako Jukka Jalonen NHL:ssä ensi kaudella?

Valmentaako Jukka Jalonen NHL:ssä ensi kaudella?
Leijonien kultavalmentaja Jalosen NHL-pestillä on spekuloitu jo pitkään. Menikö juna Florida-pestin kariutumisen myötä, vai avautuvatko ovet mahdollisesti jo ensi kaudeksi? (Kuva: TT News Agency / Alamy Stock Photo)
Viime kaudella Leijonat historialliseen olympiakultaan sekä kotikisojen maailmanmestaruuteen valmentanut Jukka Jalonen tuntuu vuodesta toiseen olevan yksi kuumimpia eurooppalaisia valmentajanimiä, jos ei sitten se kaikkein kovin. Moni onkin ihmetellyt, kun Jalosen himoitsemaa paikkaa maailman parhaassa kiekkosarjassa NHL:ssä ei kovista meriiteistä huolimatta tunnu aukeavan.

Kevään kullanväristen kotikisojen jälkeen huhumylly Jalosen ympärillä kiihtyi entisestään. Vahvimmin "JJ:n" kintereillä oli tiettävästi Florida Panthers ja keskustelut Panthersin seurajohdon kanssa vahvisti jälkeenpäin myös Jalonen itse. Panthers päätyi kuitenkin lopulta kokeneeseen kanadalaiseen Paul Mauriceen. Mauricella on mittava historia NHL:n päävalmentajana, mikä lienee ollut suurin syy "helpomman" vaihtoehdon valitsemiseen.

Kautta aikojen NHL:ssä on nähty ainoastaan yksi suomalainen päävalmentaja, kun Alpo Suhonen viihtyi vuoden Chicago Blackhawksin peräsimessä 2000-luvun alussa. Suhonen oli samalla koko sarjan historian ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja, joten vanhalta mantereelta ei noin vain ole taalaliigan vastuuluotsiksi siirrytty. Viimeiseen reiluun kymmeneen vuoteen ei "änärissä" ole eurooppalaista pääkäskijää nähty.

Oliko Florida Jalosen ainoa mahdollisuus?


Vielä alkukesästä tarunhohtoisessa taalaliigassa oli vapaita päävalmentajan vakansseja vaikka kuinka. Toistakymmentä seuraa etsi aktiivisesti uutta verta penkin taakse. Jalosen mukaan Floridan lisäksi muita yhteydenottoja ei kuitenkaan tullut, vaikka jokaisen NHL-seuran urheilupuolen pomot suomalaisluotsin taatusti tietävät. Tämä kertoo osaltaan NHL:n ikiaikaiasesta kulttuurista, jossa piiri pieni pyörii ja piirin jäsenet (lue: edes hieman meritoituneet NHL-valmentajat) vaihtavat joukkueen peräsimestä toiseen.


Floridan lisäksi toinen erittäin mielenkiintoinen spekulaatio oli Jalosen siirtyminen "suomalaisseura" Dallasiin. Yhtälö olisi ainakin paperilla vaikuttanut varsin lupaavalta. Starsilla on erittäin vankka "suomalaishistoria" ja tälläkin hetkellä todella vahva suomalaispelaajien runko. Ja muistetaan myös, että Leijonien GM Jere Lehtinen on Starsin seuralegenda. Niin tai näin, myös Dallas valitsi tutumman vaihtoehdon, kun Peter DeBoer nimettiin päävastuuseen.

Ilman päävalmentajaa onkin vilkkaan kesän jälkeen tätä kirjoitettaessa ainoastaan San Jose Sharks. Vinhaan valmentajiaan vaihtava Sharks on jälleen jonkinlaisessa välitilassa, muttei organisaationa liene sellainen, joka uskaltaisi tai haluaisi kokeilla jotain täysin uutta. Näyttääkin siis siltä, että ainakaan kauden 2022-23 alussa Jalonen ei NHL:ssä valmenna ja kauden päätavoite on jälleen Jääkiekon MM-kisat 2023.

Takaoven kautta mukaan?


Lähivuosien tapahtumat vaikuttavat siltä, että Jalosen huimat näytöt maajoukkueen peräsimessä MM-kisoissa ja olympialaisissa eivät sittenkään suoraan NHL:n päävalmentajan pestiin riitä. Miehen valmennustaitoja ei kyseenalaisteta rapakon takanakaan, mutta NHL-joukkueen päävalmentaminen on paljon muutakin kuin pelitavan hinkkaamista. Itse asiassa juuri kukaan nykyisistä taalaliigan pääluotseista tuskin pelitapa-asioissa pärjäisi edes auttavasti Jaloselle.

Tästä herääkin automaattisesti kysymys, että olisiko Jalosen haettava omaa ruutuaan NHL:ssä apuvalmentajan postin kautta? Äkkiseltään tuntuisi, että taitavalle ja pedantille koutsille juuri tuo tehtävä olisi likimain täydellinen. Vahva päävalmentaja vierellään loistava pelin osaaja Jalonen kuulostaa melko pysäyttämättömältä yhdistelmältä. Jalonen itsekin on vuosien saatossa pehmentänyt aiemmin ärhäköitä lausuntojaan ja todennut, että on valmis siirtymään taalaliigaan myös apuvalmentajan tehtäviin.

Myös tässä tapauksessa kaikki tiet tuntuvat vievän Floridaan. Panthers erotti Tuomo Ruutua lukuunottamatta kauden jälkeen molemmat apuvalmentajansa Ulf Samuelssonin ja Derek MacKenzien, joten staffissa olisi hyvinkin Jalosen mentävä aukko. Jaloselle tutun Aleksandr Barkovin johtama nuori Panthers-miehistö olisi varmasti otollinen maaperä tuoreelle apuvalmentajalle. Mikään pakkomielle NHL ei Jaloselle liene, mutta Panthersin kutsua olisi taatusti vaikea vastustaa.


.