Kalle Rovanperä matkalla kohti rallin maailmanmestaruutta

Kalle Rovanperä matkalla kohti rallin maailmanmestaruutta
21-vuotias, toista kauttaan rallin pääsarjatasolla ajava Kalle Rovanperä, on ollut tämän kauden ralleissa mykistävän ylivoimainen. Pistejohto ennen Secto Rally Finlandia on jo sillä tasolla että kuljettajien maailmanmestaruuden varmistaminen alkaa olla enää ajan kysymys.
Kalle Rovanperä lähti rallikauteen 2022 yhtenä mestarisuosikkina yhdessä Ott Tänakin, Thierry Neuvillen ja Elfyn Evansin kanssa. Monet epäilivät vielä nuorukaisen kokemusta ja vauhtia, mutta toistaiseksi Rovanperä on kerta toisensa jälkeen laittanut kilpailijoille, katsojille sekä myös asiantuntijoille jauhot suuhun. Seitsemästä ajetusta rallista Kalle on voittanut viisi, ja on nyt matkalla kohti rallin maailmanmestaruutta.

Voittamaton joka pinnalla


Kalle Rovanperä liittyi yhtenä harvana kuljettaja ralliautoilijoiden joukkoon, joka on pystynyt voittamaan rallin jokaisella pinnalla eli soralla, lumella sekä asfaltilla. Lisäksi joukkoon voidaan eksoottisena mausteena lyödä vielä Kenian Safari-ralli, joka tuttuun tapaan tarjosi kuljettajille haastavat olosuhteet.

Nykypäivänä rallissa kuljettajien tasoerot ovat kuitenkin tasoittuneet, kuten myös autot. Ennen voitiin puhua asfalttispesialisteista kuten Dani Sordo tai Neuville, mutta viime vuosina esimerkiksi Sordo on ajanut soralla parempia tuloksia kuin asfaltilla. Rovanperä on taas nykyajan ralliautoilija, joka taitaa kaikki olosuhteet. Hän pystyy ulosmittaamaan ajotaidoistaan ja autostaan maksimaalisen suorituskyvyn joka alustalla.

Pistejohto Rovanperällä MM-sarjassa on seitsemän osakilpailun jälkeen aivan käsittämätön 83 pistettä, kun maksimipisteet yhdestä rallista ovat 25+5. Hän on kerännyt melkein enemmän pisteitä kuin MM-taulukon toinen ja kolmas kuljettaja Evans & Neuville yhteensä.

Pistepottia avittaa myös se, että rallin päättäviltä Power Stageilta Kalle on napsinut yhteensä jo yhden osakilpailuvoiton verran pisteitä; Hän on voittanut Power Stagen huimat neljä kertaa, ja ollut kahdesti toinen. Maksimaalisen 25+5 pistepotin Kalle on napannut kolmesta rallista, joten rallin johtaja ei ole riskinottoa kauheasti kaihtanut vaan lyönyt yhä kaiken peliin viimeisellä erikoiskokeella.


Kalle Rovanperän esitys Kroatian MM-rallin Power Stagella voisi olla ehdolla vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Nuorukainen näytti että hän omaa uskomattoman paineensietokyvyn.

Varma kuljettaja ja luotettava auto on voittava yhdistelmä


Rovanperän ylivoimasta kertoo myös se, että ainakin omien sanojensa mukaan hän ajaa tuloksia perustekemisellä, eikä hänen tarvitse rattia puristaa siinä missä kilpakumppanit joutuvat paiskaamaan taitonsa ja laitteensa äärirajoille. Tämä on toki loistava juttu, eikä vauhtia ole syytä lisätä siihen asti kun ei löydy uhkaajaa.

Kalle ei ole tehnyt tällä kaudella virheitä, jonka lisäksi on kuljettanut autoaan säästeliäästi sitä rikkomatta. Hyvää tuuriakin toki on ollut matkassa että teknisiltä ongelmilta sekä etenkin rengasrikoilta on vältytty. Paljon parjatut Pirellin renkaat ovat aiheuttaneet närää monen kuljettajan kohdalla ja rengasrikot ovat onnistuneet pilaamaan heidän kilpailut useasti. Rovanperä on välttynyt pahimmalta ja osasyynä tähän voi olla toki hänen rauhallinen ja siisti ajotyylikin, joka on armollinen auton alustalle.Rovanperällä on myös asenne kohdallaan. Hänellä on huomattava paineensietokyky ja hän pystyy pysymään rauhallisena, mutta silti säilyttämään tekemisessä ilon. Tästä kertoo muun muassa hauskuuttelut ja erinäiset vitsien heitot erikoiskokeiden jälkeisissä haastatteluissa, josta huomaa että Kallen pelihuumori on kohdallaan. Pieniä mutta isoja asioita, jotka näyttelevät isoa roolia menestyksen kannalta.

Luotettavana tekijänä on ollut myös itse kilpa-auto, Toyota Gazoo Racingin Yaris Rally1. M-Sportin Ford ei ole pystynyt muiden vauhtiin kuin ihan satunnaisissa olosuhteissa ja auton kanssa on ollut paljon teknisiä murheita. Hyundain auto vaikuttaa myös vähän siltä, että kehitys on jäänyt osittain puolitiehen Hyundain panostaessa samalla moottoriurheilussa ratapuoleen. Viime kauden Hyundain tallipäällikkö Andrea Adamon lähdettyä myös johtoportaassa ei heillä ole ollut kunnon käskijää, jonka puolesta paletti on ollut kanssa hieman sekaisin. Toyotalla kaikki nämä ovat kunnossa, ja Jari-Matti Latvalan kipparoima Gazoo Racing on matkalla taas yhteen merkkimestaruuteen.

Suomen MM-rallin suurin voittajasuosikki?


Seuraavana vuorossa on elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ajettava Suomen MM-ralli. Secto Rally Finland nimeä kantava osakilpailu ottaa kilpailupaikakseen tutun ympäristön Keski-Suomesta Jyväskylän toimiessa kilpailukeskuksena. Reittiä on hieman viilattu, mutta samoja tuttuja vanhoja sorateitä höylätään myös tänä vuonna.

Aura-auton roolista huolimatta Kalle Rovanperä lähtee suosikkina kotiralliinsa. Toyota on tällä hetkellä vahvassa lennossa ja Suomen MM-rallissa nauttii pientä kotikenttäetua, joten Hyundaista on erittäin vaikeaa saada kilpailun voittajaa.

Viime vuoden kilpailuun Kalle lähti myös ennakkosuosikkina, mutta ralli päättyi keskeytykseen rallin puolivälin tienoilla pienen ajovirheen seurauksena. Kilpailuun valmistautuminen ei tuolloin Rovanperältä onnistunut ehkä parhaiten, kun testipäivät menivät muiden taputellessa selkään eikä julkkisvieraita kyydinnyt Rovanperä löytänytkään mieleisiä säätöjä autoonsa. Meno oli alusta asti hieman puristamista, eikä Kalle oikein missään vaiheessa yltänyt kärkivauhtiin. Tänä vuonna tilanne saattaa olla kuitenkin hyvin erilainen.

Viime vuoden Suomen MM-rallin voitti Kallen tallitoveri Elfyn Evans, joka myös pari viikkoa sitten Virossa ajoi loistavan kilpailun sijoittuen toiseksi. Evansista saadaan mahdollisesti Kallelle yksi haastaja voittokamppailuun.

Rovanperästä tulossa kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari


Kalle Rovanperän pistejohto MM-sarjassa on tällä hetkellä massiiviset 83 pistettä. Tämä tarkoittaa sitä, että jäljellä olevasta 6 kilpailusta Kallen olisi kerättävä yhteensä vain noin 60 pistettä ja Neuvillen olisi voitettava joka ralli sekä Power Stage hänen noustakseen Kallen edelle. Neuville on julkisissa haastatteluissa jo myöntänyt että hän heittää pyyhkeen kehään, ja keskittyy ajamaan vain tuloksia jäljellä olevista ralleista kuten kotirallistaan Belgiasta.

Samankaltaista dominointia MM-sarjassa ei ole nähty erittäin pitkään aikaan. Ehkä joskus viimeksi Sebastien Loebin huippuvuosina, jolloin voitiin myös puhua mestaruuden varmistumisesta Jyväskylän MM-rallin tienoilla. Rovanperän dominointi on kuitenkin nostettava tämän edelle, kun otetaan huomioon kuinka monta muuta mestarikandidaattia MM-sarjaa kiertää nyt samaan aikaan.Ennätysmies kirjoittaa historiaa uusiksi


Rovanperä on rikkonut mennessään useita ennätyksiä jo nyt. Hän on kaikkien aikojen nuorin palkintokorokkeelle sijoittunut kuljettaja reilun 19 vuoden iässä sekä nuorin osakilpailuvoittaja 20 vuoden ja 290 päivän iässä. Seuraavaksi hänestä on tulossa kaikkien aikojen nuorin rallin maailmanmestari, vain 22-vuotiaana. Hän tulisi rikkomaan Colin McRaen ennätyksen vuodelta 1995, jolloin McRae kruunattiin maailmanmestariksi 27-vuotiaana.Edellisestä suomalaisen rallikuskin maailmanmestaruudesta onkin vierähtänyt jo sopivasti 20 vuotta. Vuonna 2002 mestaruuteen kaasutteli Marcus Grönholm Peugeotillaan.

Veikkausbonukset seuraa tiiviisti Secto Rally Finlandiin valmistautumista ja tuuppaa esille parhaat vetovihjeet ralliin!