Italian tyrmättiin! Eriksenin paluu! Balen sankariteko! Brasilian ylivoimaa!

Italian tyrmättiin! Eriksenin paluu! Balen sankariteko! Brasilian ylivoimaa!
Kuva: Getty Images

Italia putosi MM-turnauksesta. Christian Eriksen taas maalinteossa maaottelussa. Gareth Bale hoiti Walesille jatkopaikan. Brasilia ylivoimainen Chileä vastaan.
Katsaus maaotteluviikkoon. Pohjois-Makedonia pudotti Italian MM-kisoista, todellinen jättiyllätys. Christian Eriksen palasi Tanskan joukkueeseen, ja heti maalintekoon. Gareth Bale oli sankari, kun Wales kaatoi Itävallan. Brasilia pieksi Chilen ja otti entistä vankemman paikan Qatarin MM-turnauksen ykkössuosikkina.

Italian suuri pettymys

Jalkapallo on peli, jossa marginaalit ovat pienet, ja kun ratkaisuun voi riittää yksi maali, niin yllätyksiä tulee. Vanhan totuuden mukaan sitä vähemmän yllätyksiä, mitä enemmän lajissa tehdään ottelussa maaleja tai pisteitä. Koripallossa huonompi joukkue voittaa selvästi harvemmin kuin jalkapallossa.
Tämä totuus tuli taas todistetuksi Italian ja Pohjois-Makedonian MM-karsintaottelussa Palermossa.

Ottelu oli täysin Italian hallintaa. Se piti palloa 64 prosenttia peliajasta ja voitti laukaukset 32-4. Kulmapotkutkin Italia voitti 16-0.
Ottelun ainoa maali tehtiin yliajan toisella minuutilla. Pohjois-Makedonian Trajkovksi paukautti kudin rankkarialueen ulkopuolella, ja pallo otti sopivasti pompun juuri ennen Italian maalivahti Donnarummaa, ja siitä se meni verkkoon asti.

Italialla oli ottelussa ainakin kahdeksan kunnon paikkaa, mutta kudit menivät joko ohi, tai Pohjois-Makedonian puolustus blokkasi ne, tai sitten veskari Dimitrievski hoiti homman. Hyviin paikkoihin pääsivät niin Berardi kuin Immobile useampaankin kertaan. Eipä ollut EM-turnauksessakaan Italialla kovan luokan maalintekijää, ja sama oli tilanne nytkin.
Mancinin katastrofi”, ”Sininen painajainen”, ”Ei tästä maailmasta”, italialaiset lehdet otsikoivat ottelun jälkeen.Eriksenin juhlittu paluu

Tanska voitti oman MM-karsintalohkonsa ja selvitti sitä kautta jo paikkansa MM-turnaukseen. Se pelasi viikolla treenimatsin Hollantia vastaan, ja se oli iso tapaus Christian Eriksenin paluun vuoksi.Eriksenin sydän pysähtyi EM-turnauksen ottelussa Suomea vastaan, niin kuin kaikki muistavat.
Vakavan kohtauksen jälkeen Eriksenin kehoon asennettiin tahdistin, ja pelaaminen saattoi jatkua. Italian Serie A:ta Eriksen ei enää liigan sääntöjen vuoksi voinut pelata, mutta Valioliigassa uran jatkuminen onnistui. Brentford palkkasi Eriksenin. Kahdeksan kuukautta ja kaksi viikkoa sydänpysähdyksen jälkeen Eriksen pelasi ensimmäisen kerran Valioliigan ottelussa.

Paluu oli täydellinen, kun Eriksen valittiin Tanskan maajoukkueeseen Hollantia vastaan, ja kruunuksi tämän päälle Eriksen teki komean maalin vain kaksi minuuttia sen jälkeen, kun hän tuli vaihdosta kentälle. Eiköhän Eriksen ole taas Kansojen liigassa Tanskan avainpelaajia.Gareth Bale, Walesin sankari

Gareth Bale on ollut Real Madridissa enemmän koirankopissa kuin kentällä. Kaudella 2019-2020 Bale pelasi vain 16 La Ligan ottelussa, ja näissä hän teki kaksi maalia. Kritiikki on ollut kovaa, Balea on solvattu siitä, että hän ei ole ollut halukas opettelemaan Espanjaa, ja golfkentät ovat kiinnostaneet enemmän kuin futiksen pelaaminen.

Walesin maajoukkueessa Bale on aina ollut avainpelaaja. Balen aikana Wales on päässyt vihdon arvokisoihin. Se ei ollut koskaan aikaisemmin pelannut EM-kisoissa, mutta Balen johdolla se oli 2016 Ranskan turnauksessa semifinaaleissa ja 2020 turnauksessakin pudotuspeleissä. MM-kisoissa Wales on pelannut aiemmin kerran, Ruotsin kisoissa 1958.

Qatarin MM-turnauksen karsinnoissa Wales oli alkulohkonsa kakkonen Belgian jälkeen. Kakkospaikalta pääsi karsintapeleihin. Ensimmäisellä jatkokarsintojen pudotuspelikierroksella Wales sai vastaan Itävallan, ja jatkopaikka tuli 2-1 kahden Balen maalin jälkeen. Ensimmäinen maali oli todella komea vapari aivan Itävallan maalin ylänurkkaan ennen kuin puoli tuntia ottelusta oli pelattu. Balen toinen maali tuli lyhyen kulman jälkitilanteesta noin 52 minuutin kohdalla. Seuraavalla kierroksella Wales saa vastaansa voittajan ottelusta Skotlanti vastaan Ukraina. Siitä ei ole vielä varmuutta, että koska tämä ottelu voidaan pelata.Brasilia pieksi Chilen

Brasilia on vetomarkkinoiden ykkössuosikki Qatarin kisojen mestariksi. Kerroin Brasilian mestaruudesta on yleisesti 6.50.
Brasilia on jo kauan sitten varmistanut paikkansa lopputurnauksessa. Ottelu Chileä vastaan oli Brasilialle merkityksetön, mutta Chilellä oli tiukat paikat ja kova tarve pisteille. Lopputulos ottelussa oli Brasilian täystyrmäys 4-0. Neymar teki rankkarista ensimmäisen maalin avausjakson lopulla ja Vinicius Junior teki toisen pari minuuttia myöhemmin. Toisella jaksolla ensin Philippe Coutinho teki kolmannen maalin taas rankkatista ja viimeisen teki Richarlison yliajalla.
Brasilian maaliero Etelä-Amerikan karsintalohkossa on 16 ottelun jälkeen huima 36-5.