Tilastot kertovat: Markkanen on NBA:n tähti

Tilastot kertovat: Markkanen on NBA:n tähti
The Canadian Press / Alamy Stock Photo

NBA-kirjoittaja laski yhteen monipuoliset tilastot ja pisti kaikki pelaajat paremmuusjärjestykseen. Tulos:

Markkanen on tähtiluokkaa!


Lauri Markkanen on nyt virallisesti NBA:n tähtipelaaja. Bleacher Reportin NBA-kirjoittaja Andy Bailey on laskenut yhteen kaikki NBA:n monimutkaisimmat ja parhaiten peliä kuvaavat tilastot, ja tämän mukaan Markkanen on NBA:n 15. paras pelaaja. Baileyn arvion mukaan Markkanen olisi mukana tämän kauden All Stars -matsissa.

Baileyn laskelmiin mukaan ottamat tilastot olivat seuraavat:
-Basketball Reference -sivuston box plus minus -tilasto, jossa arvioidaan pelaajan tilastot per sata hyökkäystä
-Dunks and Threes -sivuston tilasto, jossa arvioidaan pelaajan +- -lukuja
-FiveThirtyEight -sivuston RAPTOR-tilasto, jossa myös lasketaan +- -tehoja monimutkaisin muuttujin
-ESPN:n real plus minus -tilasto
-Basketball Referencen tilasto, jossa lasketaan pelaajan tilastolukemat per 36 minuuttia.

”Tässä harjoituksessa aikaan saadut listat eivät ole täydellisiä, mutta mikään ei ole. Pelkästään subjektiivinen rankkaus ei myöskään ole täydellinen. Tämä ainakin opas siihen, että kuka on ollut hyvä ja kuka huono kaudella 2022-2023”, Bailey kirjoittaa.Doncic on tähtien tähti


Baileyn listan mukaan NBA:n paras pelaaja tällä kaudella on ollut Dallas Mavericksin slovenialainen Luka Doncic. Kärkipää on eurooppalaisten juhlaa, sillä kakkosena on Denver Nuggetsin serbialaisjätti Nikola Jokic.
Listan kolmonen on ehkä kaikkien aikojen paras heittokone, Golden State Warriorsin Stephen Curry. Nelonen on yllätys. Los Angeles Lakers on pelannut vaisun kauden, mutta Baileyn listan mukaan Anthony Davis on edelleen todellinen supertähti, ja nyt siis nelosena.

Lauri Markkasen taakse listalla ovat jääneet muun muassa Phoenix Sunsin Devin Booker, Los Angeles Lakersin legenda LeBron James, Brooklyn Netsin Kyrie Irving, Atlanta Hawksin Trae Young ja Philadelphia 76ersin partasuu James Harden. Näiden pelaajien peittoaminen tarkoittaa sitä, että Markkanen on tähtipelaaja.Markkanen kaupattiin kesällä Clevelandista Utahiin, ja toiseen suuntaan mennyt Donovan Mitchell on listalla sijalla viisi. Markkasen Cleveland-vuoden pelikavereista parhaiten listalla on sijoittunut Darius Garland sijalla 39.

Markkasen ensimmäisen NBA-seuran Chicago Bullsin paras pelaaja listalla on DeMar DeRozan, jonka sijoitus on 30. Hänen kanssaan Markkanen ei kuitenkaan koskaan pelannut Chicagossa.

Bulls laittoi Markkasen penkille, kun se hankki sentteriksi Nikola Vucevicin. Vucevic on nyt listalla sijalla 66. Bullsin fanifoorumi on jo todennut Vucevic-kaupan olleen paha virhe.
Chicago Bulls myös valitsi Zach LaVinen joukkueen ykköspelaajaksi, ja antoi hänelle maksimisopimuksen, kun Markkaselle ei oltaisi annettu edes puolta siitä. Nyt LaVine on Baileyn listalla sijalla 79.