Koronavirus kiusana urheilutapahtumissa

Koronavirus kiusana urheilutapahtumissa
Koronaviruksen vaikutus urheilutapahtumiin
Kiinasta alkunsa saaneen koronaviruksen laajeneminen muihin valtioihin on saanut jo päättäjät pohtimaan, miten virus vaikuttaa tuleviin urheilutapahtumiin.

Ensimmäinen konkreettinen vaikutus nähtiin Pohjois-Italiassa viime viikonvaihteessa. Milanossa ja Venetsiassa sekä niiden ympäristössä havaittujen tartuntojen takia Serie A:ssa jouduttiin peruuttamaan neljä ottelua. Seuraavalla kierroksella peräti kuusi kymmenestä ottelusta pelataan suljettujen ovien takana, mukaanlukien Serie A:n kärkikaksikon Juventuksen ja Lazion kotiottelut Interiä ja Bolognaa vastaan.Vaarantuuko jalkapallon EM-kisojen pelaaminen?


Suomalaisittain erityismielenkiinto kohdistuu luonnollisesti kansainvälisiin urheilutapahtumiin, missä suomalaisia on sankoin joukoin mukana. Ensi heinäkuussa 12 eri maassa pelattavissa jalkapallon EM-kisoissa on myös Huuhkajat historiansa ensimmäistä kertaa mukana. Suomen alkulohkon ottelut pelataan Pietarissa ja Kööpenhaminassa.

Huuhkajien maalivahdeista Jesse Joronen torjuu ammatikseen Serie A:n Bresciassa, joka on juuri Italian koronaviruksen keskittymässä Lombardian maakunnassa, missä viranomaiset ovat eristäneet pienempiä kuntia viruksen leviämisen estämiseksi.

- Treenit jatkuvat normaalisti. Olen valmistautunut pelaamaan, kunnes toisin kerrotaan. Pelataanko ylipäätään tai ilman katsojia. Se päätös tehdään varmasti oikeista syistä, mikä se ikinä onkaan, Joronen vakuutti MTV Urheilulle antamassaan haastattelussa.

Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) varapuheenjohtaja Michele Uva on ottanut jo kantaa siihen, miten koronavirus tulee mahdollisesti vaikuttamaan kesän EM-kisoihin. Yksi kisapaikkakunnista on Uvanin kotimaan Italian pääkaupunki Rooma.

- Seuraamme tilannetta maakohtaisesti. Jalkapallon on noudatettava kunkin maan määräyksiä, totesi Uva kotimaansa Italian yleisradioyhtiön RAI:n haastattelussa.

Jääkiekon MM-kisat Sveitsissä myös yhtälailla uhattuina


Koronavirus ei ole luonnollisesti ainoastaan jalkapalloilevan maailman murheenkryyninä. Vieläkin merkittävämpi suomalaisturistin näkökulmasta käytävä arvokisatapahtuma on toukokuussa Sveitsissä Zürichissä ja Lausannessa 8.-24.toukokuuta pelattavat jääkiekon MM-kisat.

Suomen on määrä pelata alkulohkon ottelunsa Zürichissä yhdessä isäntämaata, Italiaa, Kazakstania, Latviaa, Norjaa, Venäjää ja USA:ta vastaan.

Sveitsissä raportoitiin ensimmäisestä koronavirustapauksesta alkuviikosta tiistaina. MM-järjestävät ovat hereillä ja valppaina tilanteen suhteen.

- Järjestelyt ovat aikataulussaan ja jatkamme, kuten ennenkin. Tiedostamme tilanteen ja tarkkailemme tilannetta tiiviisti, järjestäjät totesivat uutistoimisto Tassille.

- Teemme läheistä yhteistyötä viranomaisten ja Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) kanssa. Olemme valmiita kaikkiin mahdollisiin toimiin, rauhoittavat järjestäjät kiekkofaneja.

Myös muissa lajeissa ja maissa ollaan hyvin varustautuneita mahdollisen virusepidemian leviämisen suhteen. Esimerkiksi Etelä-Koreassa on todettu tuhatkunta virustartuntaa, mikä on johtanut siihen, että maaliskuulle maassa suunniteltavaksi aiottujen pöytätenniksen MM-joukkuekilpailujen järjestäminen päätettiin siirtää kesäkuulle.

Etelä-Koreassa on siirretty tai peruttu jalka-, käsi-, lento- ja koripallon otteluja sekä pelattu niitä tyhjille katsomoille.

Tokiossa luottavaisia olympialaisten suhteen


Ensi vuoden Tokion kesäolympialaiset eivät ole puolestaan kisajärjestäjien mukaan vaarassa, vaikka Japanista on löytynyt myös virustartuntoja.

- On tärkeää pysyä objektiivisena ja rauhallisena. Virustartunnat ovat yhä rajoitettuja. Kisojen järjestämisessä ei ole nykyisessä tilanteessa ongelmaa, toteaa järjestelykomitean puheenjohtaja Toshiro Muto uutistoimisto AFP:lle.