Kuinka hyvä Lauri Markkanen on ollut maajoukkuepaidassa?

Kuinka hyvä Lauri Markkanen on ollut maajoukkuepaidassa?
Kuva: CTK / Alamy Stock Photo

Lauri Markkanen on Suomi-koriksen legenda. Mutta kuinka hyvä hän on ollut, kun on pelattu maajoukkuematseja?
Lauri Markkanen on jälleen maajoukkueen eli Susijengin mukana. Markkasen pelit 2017 EM-kisoissa Helsingissä ovat jo osa Suomen koripallon legendaarisia hetkiä. Kukapa korisfani ei muistaisi kuin Puolaa vastaan Suomi oli puolitoista minuuttia ennen loppua yhdeksän pistettä tappiolla, ja viime sekunnilla Markkanen katkaisi Puolan sisäänheiton ja juoksi kentän läpi donkkaamaan pelin tasoihin. Lopulta Suomi voitti kolmella pisteellä.

Vaan kuinka hyvä Markkanen lopulta on ollut maajoukkuepaidassa?Markkasen ensimmäinen aikuisten maaottelu oli elokuussa 2015 treenimatsi Belgiaa vastaan. Markkanen oli vasta 18-vuotias, peliaikaa tuli viisi minuuttia ja yksi kolmonen meni pussiin.

Seuraavana vuonna Markkanen alkoi jo olla runkopelaajia. Maajoukkue pelasi vain treenimatseja, ja näissä Markkanen sai peli aikaa yli 21 minuuttia per ottelu. Kovimmat pisteet 19-vuotias Markkanen teki Puolaa vastaan elokuussa, kun reilussa 24 minuutissa syntyi hyvällä prosentilla 24 pistettä.Maajoukkueen elokuu 2017 alkoi usealla treenimatsilla ennen kotikisoja. Markkasen kovin matsi näistä oli elokuun lopun ottelu Venäjää vastaan. Reilussa 23 minuutissa Markkanen teki maaottelu-uransa piste-ennätyksen 26 pistettä.

Helsingin EM-matseissa Markkanen nousi tähdeksi


Helsingin EM-kisat olivat ensimmäinen kerta, kun Markkanen pelasi tosimatseja, ja siitä se legenda alkoi syntyä. Hieman lajia seuraamattomille Markkasen nousu oli iloinen yllätys, mutta lajiväki osasi arvata, mitä on tulossa.

Suomi pelasi Helsingissä alkulohkon matseja viisi, ja Markkanen oli hyökkäyksen ehdoton avainpelaaja. Suomi aloitti kisat komealla voitolla kovasta Ranskasta. Markkanen teki 26 minuutissa hyvällä prosentilla 22 pistettä. Ottelun sankariksi nousi kuitenkin Jammu Wilson, joka väänsi Suomen ensi viime sekunneilla tasoihin ja lopulta jatkoajan viime sekunneilla kahden pisteen voittoon.
Seuraavan matsin Suomi hävisi tulevalle mestarille Slovenialle, mutta taas Markkanen oli varma, 25 pistettä, eikä kovinkaan paljon ohiheittoja. Slovenian tuleva NBA-stara Luka Doncic teki matsissa vain yhdeksän pistettä.

Slovenia-ottelun jälkeen Suomi voitti kolme seuraavaa. Puola-matsissa Markkanen teki loppudonkin lisäksi kentän kovimmat pisteet, yhteensä 27.

Kreikkaa vastaan 12 pisteen voiton, ja sillä kertaa Markkanen ei ollut joukkueen paras pistemies. Petteri Koponen teki 25 pistettä ja Markkanen Teemu Rannikon kanssa 16 kumpainenkin.

EM-turnaus loppui vaisusti


Pikkumaa Islantia vastaan Suomi joutui yllättävän tiukoille. Voitto tuli vasta viimeisen neljänneksen kirin ansiosta. Ennen viimeistä pätkää Suomi oli seitsemän pistettä häviöllä, mutta lopulta voitto tuli neljällä pisteellä. Markkanen ja Sasu Salin olivat 20 pisteellä kentän ykköset.Pudotuspeleissä Suomelta sitten loppui usko tai virta, tai molemmat. Italia kohdattiin Turkissa, ja Markkanenkin oli ottelussa täysin jäässä. Peli oli pakonomaista ja pistesaaliiksi jäi vain kolme. Suomi hävisi selvästi 13 pisteellä.

Viimeksi Lauri Markkanen on pelannut maaotteluita vuonna 2018. Silloin hänellä oli jo takana yksi kausi NBA-matseja Chicago Bullsin kanssa.
Ensin treenimatsissa Viroa vastaan hän teki 23 pistettä. Varsinaiset tosipelit kesällä -18 olivat MM-karsintamatseja. Suomi voitti Tsekin ja Islannin. Tsekkiä vastaan Markkanen teki vaatimattomat 13 pistettä, mutta Islantia vastaan hän oli taas iskussa. Kovalla prosentilla tuli 28 pistettä.

Tänä syksynä pelataan taas koripallon EM-turnaus. Jää nähtäväksi pääseekö Markkanen mukaan turnaukseen.