Mitä tapahtui venäläiselle tennikselle?

Mitä tapahtui venäläiselle tennikselle?
Vielä 2000-luvun vaihteessa ATP:n maailmanlistan kymmenen kärjessä totuttiin näkemään venäläisiä pelaajia. Kävimme läpi venäläisen tenniksen nykyistä tilaa ja mahdollista tulevaisuutta. Nyt top 100-listalta löytyy vain kaksi venäläistä.
Vielä 2000-luvun vaihteessa ATP:n maailmanlistan kymmenen kärjessä totuttiin näkemään venäläisiä pelaajia. Vuonna 1999 Yevgeny Kafelnikov ehti hallita maailmanlistan ykköstilaa kuusi viikkoa ja 2000-01 Marat Safat piti hallussaan ykköspelaajan titteliä yhteensä yhdeksän viikkoa. Vielä vuonna 2006 Nikolai Davydenko löytyi maailmanlistan sijalta kolme.

Vuoden 2008 jälkeen venäläisten tennispelaajien taso on romahtanut totaalisesti. Vielä tammikuussa 2008 26-vuotias Mikhail Youzhny löytyi maailmanlistan kahdeksannelta sijalta ja häneltä odotettiin paljon. Youzhnyn kausi ei kuitenkaan mennyt odotetusti ja kauden päätteeksi hän oli pudonnut jo maailmanlistan 32. sijalle.

Youzhny onnistui nousemaan vielä 2010 loppupuolella kahdeksan joukkoon, jonka jälkeen alkoi venäläispelurin pelillinen epävarmuus. Hän heilui sijoituksissa 14.-37. sijoilla aina viime vuoden lokakuuhun saakka. Mistä Youzhny löytyy tällä hetkellä? Hän on maailmanlistan 90. ja hän hävisi Kroatian Umagin ensimmäisellä kierroksella Bastian Trinkerille (ATP-ranking 417) erin 2-1.

Mitä tapahtui venäläiselle tennikselle?

Youzhnyn kausi on totaalinen painajainen. Hän on koko kaudella voittanut kuusi ottelua, vaikka on osallistunut seitsemääntoista turnaukseen. Toki kiertämisen ymmärtää lomailun kannalta. Hän on kuitannut palkintorahoja 2015 $233,080 vain näyttäytymällä ensimmäisellä kierroksella kentällä.

Youzhnyn tunnistaa venäläiseksi pelaajaksi helposti. Epäonnistumisen jälkeen, hän omalle tyylilleen uskollisena hakkaa itseään mailalla päähän. Viimeisin nauhalle saatu tapaus oli ATP Ranskan Avointen ensimmäinen kierros, kun venäläinen hävisi ensimmäisellä kierroksella nolosti Damir Dzumhurille 2-0 (6-2, 6-1). Ottelussa ei siis pelattu kolmatta settiä ollenkaan, vaan venäläinen luovutti ottelun, hakattuaan itseään mailalla päähän ensimmäisessä setissä. Migreenissä voi olla vaikea pelata. Tyylikästä.Venäläisen tenniksen tulevaisuus?


Tällä hetkellä ATP-listan korkein venäläispeluri on Teymuraz Gabashvili, joka on jo kolmekymmentävuotias. Hän on noussut toistasataa sijoitusta ATP-listalla viimeiseen 18 kuukauteen ja onkin heinäkuussa 2015 uransa korkeimmalla sijalla viidentenäkymmenentenä (50.). Yksi suuri syy tähän on Ranskan avointen neljäs kierros tänä kesänä.

Seuraavavat listalla ovat Mikhail Youzhny (90), Andrey Kuznetsov (122) ja Alexander Kudryavtsev (162). Gabashvilin nouseminen maailman kahdenkymmenen parhaan joukkoon on hyvin epätodennäköistä, eikä Youzhnystä näyttäisi enää olevan onnistujaksi. Mikhail Kukushkin on ATP-listalla Venäjän lipun alla, vaikka todellisuudessa hänen kansallisuutensa on tällä hetkellä Kazakhstan. Myöskään Alexander Kudryavtsevista ei ole nousemaan edes maailman 80 parhaan joukkoon.

Venäläistenniksen valopilkku Dmitry Tursunov heilui rankingissa sijan 30 tienoilla ennen leikkaustaan 2014. Tällä hetkellä hän keskittyy postailemaan sosiaaliseen mediaan videoita ja kuvia, sillä hänen jalkansa ei ole vielä parantunut pelikuntoon, vaikka haastattelussa sanoikin käyneensä tammikuussa jo kentällä kokeilemassa. ATP:n kärjen tasoon venäläisellä on siis vielä matkaa, jos hänen jalkansa on enää ikinä pelikunnossa.

Suurimmat odotukset allekirjoittaneella on tällä hetkellä 17-vuotiasta Andrey Rublevista, joka majailee rankingissa sjialla 190. Hän voitti viime vuonna Ranskan avointen junioriturnauksen ja on tällä kaudella keskittynyt miesten peleihin. Nuorella venäläisellä on tältä vuodelta jo kaksi Challenger-tason titteliä vyöllään nelinpelistä Dallasista ja Padovasta. Rublev selvisi myös Miami Openin toiselle kierrokselle 2015. Rublev on myös Davis Cupissa kaatanut jo Pablo Andujarin ja hänen ainoa tappio kuudesta ottelusta, nelinpeli mukaan lukien, on Tommy Robredoa vastaan.

Rublevista voi vielä tulla top 20-pelaaja, mutta sen aika näyttää. Loppujen lopuksi venäläisen tenniksen tulevaisuus ei näytä järin valoisalta.

Seuraa Twitterissä: @vbonukset | @Saapasmono