Paukkuvatko yleisöennätykset kiekkofinaaleissa?

Paukkuvatko yleisöennätykset kiekkofinaaleissa?
Jääkiekon miesten liigafinaaleja pelataan ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen yleisön edessä. Vaikka Tampereen paikallisderbyt eivät toteutuneetkaan, tullaan lehtereillä näkemään Suomen mittakaavassa suuret väkijoukot. Veikkausbonukset palauttaa mieleen takavuosien finaalitapahtumia.
Tämän vuoden liigafinaaleissa saatetaan rikkoa kokonaismäärissä kaikkien aikojen yleisöennätykset. Tampereen ja Turun yli 10 000 katsojan halleissa on mahdollisuus kerätä huimia lukuja, vaikka Tapparan ja Ilveksen vääntöjä ei finaaleissa lopulta nähdäkään.

Hallit ovat täyttyneet loppuotteluissa usein. Verestetäänpä muistia 2010-luvun tapahtumilla ja nostetaan yksi nostalgiapläjäys 20 vuoden takaakin.

4.5.2019 Kärpät-HPK, seitsemäs finaali, 6 200 katsojaa


Loppuottelusarjassa oli edetty vuorovedoin niin, että HPK tasoitti finaalit 3-3:een kotihallissaan. Oulun Energia Areena oli luonnollisesti täynnä, kun mestaruus ratkaistiin.

Jasper Lindsten vei Kärpät johtoon, mutta HPK tuli toisessa erässä tasoihin omanlaisensa liigalegendan Arto Laatikaisen tekemällä maalilla. Markus Nenonen pilasi kotiyleisön bileet viimeistelemällä mestaruusmaalin, kun ensimmäistä jatkoerää oli pelattu hieman yli 15 minuuttia.26.4.2018 Tappara-Kärpät, kuudes finaali, 7 279 katsojaa


Kärpät voitti peräti kolme ensimmäistä loppuottelua, mutta Tappara onnistui kaventamaan sarjaa aina 3-2:een asti. Täpötäysi Hakametsä tuli katsomaan, josko ratkaisua olisi saatu venytettyä Oulun seitsemänteen peliin asti.

Ei tärpännyt: peruspuolustaja Aleksi Mäkelä ei montaa maalia kaudessa tee, mutta ajassa 55.32 teki: Kärpille 1-0-voitto ja Suomen mestaruus.23.4.2016 HIFK-Tappara, viides finaali, 8 200 katsojaa


HIFK:n ja Tapparan välinen kuuden ottelun finaalisarja täytti katsomot joka kerta sekä Helsingissä että Tampereella. Enimmäkseen vähämaalisina edenneissä peleissä edettiin pitkään eli neljä ensimmäistä kamppailua kotivoittojen merkeissä.

Käännekohta tapahtui Nordenskiöldinkadun jäähallissa. Tappara vei 2-1-voiton ja toisti saman kuudennessa pelissä. Kirvesrinnat eivät tehneet missään finaalissa yli kolmea maalia, ja kolmekin onnistui vain kerran. Mestaruus meni silti Manseen.24.4.2013 Ässät-Tappara, kuudes finaali, 6 461 katsojaa


Kiekkohuuma oli Porissa ennätyksellisissä sfääreissä. Ässät oli voittanut viidennen finaalin Tampereella lähes 110 peliminuutin jälkeen Veli-Matti Savinaisen tekemällä maalilla.

Niinpä mestaruus oli katkolla Ässille Isomäessä. Pääsylippujen kysyntä oli tietysti valtavaa: olihan edellinen porilaismestaruus vuodelta 1978. Hurmos oli täydellinen, kun Ässät voitti maalein 3-2. Paikallinen lehti muutti tilapäisesti nimensä Patakunnan Kansaksi. Viralliseksi yleisömääräksi ilmoitettiin tuo hieman alle 6 500.18.4.2011 Blues-HIFK, neljäs finaali, 7 007 katsojaa


Nostetaan tämä ottelu ja tämä vuosi lähinnä kolmesta syystä esiin. Syy 1: Blues veti seurana viimeisiään. Syy 2: HIFK ja Jokerit pelasivat puolivälieräsarjan, joka täytti seitsemän ottelun verran katsomot. Syy 3: samat joukkueet pelasivat niin sanotun Talviklassikon eli ulkoilmaottelun.

Tämä oli siis suurten yleisömäärien kausi. Finaalisarja oli samalla HIFK:n ylivoimaa: otteluvoitot 4-0.27.4.2010 TPS-HPK, neljäs finaali, 11 820 katsojaa


Kaikki oli pedattu turkulaisille mestaruusjuhlille. TPS johti finaalisarjaa 3-0, eli sillä oli jäljellä vain tittelin sinetöinti kotihallissa. Vaikka kaikki kolme ensimmäistä ottelua olivat suhteellisen tasaisia, oli Kanada-malja ja mitalit roudattu Turkuun.

Vaan eivätpä hämeenlinnalaiset kuokkavieraat antaneet tämän tapahtua. HPK haki kuin hakikin 2-1-voiton, minkä myötä ratkaisu siirtyi seuraavaksi illaksi Hämeenlinnaan. Siellä TPS ei jättänyt selittelyille sijaa vaan voitti 6-2. Kymmenen seuraavaa ja yhdeksän edeltänyttä vuotta osoittivat mestaruuden historiallisuuden: tärppäisikö tänä vuonna?14.4.2002 Jokerit-Tappara, neljäs finaali, 13 665 katsojaa


Tämä on pakollinen nosto: tulihan hiljattain 20 vuotta täyteen siitä, kun Helsingin Jokerit voitti viimeksi Suomen mestaruuden. Finaaleissa joukkue oli toki vielä keväinä 2005 ja 2007.

Tappara voitti ensimmäisen loppuottelun, mutta sen jälkeen Jokerit oli kolmessa muussa pelissä hallitseva osapuoli. Mestaruusmaalin teki loppulukemiin 2-1 päättyneessä ottelussa Vladimir Machulda.