Manchester United: kaikkien aikojen kokoonpano

Manchester United: kaikkien aikojen kokoonpano
Manchester Unitedin Eric Cantona Keane ja Giggs (Kuva: Tony Marshall/EMPICS via Getty Images)

Manchester Unitedilla on ollut monta legendaarista joukkuetta. Mutta mikä on kaikkien aikojen avauskentällinen?
Manchester Unitedin Old Traffordilla on nähty mestaruusjuhlia, vaikka viime aikoina onkin ollut hiljaisempaa. Man United on voittanut vuodesta 1992 lähtien pelatun Valioliigan 13 kertaa, enemmän kuin yksikään toinen joukkue.
Unitedin punaisessa paidassa on pelannut lukematon määrä huippupelaajia ja kourallinen todellisia maailmantähtiä.
Minkälainen olisi Manchester Unitedin kaikkien aikojen avauskokoonpano? Systeemi on 4-4-2, ja tässä tulee joukkue.

Maalivahti Peter Schmeichel

Maalivahdin paikalla Peter Schmeichelilla on kova kisa Edwin van der Sarin kanssa, mutta tanskalainen vie paikan.
Schmeichel voitti 90-luvulla Valioliigan viidesti ja hän oli joukkueen veskarina legendaarisella kaudella 1998-99, jolloin United voitti triplan, Valioliigan, FA Cupin sekä Mestarien liigan. Schmeichel pelasi Unitedissa yhteensä 398 matsia.
Schmeichel oli maalilla iso ja pelottava hahmo, mutta silti nopea ja akrobaattinen. Hän ehti hankaliinkin laukauksiin, eikä ilmatilasta ollut epäselvyyttä Schmeichelin maalin edessä. Useampikin pääpallon hakeva hyökkääjä sai tuntea Schmeichelin törmäyksen voiman.Laitapuolustaja Denis Irwin

Dennis Irwin oli toinen 90-luvun menestysjoukkueen kulmakivi. Irwin pelasi Unitedissa vuosien 1990 ja 2002 välillä 529 ottelua.
Irwinin paikka kaikkien aikojen United-kokoonpanossa perustuu siihen, että Sir Alex Ferguson on se manageri, joka loi nykyisen Unitedin suuruuden, ja Ferguson sanoi, että Irwinin pitäisi olla ensimmäinen nimi, kun rakennetaan Unitedin kaikkien aikojen avauskokoonpanoa.
Irwin oli nopea ja nöyrä työntekijä, sekä erikoistilanteiden erityismies. Irlannin maajoukkueessa Irwin pelasi 56 ottelua.

Toppari Rio Ferdinand

Rio Ferdinand tuli Unitediin Leedsista vuonna 2002, ja siirtosumma noin 29 miljoonaa puntaa oli silloin suurin, mitä englantilaisesta pelaajasta oli maksettu. Odotukset olivat kovat, kun Ferdinand aloitti Old Traffordilla, mutta hän kyllä täytti ne kaikki. Yhdessä Nemanja Vidicin kanssa Ferdinand muodosti toppariparin, jollaista Unitedilla ei ole ollut ehkä koskaan.
Ferdinand voitti Unitedissa Valioliigan kuudesti ja Mestarien liigan kerran. Hän jätti seuran vuonna 2014 ja meni pelaamaan jäähdyttelyvuoden Lontoon Queens’ Park Rangerissa.

Toppari Steve Bruce

Ennen Ferdinand-Vidic -kaksikkoa Unitedin luottopari topparina oli Steve Bruce sekä Gary Pallister. Bruce oli 90-luvun Unitedin ehdoton avainpelaaja. Hän pelasi vuodesta 1987 vuoteen 1996 yli 400 matsia Unitedin paidassa.
Bruce oli fyysinen, englantilaisen topparin perityyppi, joka ei antanut periksi senttiäkään. Pokaaleja hän voitti yhteensä 11, mutta Mestarien liigan voitto jäi Brucen saamatta.
Vuonna 2002 Valioliigan 10-vuotisjuhlallisuuksissa valittiin vuosikymmenen joukkue, ja tässä Bruce jätti taakseen toisen Man Unitedin topparilegendan Jaap Stammin. Siksi nyt Bruce nyt avaukseen ennen Stammia, Vidiciä sekä Brucen toppariparia Gary Pallisteria.

Laitapuolustaja Gary Neville

Neville ei ollut kaikkein taitavin tai nopein, mutta hän oli tasainen ja luotettava. Neville hoiti tonttinsa vuodesta toiseen. Ja toki hänestä tuli fanien suosikki senkin takia miten hän sai varsinkin Liverpoolin ja Manchester Cityn fanit raivon valtaan tuulettelemalla vastustajafanien edessä.
Ja pakkohan Neville oli olla hyvä, ei manageri Ferguson olisi muuten pitänyt miestä joukkueessa vuodesta 1992 vuoteen 2011. Tuona aikana Neville pelasi Unitedin kanssa 602 ottelua. Maaleja tuli vain seitsemän.
Vielä varmemmaksi vakuudeksi Nevillen pelitasosta kertoo se, että Neville pelasi Englannin maajoukkueessakin 85 ottelua.Keskikenttä Roy Keane

Keskikentälle ja hyökkäykseen Unitedista löytyy lukuisia taitureita, joilla jokaisella on faninsa. Ei heitä kaikkia voi laittaa yhtä aikaa kentälle. Keskikentällä pitää olla yksi rakkikoirakin, joka hoitaa likaisen työn.
Irlantilaisten sanotaan olevan juoppoja ja tappeluhulluja, ja juuri sellainen irlantilainen Roy Keane oli kentällä, paitsi että juoppo hän ei ollut. Vastustaja kyllä tunsi jaloissaan, kun Roy Keane tuli ottamaan palloa pois.
Keane pelasi Unitedissa vuodet 1993-2006. Otteluita kertyi 480 ja pokaalipuolella muun muassa seitsemän Valioliigan mestaruutta ja yhden Mestarien liigan mestaruuden. Keanen merkityksestä kertoo sekin, että hänestä tehtiin Unitedin kapteeni vuosiksi 1997-2005.Keskikenttä George Best

George Best oli oman aikansa Lionel Messi. Mies, joka teki pallolla melkein mitä vain, ja melko usein irlantilaiseen tapaan rankan baari-illan jälkeen. Legendoja miehestä on vaikka kuinka, esimerkiksi se, kun Best kuusi maalia FA Cupin matsissa Northamptonia vastaan.
Unitedin kykyjenetsijä löysi Bestin 15-vuotiaana Belfastista ja lähetti manageri Busbylle viestin: ” Olen löytänyt neron”. Best pelasi ensimmäisen pelinsä Unitedin paidassa 17-vuotiaana, ja 11 vuoden aikana hän teki 470 ottelussa 179 maalia hyökkäävänä keskikenttäpelaajana.
Toki Bestin legendaa kasvattaa myös hänen juhlimisensa ja juomisensa, jotka sitten kaatoivat miehen hautaan 59-vuotiaana loppuvuodesta 2005.

Keskikenttä Ryan Giggs

Ryan Giggs taitaa olla yksi kaikkien aikojen parhaita laitureita, nopea ja taitava kuin mikä. Keskityksen kopsahtelivat millimetrin tarkasti hyökkääjien päihin. Giggsin legendaarisin ja hyvin hänen peliään kuvaava maali taitaa olla FA Cupin semifinaalista Arsenalia vastaan. Giggs otti pallon omalla kenttäpuoliskolla ja pujotteli koko Arsenal puolustuksen läpi maalin tekoon niin kuin Diego Maradona Meksikon MM-kisoissa Englantia vastaan.
Giggs pelasi Unitedissa huimat 22 kautta, otteluita tuli kaiken kaikkiaan 963 ja maaleja 168. Giggs auttoi Unitedia voittamaan peräti 13 Valioliigan mestaruutta ja kaksi Mestarien liigan finaalia.Keskikenttä Bobby Charlton

Bobby Charltonkin oli aikansa supertähti. Ja harvalla United-pelaajalla on voitettuna myös maailmanmestaruus. Charlton pelasi Unitedissa vuodesta 1956 vuoteen 1973. Charlton oli mukana traagisessa Munchenin lento-onnettomuudessa, jossa kuoli kahdeksan Unitedin pelaajaa, muun muassa joukkueen ykköstähti Duncan Edwards. United joutui aloittamaan joukkueen kokoamisen palasista, ja Charltonilla oli suuri merkitys siinä, että Man United nousi taas huipulle.
Charlton voitti Unitedissa kolme Ykkösdivisioonan mestaruutta sekä yhden Eurooppa-cupin. Nykyään nämä turneet ovat Valioliiga ja Mestarien liiga.

Hyökkäys Cristiano Ronaldo

Ronaldo pelasi parhaat vuotensa Real Madridissa, mutta kyllä hän on tehnyt urotekoja Manchester Unitedissakin. Kuuden United-kauden aikana Ronaldo voitti Valioliigan kolmesti ja Mestarien liigan kerran.
Ronaldo ura Unitedissa ei ollut helppo. Pahimmillaan fanit buuasivat, ja Ronaldo pyysi siirtoa. Hyvinkin välillä meni. Kaudella 2007-2008 Ronaldo oli jo Valioliigan paras maalintekijä 31 maalilla.
Ronaldo jätti Unitedin ennen kautta 2009-2010 silloisella maailmanennätyssummalla 94 miljoonalla eurolla.Hyökkäys Eric Cantona

Eric Cantona on syytä ottaa joukkueeseen jo siksikin, että hänenlaisiaan hahmoja nykyjalkapallo kaipaisi. 2020-luvun supertähti alkaa jo olla loppuun saakka hiottu kone, joka ei tee kentällä tai sen ulkopuolella mitään tyhmää. Cantona teki tyhmyyksiä, ja myös loistavuuksia. Tyhmin temppu oli tietenkin Crystal Palacen ilkkuvan fanin päälle hyökkääminen kung-fu -potkulla ja parilla nyrkiniskulla. Pelikieltoa tuli kahdeksan kuukautta ja linnaakin tuli pari viikkoa, joskin se jäi lopulta istumatta.
Toki Cantona oli loistava pelaajakin. Sir Alex Fergusonin pelitaktiikkaan kuului se, että Cantonan piti aina pallon kanssa mennä yhden vastustajan ohi ja näin saada aikaan ylivoima.
Cantona pelasi lopulta Unitedissa viisi kautta ennen lopettamistaan. Vain yhdellä Cantonan kaudella United ei voittanut Valioliigaa.Vaihtopenkki

Manchester Unitedin kaikkien aikojen avauskokoonpano jättää paljon supertähtiä penkille. Verkkarit päällä istuvat muun muassa Wayne Rooney, David Beckham sekä Paul Scholes.
Rooneyn kohdalla kysymys oli joka hän tai Cantona. Nyt avauksessa on Cantona. Beckhamin osalta voisi vaikka siteerata legendaa, jossa John Lennonilta kysyttiin, että onko Ringo Starr maailman paras rumpali? Lennon vastasi, että ei Ringo ole edes Beatlesin paras rumpali. Ei Beckhamkaan koskaan ollut edes Unitedin paras pelaaja.
Paul Scholes on yksi kaikkien aikojan parhaita keskikenttäpelaaja, mutta kenet sitten olisi pitänyt jättää sivuun? Best, Charlton, Keane vai Giggs?

Manchester United: kaikkien aikojen kokoonpano
Kuva: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images