Mikä firma lähettää ihmisen ensimmäisenä Marsiin? – Kyllä, siitäkin voi lyödä vetoa!

Mikä firma lähettää ihmisen ensimmäisenä Marsiin? – Kyllä, siitäkin voi lyödä vetoa!
Minkä yrityksen toimesta ihminen astelee ensimmäisenä Mars-planeetalla? Siinäpä visainen pähkinä futuristeille.
Ensin oli urheiluvedonlyönti, sitten viihde- ja politiikkavedonlyönti – ja yhä hurjemmiksi käyvät erilaiset erikoiskohteet. Yksi esimerkki tällaisista on kohde, jossa veikataan sitä, mikä yritys lähettää ihmisen ensimmäisenä Mars-planeetalle (ja saa tämän myös onnistuneesti perille). Kohteen löydät esimerkiksi uudelta BetStorm-vedonlyöntisivustolta, kun valitset vedonlyöntiaulassa vasemman laidan päävalikosta Special Bets, sieltä World ja edelleen Mars Specials.

Lunasta myös BetStormin 10 € ilmaisveto vain yksinkertaisella kierrätyksellä ja käytä se vaikka tähän kohteeseen! Lue ohjeet tästä >>

Tarkastellaanpa hieman lähemmin tätä erikoiselta tuntuvaa kohdetta, joka on nannaa paitsi avaruusfriikeille myös kaikille aktiivisille suurvaltojen ja miljardöörien suuruudenhulluja toimia seuraaville.

Kilpajuoksu Marsin miehittämisestä on kiivas, aivan samaan tapaan kuin oli avaruuskilpa Kuuhun Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä 50- ja 60-luvuilla. Sen vei lopulta nimiinsä Jenkit, jotka onnistuivat Kennedyn tavoitteessa saada ihminen ensimmäisenä kuun pinnalle ennen 70-lukua. Tiukille se menikin, koska lopulta tavoite onnistui vasta kesällä 1969 Neil Armstrongin ja muun Apollo 11:n urhean miehistön astuessa Kuun pinnalle ja lausuessa kuuluisat sanat.

NASA pohti miehitettyjä Mars-lentoja jo 80-luvulla, mutta ei saanut rahoitusta. Nyt reilut 40 vuotta myöhemmin aika on eri, ja hieman erilainen on myös kilpajuoksu Marsiin. Tällä kertaa kisassa ovat valtioiden lisäksi mukana henkilöt egoineen: miljardöörit, joista Tesla-mies Elon Muskin projekti on SpaceX ja Jeff Bezosin rahoittama projekti Blue Origin. Nämä ovat suurimmat suosikit kisassa Marsiin, SpaceX vielä selkeästi todennäköisempänä. Ainakaan budjetti ei kummaltakaan herralta lopu kesken.

Alla näet kaikki vaihtoehdot kertoimineen. Tututustaan hieman lähemmin jokaiseen kandidaattiin.SpaceX


Itseoikeutettu suosikki ensimmäiselle Mars-matkalle on vuonna 2002 perustettu SpaceX eli Space Exploration Technologies Corporation, jonka toimitusjohtaja on niin ikään Tesla Motorsin johtaja ja PayPalin osaperustaja Elon Musk. Vaikka kyseessä on yksityinen yritys, mistään ihan pikkukioskista ei ole kyse. Sillä on yli 8 000 työntekijää ja kumppanina NASA, joka valitsi vuonna 2021 firman valmistamaan seuraavan moduulin, jonka on tarkoitus matkata miehitettynä Kuun kamaralle. NASAn Artemis-nimisen ohjelman tavoitteena on palata Kuuhun vuonna 2024. Siellähän ei olekaan ihminen käynyt sitten joulukuun 1972.

SpaceX:n taustalla oleva Musk on miljardööri-visionääri, joka osaa luoda hypeä. Hän on valmis satsaamaan firmaan varoja myös omasta loppumattoman tuntuisesta pussistaan: jo vuonna 2006 hän investoi projektiin 100 miljoonaa dollaria. Muskin mukaan SpaceX:n tavoitteena on asuttaa Mars ja rakentaa Kuuhun tukikohta, ja Marsiin meinataan lähteä miehissä jo 2020-luvulla. Voiko Muskin sanoihin luottaa, kuuluukin kysymys. Monen mielestä hän on suuruudenhullu huru-ukko, vaikka rahaa riittääkin.

Täytyy muistaa, että hän on sanonut aika paljon muutakin. India Times on listannut hänen hulluimpia sanomisiaan, ja listalta löytyy myös juurikin kyseinen väite Marsin asuttamisesta, josta hän on kertonut muun muassa Redditissä. Riittääkö rahkeet vai kokeeko mies sittenkin jossain vaiheessa jonkunlaisen hulluuden tilan, joka saattaisi tietää myös SpaceX:n loppua ainakin nykyiseen kunnianhimon tasoon nähden?Blue Origin


Blue Origin on yleisölle vähemmän tuttu nimi, vaikka itse asiassa yhtiö on vanhempi kuin SpaceX. Ehkä pienempi huomioarvo johtuu juuri siitä, että puikoissa ei ole aivan yhtä provokatiivinen kaveri, vaan Jeff Bezos, Amazonin perustaja ja niin ikään maailman rikkaimpiin kuuluva henkilö. SpaceX:ään nähden hänen avaruusprojektinsa on ottanut huomattavasti takapakkia, mutta on silti selvästi lähin kirittäjä. Miksi Blue Origin sitten on joidenkin mielestä tuomittu häviämään kisa SpaceX:lle?

Tärkein käänne oli se, kun NASA valitsi kumppaninsa kuumoduulin valmistamiseen, ja kuten edellä mainittiin, se kumppani oli SpaceX. Vaikka se ei suoraan Mars-lentoihin liitykään, tämä oli selvä askel miljardöörien nokittelussa. Luonnollisesti päätös ei ollut lainkaan Bezosin mieleen, sillä Blue Origin tarjosi Nasalle kahta miljardia dollaria, jotta tämä harkitsisi uudelleen – ja kun se ei tuottanut tulosta, haastoi sitten USA:n oikeuteen! Tämä juuri kuvastaa sitä, millaista valta- ja egopeliä koko touhu myös on.

Blue Originia on syytetty muun muassa turvallisuushuolista ja myrkyllisestä työilmapiriistä. Mitä turvallisuushuoliin tulee, eiköhän niitä ole kaikilla muillakin, sillä miehitettyyn Mars-lentoon on joka tapauksessa vielä vuosia aikaa. Työkulttuuri taas on asia, joka varmasti voidaan muuttaa hyvällä johtamisella. Tässä täytyy muistaa juuri se, että aikaa lentoon on vielä paljon ja moni asia ehtii muuttua. Löytyisikö Jeffin lempilapselle vielä järjen ääni, joka saisi hommat eteenpäin huippuinsinöörien ja lähes rajattoman rahakirstun avulla?

Boeing


Yli satavuotias Boeing on hyvin erityyppinen yritys kuin kaksi edellä mainittua. Paremmin lentokoneistaan tunnettu Boeing oli suuressa roolissa myös, kun Apollo 11 saavutti Kuun ensi kerran Saturn V -kantoraketillaan, jonka pääurakoitsija firma oli ja jota ilman se tuskin olisi tapahtunut. Vertailun vuoksi Musk ei ollut tällöin vielä edes syntynyt.

Boeing on mukana myös Mars-kilvassa ja on itse kertonut, että aikoo lähettää ihmisen Marsiin ennen SpaceX:ää – joka tosin ei myönnä mitään kilpailua olevankaan. Paljonpuhuvat ovat Boeingin Future-alasivut, joilla se kertoo selkeästi tavoitteekseen saavuttaa Mars viimeistään vuonna 2035. Riittääkö tämä aikaikkuna ja mitä kaikkea sitä ennen tapahtuu jää nähtäväksi.

Yhdysvaltain avaruusvoimat (U.S. Space Force)


Yksi taho, joka on syytä huomioida, on U.S. Space Force. Jos mietit, miksi ilmavoimat ovat tutut, mutta avaruusvoimat eivät, se johtuu siitä, että kyseessä on Jenkkien uusin puolustushaara, joka on perustettu vasta joulukuussa 2019. Aloitteen perustamisesta teki Donald Trump vuotta aiemmin. Toki avaruuden sotilaallisen käytön valmistelu alkoi Amerikassa jo 50-luvulla, aivan kuten Venäjälläkin.

Avaruusvoimain koko toiminnasta ja varsinkin matkasta Marsiin on saatavilla melko vähän tietoa, vaikka hieman hämmentävät ja vanhanaikaiset viralliset verkkosivut jotain kertovatkin. Komenteja David Thompson on sanonut, että avaruusvoimat tulevat tekemään sen verran kuin tarvitaan turvatakseen historiallisen etapin Marsiin lähdöstä, ja aikanaan aikoo lähettää myös itse astronautteja avaruuteen. Edustajan mukaan puhutaan kuitenkin vuosikymmenistä. Tämä ei välttämättä kuulosta niin kunnianhimoiselta, että Space Force todella olisi kisassa mukana.

Roskosmos


Pahnanpohjimmaisena on todellinen kirittäjä, Roskosmos eli Venäjän avaruusjärjestö. Sekin on kertonut tavoitteekseen Mars-lennot, mutta kuten yli 50:en jättikertoimesta näkee, tälle vaihtoehdolle ei anneta paljon saumaa. Venäjällä lieneekin ollut viime aikoina painopiste aivan muualla. Toisaalta järjestö on myös monissa asioissa meritoitunut, muun muassa se loi avaruusturismin ja on toistaiseksi ainoa taho, joka on lennättänyt ihmisiä avaruuteen turismimielessä. Ah, kuinka venäläistä!

Roskosmos toimii yhteistyössä ESAn eli Euroopan avaruusjärjestön kanssa. Yhteistuumin he ovat lanseeranneet ExoMars-ohjelman, jolla on ollut kunnianhimoisia tavoitteita. Miehittämätön moduuli piti lähettää Marsiin jo vuonna 2019, jonka jälkeen se on viivästynyt monta kertaa, ensin covidin ja tänä vuonna Venäjän ja Ukrainan sodan vuoksi. ESA tiedottikin helmikuussa 2022, että tänä vuonna ei hyvin todennäköisesti projektia päästä edistämään. Sodalla voi olla paljon kauaskantoisempiakin vaikutuksia Venäjän haluihin palata avaruuteen Juri Gagarinin jalanjäljissä. Gagarin oli maailman ensimmäinen avaruuslentäjä, joka kiersi maapallon Vostok 1 lennolla huhtikuussa 1961.

Kuka Marssii voittoon?


Tämä veto on todellinen pitkän ajan betsi, johon ei saada ratkaisua välttämättä koko vuosikymmenen aikana. Siksi kannattaa pitää maltti mukana ja tarkastella kriittisesti, millä bookerilla vedon lyö. Tai sitten vain valmistaa popparit ja pitää hauskaa seuratessaan hidasta, mutta yhä kiihtyvää kisaa, jolla saattaa olla esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta merkittävät vaikutukset! Meillä ei rehellisesti sanottuna ole minkäänlaista näkemystä siihen, mikä on oikea valinta tähän kohteeseen, ja siksi et löytänytkään tätä kirjoitusta vihjeosiosta.

Katso myös veikkausvihjeet >>