Liigakausi 2022-23 - TOP 5 nuoret pelaajat

Liigakausi 2022-23 - TOP 5 nuoret pelaajat
Lähtökohdat liigakauteen 2022-23 ovat huimat, sarjan taso on korkeampi kuin aikoihin. Mutta ketkä ovat sarjan kiinnostavimmat nuoret pelaajat? VB.com listasi viisi potentiaalista tulevaisuuden supertähteä.
Kotimaisen jääkiekon lippulaiva Liiga starttaa syyskuun puolivälissä ja lähtökohdat ovat poikkeuksellisen mielenkiintoiset. Sattuneista syistä KHL ei ole enää houkuttelemassa isolla rahalla eurooppalaisia huippuja idän ihmemaahan, joten tarjontaa pelaajista on ollut normaalia enemmän.

Myös kotimaisen pelaajatuotannon hedelmistä saadaan nauttia alkavalla kaudella viljalti, sillä sarjassa pelaa kasapäin erittäin mielenkiintoisia nuoria pelureita. VB.com listasi tämän kauden viisi etukäteen kiinnostavinta nuorta pelaajaa.

1. Joakim Kemell, JYP


Listan itseoikeutettu ykkösnimi on viime kaudella läpimurtonsa suuren yleisön tietoisuuteen tehnyt Kemell. 2010-luvun kestomenestyjä JYP ei joukkueena ole viime vuosina loistanut, mutta aikamoinen timantti seurassa on sinä aikana hioutunut. Lopullinen murtautuminen muun kuin keskisuomalaisen kiekkoyleisön tietoisuuteen tapahtui viime kaudella Liigassa sekä nuorten maajoukkueissa.Palkintona viime kauden jälkeen oli myös Liigan parhaan tulokkaan Jarmo Wasama-pysti. Maaliahne laituri tuli tänä vuonna myös varausikään ja NHL:n Nashville Predators poimi Palokan Kiekon kasvatin ensimmäisellä kierroksella varausvuorolla 17. Ainakin tämän kauden 18-vuotias Kemell kiekkoilee kuitenkin vielä lainasopimuksella kotimaisemissaan.

JYP on satsannut tälle kaudelle hurjasti, mutta kyllähän Kemell edelleen on joukkueen selkeä ykköslaituri. Ehjä kausi Liigassa tietänee hurjia tehoja ja toisaalta myös sitä, että tie vie ensi kaudeksi rapakon taakse. Kannattaa siis nauttia tästä herkusta, kun sitä vielä on tarjolla!


2. Joel Blomqvist, Kärpät


Kärpät lähtee kovien hankintojen jälkeen liigakauteen kenties suurimpana mestarisuosikkina. Pientä kysymysmerkkiä on kuitenkin viritelty joukkueen nuoren ja kokemattoman maalivahtiosaston päälle. Meidän mielestämme ainakaan ykkösvahdin osalta ei ole minkäänlaisia huolia, sen osoitti 20-vuotias Blomqvist jo viime kaudella.

Blomqvist pelasi viime kauden runkosarjassa 20 ottelua sarjan parhaalla torjuntaprosentilla 94,0 ja pisti pudotuspeleissä vielä pykälän paremmaksi. Melkoisia näyttöjä koko ikäluokkansa yhdeltä parhaalta maalivahdilta maailmassa. Silti suuri kiekkoyleisö taitaa muistaa Blomqvistin paremmin kesän U20 MM-kisakohusta. Nuoren vahdin lähtö rapakon taakse maajoukkueen leirijakson sijaan ei ollut päävalmentaja Antti Pennasen mieleen ja kisat jäivät väliin.

Tähän kauteen Blomqvist lähtee itseoikeutettuna Kärppien ykkösveskarina. Rauhallisella ja riittävän kookkaalla maalivahdilla on oikeastaan lähes täydellinen paketti kasassa jo nyt. Myös Blomqvistin osalta onnistunut kausi Liigassa tietäisi suurella todennäköisyydellä siirtymistä Pohjois-Amerikan kaukaloihin. Siihen asti Kärpillä on takuuvarma viimeinen lukko maalillaan.3. Mikael Pyyhtiä, TPS


Viime kauden sensaatiojoukkue TPS on uudistunut rajusti. Poissa hopeaa pokanneesta ryhmästä ovat monen muun avainpelaajan lisäksi Pyyhtiän viime kauden ketjukaveri Juuso Pärssinen ja Markus Nurmi. Tulokassopimuksen Columbus Blue Jacketsin kanssa tehnyt Pyyhtiä kuitenkin Aurajoen rannoilla vielä tällä kaudella nähdään.Pienikokoinen Pyyhtiä on kehittynyt nopeasti liigatason huippupelaajaksi. Turkulainen ei ollut mikään jättimäinen lapsitähti, mutta 20-vuotiaana Pyyhtiä on noussut parrasvaloihin niin taidoillaan kuin peliälylläänkin. Viime kauden komeetan hurja maalisaldo 21 kertoo myös viimeistelytaidosta.

Tällä kaudella Pyyhtiä joutuu vielä kovempaan testiin. Odotukset ovat ensimmäistä kertaa huippukorkeat ja toisaalta Teletappi-ketjun magia on poissa. Nyt Pyyhtiän paikka löytynee ykkösketjusta erityylisen sentterin Arttu Ilomäen viereltä. Niin tai näin, nuori laitahyökkääjä on ehdottomasti sarjan valovoimaisimpia pelureita.

Voit katsoa alta Pyyhtiän hattutempun viime kevään pudotuspeleissä Ilvestä vastaan.4. Tarmo Reunanen, Lukko


24-vuotiaan Reunasen ottaminen tälle listalle on vähän niin ja näin. Ikää ja kokemusta on jo reilummin, toisaalta ihan se lopullinen läpimurto antaa vielä odottaa itseään. Ollaan siis (T)armollisia ja nostetaan TPS:n juniorimyllyn läpikäynyt kiekollinen pakki mukaan.

Turkulaislähtöinen Reunanen piirsi ensimmäiset piirrot liigakaukaloihin nuorena poikana jo kuusi kautta sitten. Siirto Lukkoon toi lisää vastuuta ja Reunanen lähtikin varsin lupaavista asetelmista valloittamaan Pohjois-Amerikan kaukaloita pari vuotta sitten. NHL:n portit eivät kuitenkaan kunnolla auenneet ja vauhtia piti hakea AHL:stä.

Paluu Eurooppaan ja Lukkoon tietää sitä, että nyt Reunanen on Lukon selkeä ykköspakki ja yksi koko sarjan parhaita puolustajia. Yhdessä JYP:n Sami Nikun kanssa Reunanen on ehdottomasti myös sarjan mielenkiintoisimpia takalinjojen paluumuuttajia. Toisaalta enää ei ole varaa epäonnistua, Reunasen on otettava joukkue ja sarja haltuun alkaen päivästä numero yksi.


5. Matias Mäntykivi, Ilves


Viimeisenä tälle listalle otetaan viime kauden onnistujan Tampereen Ilveksen ykkössentteri. Mäntykiven lisäksi tupsukorvien keskikaistalla viilettävät mm. Petri Kontiola ja Tommi Tikka, joten sentteriosasto on kunnossa. Juuri Mäntykiven osalta odotukset ovat kuitenkin alkavan kauden osalta katossa.SaiPan kasvatti Mäntykivi siirtyi viime kaudeksi Ilvekseen hakemaan nostetta uralleen, joka Lappeenrannassa tuntui jumahtaneen jotenkin paikalleen. Bostonin kuudennen kierroksen varaus vuodelta 2019 pelasi pienessä roolissa pari kautta idän Sputnikissa, mutta Tampereella räjähti. Varsin "Ilveksen näköinen" melko pienikokoinen mutta taitava sentteri lähtee tähän kauteen joukkueensa ykkösvitjan kapellimestarina yhdessä Eemeli Suomen kanssa. Herkullinen asetelma siis.

Mäntykivi mainitsee esikuvakseen legendaarisen Pavel Datsjukin. Myös Datsjukilla kesti montaa muuta huippusentteriä kauemmin nousta huipulle, mutta lopulta tuloksena oli lähes täydellinen keskushyökkääjä. Tällä kehitystahdilla "Lappeenrannan Datsjukin" otteista ei kotimaan kaukaloissa enää pitkään nautita, joten Mäntykivi on syytä ottaa tarkkaan seurantaan kauden mittaan.