Lyö vetoa Laureus-palkinnoista – Tom Bradysta vuoden miesurheilija?

Lyö vetoa Laureus-palkinnoista – Tom Bradysta vuoden miesurheilija?
Laureus Awards jakaa palkinnot vuoden joukkueille ja urheilijoille, ja niistäkin voi lyödä vetoa.
Kuva: Laureus

Laureus-palkinnot jaetaan joka vuosi meritoituneille urheilijoille kategorioissa Vuoden joukkue, Vuoden läpimurto, Vuoden miesurheilija ja Vuoden naisurheilija. Vuodesta 2000 gaalaa on järjestetty perinteisesti aina eri maassa, mutta tänä vuonna mennään viime vuoden tavoin virtuaalisella tilaisuudella. Hieman erikoisesti tarkkaa tapahtumapäivää ei ole vielä julkistettu, mutta huhtikuussa palkintoja joka tapauksessa jaetaan.

Laureus-palkinnon ehdokkaan äänestävät urheilutoimittajat yli 120 maasta. Lopullisen valinnan tekee entisten huippu-urheilijoiden joukosta koostuva raati, Laureus-urheiluakatemia.

Näistäkin palkinnoista voit lyödä vetoa. Läheskään kaikki sivustot eivät tarjoa Laureus-kertoimia, mutta esimerkiksi Mr Greeniltä sellaiset löytyy keskeisimpiin palkintokategorioihin. Tässä artikkelissa kurkkaamme ajantasaiset kertoimet ja pohdimme hieman, mitkä voisivat olla kokeilun arvoisia. Perinteisesti palkinnonsaajat on nimetty varsin konservatiivisesti, todella tutuille nimille ja isojen lajien edustajille. Miten käy tällä kertaa?

🔗 Katso aikaisemmat voittajat Laureus-akatemian sivuilta (Laureus.com)

Vuoden joukkue


Vuoden joukkueeksi on tyrkyllä useita vahvoja ehdokkaita, eikä mikään ole suosikkina valtavasti ylitse muiden. Pienimmät kertoimet löytyvät Kiinan olympiauimahyppyjoukkueelta, joka pyyhki muilla lattiaa Tokion olympialaisten uimahypyissä 12 mitalilla, sekä Milwaukee Bucks, joka pokkasi NBA:n mestaruuden viime kaudella melkoisena mustana hevosena.

Vuoden joukkueen nimeäminen ei ole helppoa. Annetaanko enemmän painoarvoa sille, että murskaa vastustajana suvereenisti vuodesta toiseen vai sille, jos onnistuu yllättämään isommat kilpakumppanit? Kiinan olympiajuokkue uimahypyissä on hieman yllättävä kärkipaikka, sillä tällaiset lajit eivät ole juuri saaneet huomiota Laureus Awards -gaalassa, vaikka Kiinalla kisat hienosti menikin. Milwaukee Bucks voisi olla hyvä veto, sillä NBA-joukkue ei ole vielä koskaan voittanut tätä palkintoa, kun taas rugbya, krikettiä, baseballia ja tietenkin jalkapalloa aiemmista voittajista löytyy runsaasti.Vuoden läpimurto


Vuoden läpimurron osalta yksi vaihtoehto on ylitse muiden: Emma Raducanu, 19-vuotias brittiläinen tenniksen grand slam -voittaja. Hän on noussut WTA-rankingissa todella loistavasti lyhyessä ajassa ollen nyt jo 13., kun vain hetki sitten hän ei vielä mahtunut top-100:an. Listalta löytyy myös tutumpia nimiä, ainakin Daniil Medvedev ja Pedri. Todella hienot kaudet toki molemmilta, mutta vaikea laskea heitä ihan suoranaisesti läpimurtokategoriaan, ja varmasti siksi he ovatkin listan pohjimmaisina.Vuoden miesurheilija


Vuoden miesurheilijan osalta tilanne on mielenkiintoinen. Booker povaa voittajaksi Tom Bradya, joka siivitti joukkueensa Super Bowlin voittajaksi toissa kaudella ja on nyt vain muutenkin lajin GOAT. Tässä kuitenkin hieman hiertää se, että Brady eläköityi viime kauden päätteeksi, mutta pyörsi päätöksensä vain reilu kuukausi myöhemmin. Vaikka kyseessä ei mikään elämäntyöpalkinto olekaan, eikä kuvio heikennä Bradyn suoritusten arvoa, voiko tämä sekoilu olla vaikuttamatta?

Seuraava suosikki tulee jälleen altailta, yhdysvaltalaisuimari Caeleb Dressel, joka kantoi Tokiosta kotiin viisi kultaa. Tässäkään kategoriassa eivät ole silti vähän nimettömämmät urheilijat juurikaan juhlineet, sillä viime vuosien voittajia ovat muun muassa Rafael Nadal, Lionel Messi, Lewis Hamilton, Novak Djokovic, Roger Federed, Usain Bolt... Voittaja on lähes aina tullut tenniksen, F1:n tai jalkapallon maailmasta, ellei sitten lasketa 2000-luvun alun Tiger Woodsia ja Lance Armstrongia 2003, jolta palkinto vietiin myöhemmin pois.

Hyviä kirittäjiä voisi olla myös kaksikon jälkeen. Robert Lewandowskille, jolta monen mielestä Kultainen pallo ryöstettiin viime gaalassa, saa kerrointa 3,75, kun taas Max Verstappenin kerroin on 6,50. Mikäli Laureus-raati pitää urheiluromantiikasta ja jännitysnäytelmistä, voisi Verstappenkin olla vahvoilla. Sen sijaan Novak Djokovicin, joka jälleen on ehdolla, on hyvin vaikea nähdä nousevan voittoon myös Australian rokotevastaisen hässäkän takia.Vuoden naisurheilija


Vuoden naisurheilijoissa tilanne on tasaisempi ja painottunut olympiaurheilijoihin. Ykkössuosikki on Elaine Thompson-Herah, jamaikalainen pikajuoksija, joka nappasi Tokiosta voitot niin naisten satasella kuin kaksisatasella ja vielä viestissä. Heti perässä vain hieman korkeammalla kertoimella kauhoo australialaisuimari Emma McKeon. 27-vuotias menestyi niin ikään todella hyvin olympialaisissa. Katie Ledecky puolestaan on yhdysvaltalainen uimari, joka on todella nuoresta pitäen dominoinut olympialaisissa – hän täytti tällä viikolla 25 vuotta, ja on edustanut jo kolmissa olympialaisissa ja on kantanut niistä kotiin seitsemän kultaaa ja kolme hopeaa!