Mikael Granlund - Uran huippuhetket Leijonissa

Mikael Granlund - Uran huippuhetket Leijonissa
Leijonien kotikisojen NHL-apu tuli MM-kaukaloihin ryminällä. Mutta mitkä ovat "MG:n" uran huippuhetket leijonapaidassa? Lue lisää artikkelistamme. (Kuva: Getty)

Mikael Granlund - Kohokohdat leijonanutussa


Granlundin tulo Leijonien joukkueeseen jääkiekon MM-kotikisoihin oli mieluinen uutinen niin päävalmentaja Jukka Jaloselle, kuin koko lätkää seuraavalle Suomen kansalle. Useista ikimuistoisista hetkistä maajoukkuepaidassa tunnettu Granlund on vuosien saatossa ehtinyt edustaa Leijonia niin MM-kisoissa kuin olympialaisissakin ja jälki on ollut komeaa.

Nousu kansakunnan kaapin päälle alkoi legendaarisesta ilmaveivistä Bratislavan MM-kisoissa. Sittemmin on kuitenkin nähty paljon muitakin loistavia otteita maajoukkueen riveissä. Eikä kolmekymppisen pelimiehen tahti tunnu hyytyvän, myös vuoden 2022 MM-kotikisat ovat alkaneet loistavasti. Leijonat onkin jälleen saanut Granlundista loistavan ykkössentterin ja johtajan.

VB.com otti hyvän asennon ja listasi Kempeleen Kiekko-Ketuissa lätkäuransa startanneen Granlundin huippuhetket Leijonissa. Taivas varjele, mitä sieltä tulee?

1. Ilmaveivi


Granlund pelasi ensimmäiset aikuisten MM-kisansa vuonna 2011 ja jätti välittömästi jälkensä suomalaisen jääkiekon folkloreen. Välierässä syntynyt ilmaveivi-maali on edelleen monien mielestä kaikkien aikojen hienoin osuma koko MM-jääkiekkohistoriassa. Ja mikä ettei, osoittihan temppu teknisen huippulahjakkuuden lisäksi myös melkoista kylmäpäisyyttä.

Ilmaveivi saavutti Suomessa melkoiset mittasuhteet. Tempauksesta tehtiin myös postimerkki, joka myytiin hetkessä loppuun. Granlund myös valittiin tuon vuoden parhaaksi suomalaiseksi jääkiekkoilijaksi. MM-kultakin turnauksesta tuli, joten 19-vuotiaan Granlundin maajoukkueura alkoi varsin ruusuisissa merkeissä.

Voit palata Bratislavan keväisen illan nostalgisiin tunnelmiin alta..2. MM-kotikisat 2022


Granlundin MM 2022 jääkiekko tarina on vielä pahasti kesken, mutta nostetaan ajankohtaisuuden vuoksi myös käynnissä olevat MM-kisat listalle. Kahden ensimmäisen matsin perusteella Granlund on ollut kaikkea sitä, mitä Nashville NHL-vahvistukselta etukäteen toivottiin. Samalla kolmekymppinen peluri on kuitenkin täysin toista maata, kuin ilmaveivin aikoihin.

Tasapainoinen sentteri on nykyisellään huippuälykäs kiekkotietokone, jonka ratkaisut ovat lähes poikkeuksetta oikeita ja peliä edistäviä. Silti tehoja syntyy edelleen. Granlund on aloittanut kotikisat räjähtävästi ja noussut hetkessä Leijonien ykkössentteriksi, ylivoiman moottoriksi sekä myös tärkeimmäksi kahden suunnan sentteriksi.

Leijonien Latvia-ottelun huippuhetket ja Granlundin tehoillan voit tsekata alta..3. Saksa-rankkari 2011


Palataan vielä hetkeksi Bratislavan kultaisiin MM-kisoihin vuonna 2011. Granlundin onnistuminen Saksa-ottelun rankkarikisassa on yksi MM-kisojen hienoimpia suorituksia ja nostaa edelleen kylmät väreet pintaan ainakin pohjolassa. Tuohon aikaan Granlund tunnettiin pikemminkin huippulupaavana kikkapoikana, joten ei ihme että myös rankkareille löytyi useita toimivia vaihtoehtoja.

Rankkarit olivat Bratislavan turnauksessa arvossaan ja Leijonat oli turnauksen paras joukkue myös tällä erikoisosaamisen alueella. Kapteeni Mikko Koivu ja toinen luottosentteri Jarkko Immonen hoitivat oman rankkarileiviskänsä mallikkaasti hekin, mutta kyllähän "MG" oli tälläkin osastolla omaa luokkaansa. Saksa-matsin näyttävän ratkaisun voit katsoa alta.4. Sotshin olympialaiset 2014 - Välierä


Olympiadebyyttinsä Granlund teki vuonna 2014 Sotshissa. Granlund istutetiin kisoissa Aleksander Barkovin rinnalle ykkösketjuun, toista laitaa viiletti muuan Teemu Selänne. Barkovin loukkaannuttua Granlund siirrettiin ykkösen keskellä ja loppu on historiaa. Yhteinen sävel Selänteen kanssa löytyi välittömästi ja kaksikko oli täyttä timanttia.

Sotshin olympiakiekosta palkintokaappiin tuli lopulta pronssinen olympiamitali, pitkälti juuri loistavan ykkösketjun ja maalivahti Tuukka Raskin ansiosta. Granlund oli Sotshissa Leijonien paras pistemies ja valittiin myös turnauksen tähdistökentälliseen. Ei olympiadebyyttikään siten heikosti sujunut.

Leijonat kaatoi Granlundin ja Selänteen johdolla Sotshin välierässä kisaisäntä Venäjän. Matsin huippuhetket näät alta.5. MM-kisat 2016


Viimeisenä listalle nostetaan vuoden MM-kisat Venäjällä. Nämäkin kisat sujuivat Leijonilta hienosti, vaikka finaalissa Kanada olikin parempi. Hopeiset mitalit kuitenkin tuotiin tuliaisina ja pitkälti jälleen juuri Granlundin johtamien joukkueen kärkipelaajien ansiosta. Suomi voitti turnauksessa kaikki muut ottelunsa paitsi finaalin.

Yksittäistä kohokohtaa on tuosta turnauksesta vaikea nostaa esille. Granlund kantoi kuitenkin jälleen leijonapaitaa kunnialla ja oli joukkueen tehoykkönen yhdessä Patrik Laineen kanssa. Granlund valittiin jälleen myös turnauksen tähdistökentälliseen yhdessä Laineen ja maalivahti Mikko Koskisen kanssa. Tämä kolmikko olikin suurin syy Leijonien loistavalle turnaukselle.

Mikael Granlund - Uran huippuhetket Leijonissa
(Kuva: Granlund juhlii maalia Tanskaa vastaan 2016 MM-kisoissa. Mukaantuomisina myös nimitys turnauksen ALL STARS -miehistöön. ALEXANDER NEMENOV/AFP via Getty Images)