Hurjia lukuja: Leijonat ovat tavoittaneet joka toisen suomalaisen

Hurjia lukuja: Leijonat ovat tavoittaneet joka toisen suomalaisen
Ei tarvitse miettiä sitä, kiinnostaako MM-jääkiekko suomalaisia olympiavoiton jälkeen. Kyllä kiinnostaa, jopa enemmän kuin koskaan.
Vaikka MM-kisoissa vasta aloitetaan torstaina pudotuspelivaihe, ovat miljoonat paukkuneet katsojamäärissä jo moneen kertaan. Pääsylippujen ja virvokkeiden hintoja paikan päällä Tampereella on taivasteltu, mutta rahankeruu on osunut nappiin.

Kaikki Suomen pelit olivat jo alkulohkossa ainakin lähes loppuunmyytyjä. Ja he ketkä eivät ole lähteneet Pirkanmaalle, katsovat pelejä todella suurella todennäköisyydellä jonkinlaisesta vastaanottimesta.Ei tarvitse miettiä sitä, kiinnostaako MM-jääkiekko suomalaisia olympiavoiton jälkeen. Kyllä kiinnostaa, jopa enemmän kuin koskaan.

Tiistaista Suomen ja Tshekin välistä ottelua seurasi jo pelkästään television välityksellä puolitoista miljoonaa katsojaa. Tämä luku on keskikatsojamäärä eli käytännössä he, jotka katsoivat ottelua intensiivisesti alusta loppuun. Tavoittavuus nousi 2,3 miljoonaan.Kyseinen tavoittavuusluku oli toistaiseksi huipussaan viime viikon keskiviikkona. Suomi-Ruotsi-klassikkoa katsoi ainakin ohimennen 2,6 miljoonaa henkilöä eli karkeasti puolet suomalaisista. Keskikatsojamääräkin oli 1,70 miljoonaa.

Voi vain arvailla sitä, mihin nämä numerot nousevat, jos Suomi pelaa sunnuntai-iltana MM-finaalissa.

Suomen alkulohko-ottelujen katsojamääriä MTV3-kanavalla ja C Morella


Suomi–Norja: keskikatsojamäärä 1,34 miljoonaa (tavoitettavuus 2,2 miljoonaa)
Latvia–Suomi: 1,25 milj. (1,9 milj.)
Suomi–USA: 1,57 milj. (2,4 milj.)
Suomi-Ruotsi 1,70 milj. (2,6 milj.)
Iso-Britannia-Suomi 0,84 milj. (1,4 milj.)
Itävalta-Suomi 0,93 milj. (1,4 milj.)
Suomi-Tshekki 1,5 milj. (2,3 milj.)*
* lukemat ovat vain television kautta katsoneita, ei muista laitteista
Lähde: MTV Ohjelmaviestinnän tiedote

Olennainen havainto on se, että perjantaina ja lauantaina kello 16.20 alkaneet ottelut Iso-Britannia ja Itävaltaa vastaan keräsivät huomattavasti vähemmän katsojia kuin iltapelit.

Toki vastustajatkaan eivät herättäneet aikaisemmissa matseissa suurta inhohimoa, mutta silti ero oli merkittävä. Iltapelit ovat myös tästä näkökulmasta kultakaivos MTV:lle.Itse asiassa mahdollisen finaalin katsojalukuja ei tarvitse pelkästään arvailla. Osviittaa saa esimerkiksi viime vuodesta.

Tuolloin Suomen ja Kanadan välisen MM-loppuottelun keskikatsojamäärä oli 2,278 miljoonaa. Finaalin alkamisaika oli tunnin myöhäisempi kuin se tulee tänä vuonna olemaan, eli ajankohdallisestikin tämä vuosi olisi vielä parempi.

Vertailun vuoksi: Suomen ja Tanskan välisen EM-jalkapallo-ottelun keskikatsojamäärä oli noin miljoonan verran kiekkofinaalia pienempi.

Suomen viime vuoden katsotuimmat TV-ohjelmat (keskikatsojamäärä, miljoonaa katsojaa)


Jääkiekon MM-loppuottelu Suomi-Kanada 2,28
Kymmenen uutiset (MM-loppuottelun keskellä) 2,121
Ylen TV-uutiset kello 20.30 (Linnan juhlien keskellä) 1,572
Euroviisut 1,43
Jalkapallon EM-kisat, Suomi-Belgia 1,406
Linnan juhlat 1,347
Hiihdon MM, miesten 50 kilometriä 1,304
Jalkapallon EM-finaali 1,206