Juventuksen kaikkien aikojen joukkue

Juventuksen kaikkien aikojen joukkue
Kuva: Getty Images

Juventus on Italian jalkapallon ykkönen, vaikka välillä joku muukin pääsee hetkeksi hallitsemaan. Minkälainen on Juventuksen kaikkien aikojen kokoonpano?
Torinon Vanha Rouva, Juventus, on voittanut Italian mestaruuden Scudetton 36 kertaa. Keväällä 2020 tullut Serie A:n mestaruus oli joukkueelle yhdeksäs peräkkäinen.
Juventuksen mustavalkoisessa paidassa on pelannut lukuisia jalkapallon legendoja. Minkälainen on Juventuksen pelaajista koottu kaikkien aikojen kokoonpano? Systeemi on 3-4-3, että saadaan kaikki hyökkäyspään taiturit mukaan.

Maalivahti Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon on joukkueen maalivahti, ja toinen lajilegenda Dino Zoff selvä kakkonen.
Buffon on pelannut Juventuksessa 685 ottelua ja pitänyt maalinsa puhtaana huimat 322 kertaa. Buffon tuli Juventukseen kesäkuussa 2001 korvaamaan pois lähtevää Edwin van der Saria. Buffon on voittanut Juventuksen kanssa kymmenen Scudettoa ja Italian cupin viisi kertaa. Vuonna 2017 Buffon valittiin Serie A:n vuoden jalkapalloilijaksi.
Buffon on kaikella tapaa luotettava veskari. Hän pysyi Juventukselle uskollisena silloinkin, kun seuralla oli vaikeaa. Kaudeksi 2006 Juventus pudotettiin Serie B -liigaan ottelufiksauksen vuoksi. Buffon pysyi joukkueessa Serie B -kaudenkin aikana. Kesällä 2021 42-vuotias Buffon jätti Juventuksen, ja pelannee viimeiset vuotensa Parman joukkueessa.Laitapuolustaja Liliam Thuram
Ranskalainen Thuram taitaa olla yksi kaikkien aikojen parhaita laitapuolustajia. Hän pelasi Juventuksessa vuodet 2001-2006, kunnes lähti Barcelonan Juventuksen pudotessa alasarjaan. Kaikki fanit eivät aivan pitäneet Thuramin lähdöstä, he olisivat odottaneet seurauskollisuutta vaikeina aikoina.
Thuram ehti pelata Juventuksessa 204 ottelua. Hän ehti voittaa Vanhan Rouvan kanssa Serie A:n kahdesti.
Vuoden 2000 EM-kisoissa Thuram oli Ranskan mestarijoukkueen yksi avainpelaajista.

Toppari Giorgio Chiellini
Chiellini on ollut monessa mukana, ja on edelleen. 37-vuotias Chiellini on ollut Juventuksen pelaaja jo vuodesta 2004. Chiellini muistetaan paljosta hyvästä ja hieman pahastakin. Luis Suarez puri Chielliniä olkapäähän vuoden 2014 MM-kisoissa, ja tuskin romuluinen Chiellini siihen aivan syytön oli. Chiellini on usein siellä, missä tapahtuu. Ja sekin on tuttu näky kun hän ryntää kohti tuomaria kädet levällään selittämään, että en minä mitään tehnyt.
Toki Chiellini osaa pelatakin. Hän on pelannut Juventuksessa 544 ottelua ja voittanut Serie A:n yhdeksän kertaa. Maajoukkueessa Chiellini on voittanut Euroopan mestaruuden 2021. Chiellini on iso ja fyysinen, eikä arkaile käyttää vartaloaan. Hän kyllä osaa myös syöttää pallot kohdalleen ja laittaa kumatpotkut maaliin. Juventuksessa Chiellini on tehnyt 36 maalia.Toppari Gaetano Scirea
Scireakin on mainittu useasti, kun puhutaan kaikkien aikojen parhaasta Juventus-puolustajasta. Hän pelasi Vanhan Rouvan paidassa vuosina 1974-1988 yli 500 ottelua.
Scirean meriittipuolella on seitsemän Serie A:n voittoa ja liuta muita pokaaleja, muun muassa Eurooppa Cupin voitto. Vuoden 1982 MM-kisoissa Scirea oli mukana Italian mestarijoukkueessa.
Scirea oli hivenen epätyypillinen italialaispelaaja. Hän pystyi pitämään päänsä kylmänä tiukoissakin paikoissa. Scirea ei saanut koko ammattipelaajan urallaan yhtään ainutta punaista korttia. Hänen varoituskeskiarvonsakin oli alle yksi kortti per kaksi kautta.

Keskikenttä Edgar Davids

Davids oli tähti Louis van Gaalin Ajaxissa, kunnes sitten Bosman-säännön voimaantulon jälkeen vuonna 1996 Davids lähti Italiaan, ensin AC Milanin joukkueeseen ja pari vuotta myöhemmin Juventukseen. Davids oli 1990-luvun puolivälissä yksi Euroopan halutuimmista keskikenttäpelaajista.
Davids oli nopea ja vahva terrieri, joka ei koskaan antanut periksi, ja samalla hän oli vielä hyvin taitava. Juventuksessa Davids ja Zinedine Zidane olivat mainio pari, yin ja yang. Davids teki likaisen työn ja Zizou pyöritti hyökkäystä.
Juventuksessa Davids voitti Serie A:n kolmesti, mutta Mestareiden liigaa hän ei enää pystynyt voittamaan sen jälkeen, kun Davids, Litmanen ja kumppanit voittivat finaalin Ajaxin kanssa keväällä 1995.Keskikenttä Marco Tardelli

Tardelli muistetaan parhaiten villistä tuulestuksesta vuoden 1982 MM-kisojen finaalissa, kun hän oli laukonut pallon Länsi-Saksan verkkoon. Tämän lisäksi Tardelli on Juventuksen legendoja.
Tardelli tuli melko tuntemattomana pelimiehenä Juveen vuonna 1975, mutta nopeasti hänestä tuli Giovanni Trapatonin joukkue avainpelaajia. Tardelli oli oikea vanhan liiton tyylikäs keskikenttäpelaaja. Tardelli oli jatkuvasti liikkeessä ilman palloakin, ja sellaisena hän oli Trapattonin catenaccio-muunnelman kulmapelaaja.
Tardelli voitti Juventuksessa viisi Scudettoa, Euroopan Cupin hän voitti keväällä 1985, mutta sitä ottelua Heyselin stadionilla ei mielellään muistella.Keskikenttä Pavel Nedved

Ja kun laitetaan keskikentälle vielä Tsekin kultakutri Pavel Nedved, niin siinä on kolmikko, joka ei koskaan pysähdy. Nedved tuli Juventukseen vuonna 2001 Laziosta. Hänellä oli melkoinen tehtävä – piti korvata pois lähtenyt Zinedine Zidane. Nedved hoiti homman. Zizou taitoa ei kukaan pysty korvaamaan, mutta Nedved paikasi puutteet fyysisyydella. Kentän viimeisellä kolmanneksella Nedved oli erinomainen, ja pitkät kuljetukset melkein kuin Maradonalla.
Nedved sai Ballon d’Orin vuonna 2003. Scudettoja Nedved voitti Juventuksessa kaksi. Mestarien finaaliinkin Juve pääsi, mutta matsi AC Milania vastaan meni pieleen, kun Nedved oli pelikiellossa.

Keskikenttä Michel Platini

Ranskalainen Platini on neljän keskikentän luova pelaaja. Hän tuli Juventukseen St Etiennestä kesällä 1982. Alku oli hankala, mutta nopeasti Platini sai homman toimimaan. Platini pelasi kymppipaidalla numeronsa arvoisesti, liukuen vastustajien puolustusten läpi miten vain halusi.
Viiden Juventus-kauden aikana Platini voitti Ballon d’Orin kolmesti, eli hän oli oman aikansa Messi. Serie A:n mestaruuden Scudetton Platini voitti Juventuksen kanssa kahdesti ja Eurooppa Cupin kerran.
Juven lisäksi Platini oli 80-luvun legendaarisen Ranskan maajoukkueen ykköspelaaja. Joukkue voitti vuoden 1984 EM-kisat. Futisuransa jälkeen Platini nousi UEFA:n presidentiksi, mutta korruptioskandaali tuhosi tämän uran.Hyökkäys Zinedine Zidane

Kun maailman parhaita hyökkääviä keskikenttäpelaajia laitetaan listaan, niin Zidane on aina korkealla.
Zidane tuli Juventukseen Bordeaux’n joukkueesta kesällä 1996 suurin odotuksin. Eikä Zidane pettänyt. Heti ensimmäisellä Serie A:n kaudellaan Zizou valittiin Serie A:n Vuoden ulkolaiseksi jalkapalloilijaksi, ja samalla kaudella hän heti nosti Juventuksen Serie A:n mestaruuteen. Toisella Juve-kaudellaan Zidane sai Ballon d’Orin ja joukkue uusi Scudetton.
Zizou pelasi Juventuksessa viisi kautta ennen kuin lähti Real Madridiin, jossa hänestä myös tuli seuralegenda. 214 ottelussaan Juventuksessa Zidane teki 31 maalia.
Juventus-vuosiensa aikana Zidane voitti Ranskan kanssa MM-kullan 1998.Hyökkäys Alessandro del Piero

Del Piero on todellinen Juventuksen legenda. Taitava kuin mikä, osasi pelata useammallakin pelipaikalla, ja varsinkin ne vapaapotkut. Del Pieron sai lempinimen Pinturicchio kuuluisan renesanssiajan maalarin mukaan, koska del Pierokin pystyi luomaan taidetta tyhjästä.
Del Piero on edelleen Juventuksen kaikkien aikojen maalintekijä. 705 ottelussa hän teki seuralle 190 maalia. Saavutuksina Del Pierolla on Juventuksen kanssa kuusi Scudettoa sekä Mestarien liigan voitto. Del Piero pysyi joukkueen mukana silloinkin, kun Juventus pudotettiin Serie B -sarjaan, ja se vain lisää miehen arvostusta seurassa.
MM-kullan del Piero voitti Italian kanssa 2006.Hyökkäys Giampiero Boniperti

Siitä ei ole epäilystäkään, kuka on Juventuksen kaikkien aikojen paras hyökkääjä. Boniperti on niin selvä ykkönen, että muutaman vuoden Juventuksen kanssa pelannut Ronaldo, Trezeguet ja muut jäävät vaihtopenkille.
Boniperti oli seuran paras maalintekijä ennen del Pieroa. 1950-luvulla Boniperti oli Juventuksen kapteeni, ja sillä vuosikymmenellä Juven asema Italian jalkapallon jättiläisenä vakiintui.
Boniperti pelasi koko 15-vuotisen uransa Juventuksessa. Scudettoja hän voitti viisi.

Vaihtopenkki

Vaihtopenkille jää paljon taitureita ja loistavia pelaajia. Maalivahti Dino Zoff, puolustuksen Antonio Cabrini sekä Claudio Gentile, hyökkäyspään Roberto Baggio sekä vielä jo mainitut Trezeguet ja Ronaldo.