Lauri Markkanen pelaa taas parasta peliään

Lauri Markkanen pelaa taas parasta peliään
Kuva: Getty Images

Lauri Markkanen on tämän vuoden puolella pelannut Cleveland Cavaliersin kanssa taas hyvin. Alkukausi oli epävarmempi.
Lauri Markkanen oli noin kuukauden sivussa NBA-kentiltä tammikuun lopusta eteenpäin. Ennen nilkkavammaa ja sen jälkeen Markkanen on taas ollut kunnossa. Paluun jälkeen Markkanen on seitsemässä matsissa neljä kertaa tehnyt yli 20 pistettä. Loukkaantumista edeltävässä ottelussa Markkanen teki Chicagoa vastaan kauden piste-ennätyksensä 28.

Markkanen on ollut koko NBA-uransa epätasainen pelaaja, mutta tämä kauden alkupuolella vaisuja jaksoja oli enemmän ja pitempään kuin aikaisemmin.
Vaisun alkukauden vuoksi Markkasen kauden kolmosten osumisprosentti on nyt vain 34. Lukema on uran heikoin, esimerkiksi viime kaudella hän heitti kolmoset sisään 40 prosentin tarkkuudella.
Markkasen kauden pistekeskiarvo on nyt 14,0, kun viime kaudella lukema oli 15,3 ja parhaalla Chicagon kaudella peräti 18,7.Ennen loukkaantumista osumatarkkuus alkoi taas parantua. Neljässä ottelussa ennen taukoa Markkanen heitti 28 yrityksestä kaaren takaa sisään 14, eli tasan puolet.

Markkanen itse arvioi alkukauden vaisuudeksi Clevelandin pelisysteemin, joka oli hänelle uusi. Markkanen pelaa nyt kolmospaikalla, ja puolustuspäässä se tarkoittaa paljon aktiivisempaa liikkumista.

”Jouduin juoksemaan pienempien perässä ja tekemään asioita, joihin en ollut tottunut. Huomasin, että olin väsyneempi kuin aiemmin. En ehkä päässyt niin nopeasti donkille tai ollut niin aggressiivinen kuin ennen. En halua käyttää sitä tekosyynä, mutta huomasin kropastani, että rasitus oli erilaista”, Markkanen kertoi hiljattain Helsingin Sanomien haastattelussa.

Markkasen puolustuspelaaminen on saanut arvostusta


Markkasen hyökkäyspelaaminen on kaikessa epätasaisuudessakin varmaa. Hänen puolustuspelaamisensa on sitten koko NBA-uran ollut suuri kysymysmerkki. Chicagon vuosina Markkanen tuomittiin surkeaksi puolustajaksi, mutta tämä ei välttämättä ollut totuus. Chicagossa vielä viime kaudella koko puolustussysteemi oli levällään, ja takamiesten puolustaminen vetelää.
Tällä kaudella vaikealla kolmospaikalla Markkanen on onnistunut puolustuspäässä hyvin. Sen voi unohtaa, että hän olisi huono pelaamaan puolustusta.

Markkanen on tällä kaudella puolustanut NBA:n todellisia supertähtiä. Philadelphiassa nyt pelaava James Harden oli Brooklyn Netsin kanssa vaikeuksissa Markkasen kanssa, samaten Milwaukeen Giannis Antetokounmpo oli ajoittain kovilla Markkasta vastaan. Samaten Toronton Pascal Siakam ei saanut kummoisia aikaiseksi, kun vastassa oli Markkanen.Markkasen apupuolustaminen on kauden mittaan parantunut. Nyt hän tulee apuun oikealla hetkellä, eikä vain jätä omaa miestään vapaaksi tai ole auttamatta myöhässä. Bullsin vuosina tämä ei toiminut, suurelta osin siksi, että takamiehet LaVine sekä White eivät pysyneet omien puolustettaviensa mukana ja Markkanen oli jatkuvasti tilanteessa, jossa olisi pitänyt ehtiä apuun. Markkanen on tällä kaudella saanut myös kiitosta siitä, että hän peittää hyvin syöttölinjat.

Suuri syy Markkasen parantuneeseen puolustukseen on siinä, että nyt hän pelaa Jarrett Allenin ja Evan Mobleyn kanssa. Allen ja Mobley ovat erinomaisia puolustajia, samaten kuin laituri Okoro, eikä heidän kanssaan tule samanlaisia paniikkitilanteita kuin viime kaudella Chicagossa. Markkasen loukkaantumisen aikana hänen puuttumisensa kyllä näkyi myös puolustuspäässä.

Yhteenvetona Markkasen Cleveland-kaudesta voisi sanoa, että hänen hyökkäyspelaamisensa on sitä mitä voi odottaakin, mutta puolustuspelaaminen on ollut aikaisempaan verrattuna erinomaista.
Markkasella on iso osa Clevelandin menestyksessä. Cavaliersin päävalmentaja JB Bickerstaff sanoi tammikuussa, että ”emme pysty pelaamaan koripalloa meidän tavallamme ilman Lauria”.