Leijonat Pekingiin - ketkä nähdään olympiajäillä?

Leijonat Pekingiin - ketkä nähdään olympiajäillä?
Pekingin olympialaisten jääkiekkoturnaus on nurkan takana. On aika spekuloida Suomen kisajoukkueella. Ketkä nousevat Leijonien kokoonpanoon? (Kuva: Getty Images)
Pekingin talviolympialaisten jääkiekkoturnaus pelataan 4.-20.2.2022 ja Suomi julkistaa joukkueensa kisoihin torstaina 20. tammikuuta. VB.com ottaa pientä ennakkoa ja spekuloi mahdollisilla olympiapelaajilla jo etukäteen.

Viime vuoden lopulla varmistunut NHL-pelaajien poisjäänti olympialaisista pisti pakan uusiksi kaikkien kärkimaiden osalta. Suomi nousi hetkessä haastajan asemasta suurimpien menestyskandidaattien joukkoon. Erot huippumaiden osalta ovat toki kaikkiaan pieniä ja luvassa onkin ennätystasainen taisto olympialaisista mitaleista.Leijonat Pekingissä - mahdollinen kokoonpano


Leijonat lähtee Pekingiin joukkueella, jonka pelaajat tulevat suurimmaksi osaksi idän suursarja KHL:n riveistä. Myös kotimaisen Liigan pelaajia sekä muualla Euroopassa pelaavia pelureita lopullisessa kokoonpanossa varmasti nähdään.

Kokonaisuutena Leijonat marssittanee Pekingin olympiakaukaloon melko kokeneen joukkueen ja tämän joukkueen pelaajat ovat kaiken järjen mukaan isossa roolissa myös kevään jääkiekon MM-kisoissa.

Päävalmentaja Jukka Jalosen tehtävä ei missään nimessä ole helppo. Tyrkyllä on lähes kaksi joukkueellista laatupelaajia, joista kultavalmentaja joutuu valintansa tekemään. Kokoonpanoja tutkaillessa täytyy myös muistaa, että koronapandemia saattaa sekoittaa tilannetta vielä kisojen alkuun saakka.

Leijonat Pekingiin - ketkä nähdään olympiajäillä?
(Kuva: Getty Images)

Veskariosasto jälleen kunnossa


Aloitetaan helpoimmasta. Maalivahtipeli on perinteisesti ollut Leijonien vahvuuksia arvokisoissa, eikä joukkue todennäköisesti veskareihin kaadu Pekingissäkään. Ykkösvahti on suurella todennäköisyydellä Jussi Olkinuora, joka on ollut viime kaudet yksi parhaista NHL:n ulkopuolella pelaavista maalivahdeista.

Yhtä selkeä kakkonen on toinen Jalosen luottomies Harri Säteri, joka on Olkinuoran tavoin erinomaisessa iskussa. Kolmosvahdin pesti on ilman loukkaantumisia lähinnä kosmeettinen valinta, joskin korona-aikana kaikki valinnat tehdään takuulla huolella. Janne Juvonen tai Juha Metsola lienevät keulilla tässä kisassa.

Voit katsoa alta Olkinuoran huippuotteita leijonapaidassa syksyltä 2021.Alakerrassa taitoa ja kokemusta


Myös puolustuksen osalta suuntaviivat ovat selkeät. NHL-pelaajien poisjäänti tekee Leijonien alakerrasta suhteellisesti jopa vahvemman, tarjolla on kymmenkunta eurooppalaisissa sarjoissa pelaavaa eliittipuolustajaa.

Mikko Lehtosen NHL-unelma ei ainakaan vielä toteutunut, mutta tässä joukkueessa "Bobin" arvo tunnetaan. KHL-pelaajista myös Oliwer Kaski, Petteri Lindbohm ja Ville Pokka ovat terveinä pysyessään varmoja olympiapelaajia. Sitten voidaan alkaa keskustella.

Kiekollista oveluutta ei koskaan ole liikaa, joten kyllä kai Eurooppaan palannut Sami Vatanen kisakoneessa nähdään? Tasapainottavana voimana mukaan voisi nousta myös Kärppien Atte Ohtamaa. Samaa osastoa edustaa myös yksi Jalosen luottosotureista Juuso Hietanen, joka löytynee hänkin lopullisesta kokoonpanosta.

Kovia nimiä jää väistämättä myös ulkopuolelle. Ainakin Ruotsissa kiekkoilevat Miika Koivisto ja Tony Sund lienevät Jalosen listalla korkealla, mikäli loukkaantumisia tai sairastumisia osuu kohdalle.Hyökkäys


Hyökkääjien osalta tehtävä muuttuukin sitten vähintäänkin hankalammaksi. Ongelma on sinänsä positiivinen, sillä tarjontaa olisi vaikka kahden olympiajoukkueen tarpeisiin. Helppojakin valintoja kuitenkin myös hyökkäyspäähän löytyy.

KHL-kaukaloita dominoinut Ufan kolmikko Teemu HartikainenSakari ManninenMarkus Granlund lienee itsestäänselvä valinta yhdeksi kärkiketjuksi. Kolmikko nähtiin yhdessä jo EHT:llä ja tekeminen oli erinomaista myös leijonanutussa.

KHL:stä varmaksi kisapelaajaksi voinee listata myös tykkikautta pelaavan Niko Ojamäen, Harri Pesosen, Iiro Pakarisen, Joonas Kemppaisen ja Miro Aaltosen.

Sitten alkaakin kokoonpanoshakki. Onko umpiluotettavalla sentterillä Valtteri Filppulalla vielä käyttöä maajoukkueessa? Toinen Eurooppaan palannut konkari Leo Komarov on hieman monipuolisempi pelaaja, mutta riittääkö jalka? Mörkö-Marko Anttila on yksi Jalosen luottosotureista, mutta ehkei sentään enää olympialaisissa?

Vastauksia näihin ja muihinkin kysymyksiin saadaan siis 20. tammikuuta, kun Jalonen julkistaa Pekingiin lähtevän joukkueen. Ja eiköhän pandemiakin vielä sekoita pakkaa ennen kisoja. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Lue myös Pekingin talviolympialaiset ohjelma