Lauri Markkasen kausi: 5 ratkaisevaa tekijää

Lauri Markkasen kausi: 5 ratkaisevaa tekijää
Kuva GettyImages

Lauri Markkanen aloittaa viidennen NBA-kautensa uudessa seurassa, Cleveland Cavaliersissa. Mitkä ovat ne tekijät, jotka ratkaisevat, että nouseeko Markkanen tähtien ryhmään vai vajoaako rivimieheksi?
Lauri Markkanen aloittaa viidennen NBA-koripallon kautensa uusissa ympyröissä. Siirto pois Chicago Bullsista oli aikalailla selvä jo hyvissä ajoin ennen kuin vapaiden agenttien spoimusneuvottelut saatiin käyntiin, mutta silti Markkasen kanssa jouduttiin odottamaan. Elokuun 28. päivä tuli sitten uutinen, että Bulls oli onnistunut tekemään rajoitetun vapaan agentin Markkasen seuraavasta diilistä sopimuksen Cleveland Cavaliersin kanssa.

Markkasen viimeiset kaudet Bullsissa olivat hankalia, eikä hän päässyt pelaamaan pitempiä jaksoja tasollaan. Jim Boylenin päävalmentajakausi oli lähes katastrofi koko Bullsin joukkueelle, ja Billy Donovanin tultua päävalmentajaksi Markkanen ei aivan päässyt sille tasolle, että joukkuetta oltaisiin alettu rakentaa hänen ympärilleen. Viime kauden siirtoikkunan loppupuolella Bulls hankki sentteriksi Nikola Vucevicin Orlandosta, ja tämä siirsi Markkasen vaihtopenkin puolelle. Vucevic on surkea puolustaja, ja kun Markkasesta ei ollut paikkaamaan puolustuksen ongelmia, niin hän menetti avauksen paikkansa Thad Youngille. Ei peli Young-Vucevic -kaksikoltakaan sujunut, mutta ainakin Bulls oli tehnyt päätöksensä, ja Markkanen johtopäätöksensä.
Markkanen sanoi selvästi, että hän piti itseään aloitusviisikon pelaajana, ja siksi hän päätti lähteä hakemaan uutta alkua.

Markkasen maajoukkuekaverit Petteri Koponen ja Sasu Salin ovat luottavaisia Markkasen uuden alun suhteen.
"Laurille tämä on uusi mahdollisuus. Chicagossa ei mennyt ihan putkeen ja Clevelandista löytyi uusi koti. Näkisin, että hyvä niin. Siellä tuntuisi olevan mahdollisuus saada isompaa roolia ja näyttää epäilijöille. Hän pystyy pelaamaan monipuolisemmin kuin mitä Chicagossa nähtiin", Koponen kertoi YLE:n sivuilla.

Salin taas uskoi Clevelandin takamiesryhmään.
"Hänellä oli pari vähän vaikeampaa kautta lentävän lähdön jälkeen. Ainakin treenipelien perusteella Laurille tulee heittoja enemmän. Siellä on kaksi hyvää pointtia, Ricky Rubio ja vanha joukkuekaverini Kevin Pangos. He ainakin tietävät, miten Laurille syötetään", hän sanoi YLE:lle.

Kauden alla YLE:n artikkelissa Markkanen kertoi kauden henkilökohtaisista tavoitteistaan.
"Haluan olla enemmän kuin pelkkä kolmen pisteen heittäjä. Varmasti kauden alussa menee hetki ennen kuin meillä on selvillä, mitkä kombinaatiot toimivat parhaiten kentällä. Tottakai haluaisin olla aloitusviisikossa ja pelata niin hyvin kuin osaan. Nyt olen sellaisessa paikassa, että valmentajat haluavat, että pelaan kovalla tasolla joka päivä, joten sekään ei ole iso juttu, jos aloittaisin ottelut penkiltä", Markkanen kertoi YLE:n sivuilla.

Mitä Markkaselta sitten vaaditaan Clevelandissa? Tässä viisi kohtaa, jotka ratkaisevat Lauri Markkasen NBA-uran jatkon.

1 - Restart onnistuu

Markkanen vietti kesän harjoitellen omilla ehdoillaan Jyväskylässä. Uutisten mukaan Markkasen harjoittelu perustui paljon liikkuvuuden parantamiseen. Bulls-vuosina hänen odotettiin tekevän itsestään vahvemman korinaluspelaajan. Tämä sotki Markkasen luontaisen, hyvän liikkumisen, ja se näkyi kentällä. Bulls-vuosien alussa Markkanen oli pitkäksi pelaajaksi nopea ja monipuolinen. Massakuurin jälkeen hän sitten oli enempikin kömpelö. Nyt Markkanen on sanonut haluavansa palauttaa itsensä sellaiseksi, mikä hän oli rookie-vuotena. Hyvin liikkuva Markkanen neljän vuoden kokemuksella voisi olla taas se 20 pisteen keskiarvon pelaaja.

Tässä video Cavaliersin ensimmäisestä joukkueen sisäisestä ja yleisöllä avoimesta pelitreenistä:2 - Ei saisi loukkaantua

Loukkaantumiset ovat olleet Markkasen riesana koko uran ajan. NBA-runkosarjassa pelataan 82 ottelua, ja Markkanen on parhaimmillaan pelannut rookie-kaudella 68 peliä ja muina kausina 50-52 matsia. Se on kovin vähän. Ja hankala valmennuksen on rakentaa sellaisen pelaajan varaan, joka ei pysy kentällä. Jospa Markkasen toisenlainen kesätreeni auttaisi tähänkin kohtaan.

3 - Peli sujuu Jarrett Allenin kanssa

Puolustaminen ja levypallot ovat olleet Markkaselle heikko kohta. Nämä ovat häneltä sujuneet parhaiten silloin, kun hän sai pelata sentteri Robin Lopezin kanssa. Nyt Cavaliersissa pelaa ykkössentterinä Jarrett Allen, ja hän on hyvin samanlainen pelityyliltään kuin Lopez, ainoastaan nuorempi ja parempi. Allen saattaisi vapauttaa Markkasesta parhaimmat ominaisuudet esiin.

NBA-kertoimissa Cavaliers ei ole kovin korkealla:4 - Oikea rooli

Chicago Bullsissa Markkasella annettiin useimmiten kentän levittäjän osa. Markkanen laitettiin kulmaan odottamaan palloa ja paiskomaan kolmosia. Näin saatiin pitkä pelaaja pois korin alta, ja Zach LaVinelle jäi tilaa ajaa sisään. Rooli selvästi turhautti Markkasta. Luontainen pelaaminen meni väkinäiseksi, kun pelaaminen sujui kuin olisi narun päässä. Cavaliersin valmennus on jo julkisestikin todennut, että Markkanen on paljon enemmän kuin paikaltaan palloa paiskova spot up shooter. Markkanen saanee pelata vapaammassa roolissa, ja se mahdollisuus olisi heti käytettävä hyväksi ja näytettävä valmennukselle, että valinta oli oikea.5 - Kunnon takamies

Markkasella ei neljän Bulls-vuoden aikana ollut oikeastaan koskaan joukkueessa kunnon pelintekijää. Tomas Satoransky oli lähinnä perinteistä PG-tyyppiä, mutta hän ei ollut muuten erityisen hyvä NBA-pelaaja. Nyt Cavaliersissa voisi Markkasen kanssa ollapelaamassa parempia pallokenraaleja. Jos nuoremmat pelaajat Collin Sexton sekä Darius Garland eivät pärjää, niin aina penkin puolella on espanjalainen veteraani, perinteisen pelintekijän prototyyppi Ricky Rubio. Rubio ainakin löytää Markkasen kentältä.