Takaisin kotimaiseen Liigaan hamuava Jokerit on jatkuvasti otsikoissa, syystä tai toisesta. Mikä on legendaarisen joukkueen tulevaisuus?
Jokerien historia kotimaisella jääkiekkokartalla on suhteellisen lyhyt, mutta varsin komea. Vuonna 1967 Töölön Vesan juurille perustettu Jokerit on voittanut historiansa aikana kuusi kertaa Suomen mestaruuden. Yhteensä SM-mitaleja on kasassa komeat neljätoista, joten menestystä on kertynyt mukavasti.
Parhaiten Jokerit muistetaan 90-luvun alussa alkaneesta "Harkimon dynastiasta". Liikemies
Harry Harkimo osti konkurssikypsän seuran, pumppasi siihen kasapäin markkoja ja loi omalta osaltaan näin varsinaisen Jokeri-ilmiön Helsinkiin.
Teemu Selänteen ja
Keijo Säilynojan kaltaiset "omat pojat" puolestaan heiluttivat tahtipuikkoa kaukalon puolella.
90-luvun loppupuolella Jokerit muutti uuteen uljaaseen Hartwall Areenaan. Vuonna 2002 tuli vielä kuudes, ja samalla viimeisin Suomen mestaruus. Sen jälkeen kotimaisella mittapuulla jättimäisillä resursseilla operoivan seuran suorittaminen oli varsin vaatimatonta tasoa ja menestys karttoi. Vuonna 2013 nähtiin saagan seuraava luku, kun
Harkimo myi venäläisille ensin Hartwall Areenan ja perään myös osan seurasta, joka siirtyikin kaudeksi 2014-15 idän KHL-liigaan.
Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022 tiedotti Jokerit vetäytyvänsä KHL:stä. Myöhemmin keväällä myös Jokerien omistusjärjestelyt elivät jälleen, kun aiemmin käytännössä venäläisten bulvaanina toiminut jokerilegenda
Jari Kurri osti koko seuran osakekannan itselleen. Jokerit myös ilmoitti tavoittelevansa paikkaa kotimaisessa
Liigassa.
Selänteen johdolla takaisin Liigaan?
Historia on värikäs, mutta mikä sitten on Jokerien tulevaisuus? Ainoa varma asia on, että
ensi kaudella seuran edustusjoukkue ei pelaa missään sarjassa. Parhaassa tapauksessa Jokerit voisi palata Liigaan kaudeksi 2023-24, mutta tuonkin skenaarion tiellä on vielä monta mutkaa matkassa.
Jokerien "uuden tulemisen" näkyvin puolestapuhuja on ollut seuraikoni Selänne, joka on myös ilmoittanut ryhtyvänsä seuran omistajaksi sekä jonkinlaiseksi brändilähettilääksi. Eli suomeksi sanottuna Selänne on myös laittamassa omaa rahaansa rakkaaseen seuraansa kiinni. Julkisuudessa liikkuneiden huhujen perusteella
Selänteen lisäksi taustalle on kasattu varsin laajaa uutta omistajaryhmää, johon kuuluu paljon tuttuja nimiä Jokereiden liepeiltä.
Vielä toistaiseksi Jokerien omistus on kuitenkin Kurrilla, jonka maine tosin on monien silmissä kärsinyt melkoisen kolauksen. Kärkkäimpien mielestä
venäläisten juoksupoikana toimineen Kurrin on täysin mahdotonta esiintyä missään tehtävissä Liigassa pelaavassa seurassa. Eikä Selänteenkään imago enää 90-luvun tapaan ihan maitopoikamaisen puhdas ole. Varsinkin miehen paikoin öykkärimäinen somekäyttäytyminen on herättänyt ihmetystä yli lajirajojen.
Mistä kotikaukalo?
Jos Jokerit saa asiansa järjestykseen ja toimintansa jälleen liigakelpoiseksi nopealla aikataululla, voisi paluu Liigaan siis olla ainakin teoriassa mahdollista reilun vuoden päästä. Liiga ja kilpailevat seurat varmaankin pääosin levittäisivät punaista mattoa helsinkiläisten eteen. Jokerit
nostaisi kertaheitolla Liigan profiilia rutkasti ja vetäisi katsomot täyteen vierasotteluissaan.
Myös kotimatsit pitäisi kuitenkin pelata jossakin mitat täyttävässä jäähallissa, se on jo liigalisenssinkin asettama ehto. Jokerien aiempi koti eli
entinen Hartwall-areena, nykyinen Helsinki-halli olisi luontainen vaihtoehto. Tällöin Selänteen johtaman ryhmittymän pitäisi kuitenkin todennäköisesti kaivaa kuvetta reilummalla kädellä, sillä Ilmalan halliyhtiön omistus on edelleen venäläisoligarkkien käsissä.
Toinen vaihtoehto olisi paluu
Helsingin jäähalliin, jossa Jokerit pelasi kotiottelunsa aina vuoteen 1997 asti. Paluu "Nordikselle" sopisi todennäköisesti hallin omistavalle Jääkenttäsäätiölle mainiosti, mutta haluaako Jokerit palata häntä koipien välissä vanhaan kotihalliinsa, joka on kaiken lisäksi vahvasti profiloitunut paikallisvastus HIFK:n kotiluolaksi.
Kolmas vaihtoehto lienee Espoon
Metro-areena, jossa Kiekko-Espoo pelaa tällä hetkellä Mestistä. Vuonna 1999 valmistuneen areenan heikohkosta kunnosta on riittänyt spekulaatioita, mutta kyllä halli varmasti liigakelpoiseksi saataisiin parsittua määräaikaan mennessä.
Niin tai näin, monta muuttujaa on vielä Jokerien liigaan paluun tiellä. Selänteellä ja kumppaneilla piisaa siis tekemistä myös sosiaalisen median ulkopuolella, ennenkö narripakka kotimaisessa pääsarjassa jälleen nähdään. Siihen asti jokerifanien on tyytyminen vaikkapa toisen Jokerien organisaation eli Jokerit ry:n pyörittämien juniorijoukkueiden seuraamiseen.