Kalle Rovanperästä nuorin MM-rallin voittaja

Kalle Rovanperästä nuorin MM-rallin voittaja
Kalle Rovanperästä tuli viikonloppuna nuorin MM-rallin WRC-autolla voittanut kuljettaja 20 vuoden iässä.
Kalle Rovanperä voitti viikonloppuna ajetun Viron MM-rallin. Suvereenin esityksen päätteeksi kirjattiin taas yksi ennätys Rovanperän nimiin, tällä kertaa hänestä tuli nuorin rallin voittanut kuljettaja rallin MM-sarjassa. Edellinen iso ennätys oli nuorin palkintokorokkeelle sijoittunut kuljettaja, jonka Rovanperä rikkoi 19 vuoden iässä Ruotsin rallissa 2020.

Kalle Rovanperän oli uumoiltu olevan seuraava kuski joka ennätyksen rikkoo. Toisen polven ralliautoilijan uralleen on ohjannut isä Harri Rovanperä, joka on vielä 2000-luvun alussa yltänyt itsekin voittamaan MM-rallin. Rovanperistä tuli ensimmäinen isä ja poika -pari, jotka ovat pystyneet voittamaan MM-rallin.

Muutama viikko sitten Keniassa Kalle joutui keskeyttämään kärkisijalta epäonnisesti, joten tämä tuli oikein hyvään paikkaan. Viron MM-ralli toimi myös hyvin preppinä syksyllä ajettavalle Suomen MM-rallille. Kalle antoi jouhevilla sorateillä kilpakumppaneilleen myrskyvaroituksen vauhdistaan.


Kalle Rovanperän huippuhetket Viron MM-rallista.

Ennätys pysynyt suomalaisten nimissä yli 40 vuotta


Vuosi 2008. Kalle Rovanperä on vielä monelle tuntematon nimi. 7-vuotias puuppolalaispoika on hiljattain saanut ensimmäistä kertaa kosketuksensa oikeaan ralliautoon, mutta kuppipenkille oli asetettava tyyny jotta jalat yltäisivät polkimille. Samaan aikaan Ruotsin MM-rallissa Jari-Matti Latvala kaasuttelee Ford Focuksellaan ensimmäisenä maaliin rikkoessaan Henri Toivosen 28 vuotta vanhan ennätyksen. Latvalasta tuli nuorin MM-rallin voittanut kuljettaja 22 vuoden iässä.

Vuosi 2021. Kalle Rovanperä on dominoinut Viron MM-rallia heti avauspäivästä lähtien, jolloin rallin suurin voittajasuosikki Ott Tänak joutui jättämään leikin kesken. Rovanperä kaasutteli kilpailussa ylivoimaiseen voittoon minuutin erolla toiseksi tulleeseen Craig Breeniin. Ennätyksen ylivoimaisuudesta hienon tekee se, että kaikki tästä erosta Tänakin keskeytyksestä huolimatta tehtiin ajamalla. Oli vain ajan kysymys koska Kalle nappaa nuorimman MM-rallin voittaneen kuljettajan tittelin itselleen, niin kovasta lupauksesta ollaan puhuttu jo monta vuotta.

Ikonisen voitonjuhlista teki se, että entinen ennätyksen haltija Jari-Matti Latvala pääsi Toyotan tallipäällikkönä ensimmäisenä onnittelemaan Kallea ennätyksen rikkomisesta. Latvala oli nuoren miehen saavutuksesta ylpeä.

-Ennätykset on tehty rikottaviksi. Olen onnellinen että tämä ennätys saa jatkoa suomalaisen tekemänä, muotoili Latvala.

Suomalaiset ovat pitäneet ennätystään hallussaan jo vuodesta 1975 lähtien. Markku Alén, Henri Toivonen, Jari-Matti Latvala ja nyt Kalle Rovanperä.

Voitolla Rovanperä paranteli asemiaan MM-sarjan pisteissä. Power Stagella viidenneksi sijoittunut Kalle nappasi rallista 25+1 pisteet, jotka nostivat hänet MM-sarjassa neljännelle sijalle 82 pisteellä. Sebastien Ogier johtaa MM-sarjaa, hänellä pisteitä on kasassa 148.
Nuorimmat MM-rallin voittaneet kuljettajat


Lista kymmenestä nuorimmasta MM-rallin voittaneesta kuljettajasta. Rovanperän ennätys on sen verran kova, että sen rikkomiseen tarvitaan oikein todellinen nuori lahjakkuus. Melkein uskaltaisi sanoa että sen täytyy olla jo toisen polven ralliautoilija, joka myös on aloittanut uransa hyvin nuorena.Kenestä seuraava tittelin haltija?


Lähivuosina Ruotsin Oliver Solbergilla on teoreettisesti realistinen mahdollisuus rikkoa Kallen ennätys. Solberg täyttää 21 vuotta ensi vuoden lokakuussa. Matkaa MM-rallin voittoon on kuitenkin vielä pitkästi, sillä toistaiseksi Solberg on saanut ajaa vain satunnaisia kilpailuja WRC-autolla.

Jos ollaan realistisia, niin eiköhän tämä ennätys säily Kallen nimissä ja vielä pitkään.