Klopp ja Ancelotti - kahden mestarin taisto

Klopp ja Ancelotti - kahden mestarin taisto
Kuvalähde: Getty Images

Kaksi karismaattista mestaria vastakkain - Kloppin systeemi ja Ancelottin vapaa flow
Mestarien liigan finaali pelataan lauantaina 28.5. Vastakkain ovat Liverpool ja Real Madrid Pariisin Stade de Francella.

Analysoidaan joukkueet palasiksi suurta ottelua odotellessa.

Liverpool teki Valioliiga-kauden 38 ottelussa 94 maalia ja päästi 26. Mestarien liigassa alkulohko ja pudotuspelit mukaan lukien Liverpoolin maaliero oli 30-13.
Real Madridin maalisaldo La Liga -kauden aikana oli 80-31. Mestarien liigassa Real Madrid teki koko kauden aikana 28 maalia ja päästi 14. Realin UCL-pudotuspeliohjelma oli selvästi kovempi kuin Liverpoolilla. PSG:n, Chelsean ja Manchester Cityn voittaminen on harvinaisen kova taival kohti finaalia.Liverpool ja Jurgen Kloppin rakentama futismalli


1 - Liverpoolin pelisysteemi

Liverpool pelaa 4-3-3 -systeemillä. Tämä on ollut joukkueella sama koko manageri Jurgen Kloppin kauden ajan. Klopp toi joukkueeseen myös heti tiukan prässin. Joukkue käy vastustajaan kiinni jo ylhäältä. Tämä on kova rasitus joukkueelle, mutta ilmeisesti Liverpoolissa on osattu hoitaa pelaajien fyysinen puoli kuntoon.

4-3-3 on hyökkäävä muodostelma. Liverpoolilla isossa roolissa hyökkäyksessä ovat laitapuolustajat Trent Alexander-Arnold sekä Andy Robertson. Kumpikin pelaa hyökätessä kuin perinteinen laituri. Alexander-Arnold pelaa lähellä Mo Salahia ja Robertson lähellä Sadio Manea.2 - hyökkäyksen systeemi

Kun Liverpoolin hyökkäys sujuu, niin laitapakit ovat ylhäällä suurin piirtein kärkikolmikon tasolla. Jos keskikenttä nousee mukaan, niin sitten Poolin seitsemän pelaajan hyökkäys on kova pala puolustuksille.
Jos Roberto Firmino on mukana, niin Poolin hyökkäyksessä on hieman erilainen dynamiikka. Firmino on entinen hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Nyt ”false 9” -roolissa hän vetää toppareita pois paikoiltaan, niin että Salah ja Mane pääsevät leikkaamaan boksiin.

Liverpoolin pelaajarekrytointi on onnistunutta. Salah ja Mane ovat olleet valtaisa menestys, ja myöhemmin hyökkäykseen hankitut Diogo Jota sekä Luis Diaz ovat lähes yhtä hyviä. Manageri Kloppilla on paljon vaihtoehtoja finaalin hyökkäykseen. Ilman loukkaantumisia Salah ja Mane ovat mukana, mutta kolmas kärkipelaaja on hieman arvoitus.

3 - keskikentän pelaaminen

Keskikentän kolmikosta keskimmäinen pelaaja on linkki puolustuksen ja muun keskikentän välillä. Fabinho on kunnossa ollessaan tämä pelaaja. Tarvittaessa hän putoaa puolustuksen avuksi, ja kun joukkue saa pallon, niin puolustus pelaa sen Fabinholle, joka jatkaa eteenpäin.
Keskikentän laidoilla, jossa myös joukkueen kapteeni Jordan Henderson pelaa, muodostuu kolmio laitapakin, keskikenttäpelaajan ja kärjen välille. Keskikenttäpelaaja pistää tässä kohdassa palloa eteen tai taakse riippuen siitä, paljonko joukkue on laittamassa painetta.Real Madrid, Carlo Ancelottin italialais-espanjalainen show


1 - pelaamisen vapaus

Carlo Ancelotti palasi täksi kaudeksi Real Madridin manageriksi, ja kausi on ollut menestys. Ancelottin joukkueet ovat aina olleet loistokkaita ja rohkeita. Intensiteetti on kova ja hyökätään hanakasti. Muodot ja rakenteet ovat hieman toisarvoinen asia Ancelottille. Italialaiseen tyyliin ilmaisun vapaus on tärkeämpää kuin systeemi.
Ancelottin joukkueet puolustavat aggressiivisesti ja yrittävät vain tehdä sen yhden maalin enemmän kuin vastustaja. Tämän kauden Mestarien liigassa systeemi on osunut nappiin, vaikka siihen onkin tarvittu muutama ihmeteko.2 - asenne ja aggressiivisuus

Real Madridille koko peli perustuu aggressiiviseen otteeseen heti ensi minuutista lähtien. Joukkue on ongelmissa, kun intensiteetti laskee.
Tämän kauden UCL-pudotuspeleissä tilanne on ollut sellainen, että loppupuolella otteluita Real Madrid on ollut parhaimmillaan. Ensimmäisellä kierroksella se pudotti PSG:n tekemällä toisessa osaottelussa Santiago Bernabeulla tunnin pelin jälkeen kolme maalia vartissa. Chelsean Real pudotti toisen osan jatkoaikamaalilla. Ja Manchester City meni semifinaaleissa nurin niin, että taas toisessa osaottelussa Madridissa Realin Rodrygo teki ensin kaksi maalia viimeisten parin minuutin aikana ja Benzema sitten ratkaisun jatkoajalla.

Ancelottin joukkueiden ottelut ovat lähinnä vastaiskuja toisen perään kumpaankin suuntaan kenttää. Taitavat hyökkääjät saavat aikaa ja tilaa, ja pelaajat, kuten Realin mestari Luka Modric ovat elementissään rakentamassa maalipaikkoja. Puolustus sitten saattaa kärsiä Ancelottin futiksessa.Hyökkäyksen sujuvuus on Ancelottille ensisijainen, ja pallokontrolli kakkonen. Real Madridin puolustuksen ongelmat johtuvat siitä, että joukkue ei pysty pitämään painetta pallolla. Se lähtee hyökkäämään nopeasti, ja tämä johtaa useisiin pallonmenetyksiin. Kontrolli häviää.
Ancelottin pelisysteemi on melkein vastakkainen Pep Guardiolan futikseen nähden. Mitä enemmän pitää palloa, sitä vähemmän pitää puolustaa. Real Madrid vaan ei pelaa näin.

3 - konkarit Benzema ja Modric

Real Madridin joukkueesta on syytä nostaa ensimmäisenä esille uransa parasta kautta pelaava Karim Benzema. Hän on tehnyt tällä kaudella La Ligan maaliennätyksensä 27 maalia 38 ottelussa. Mestarien liigassa Benzeman maalivire on nyt ollut huiman kova. 11 ottelussa 15 maalia, ja erinomaisen paljon ratkaisumaaleja.

Luka Modric on myös nostettava vielä erikseen esille. Modric on jo 36-vuotias, mutta silti hän on edelleen yksi maailman parhaita box-to-box -pelaajia. Modric ei ole tällä kaudella juurikaan huilannut, mutta tämä ei tunnu haittaavan.
Modric pitkälle mahdollistaa Real Madridin pelitavan. Hän osaa ottaa pallon haltuun pienessäkin tilassa ja syöttää sen sitten sinne, missä tilaa on enemmän. Samalla Modric myös jaksaa pelata puolustusta, jahdata palloa ja taklata. Ja Modric on myös kokeneena pelaaja joukkueen selvä johtohahmo.