MM-kisojen TOP5 valmentajaa, jotka ovat myös pelanneet kisoissa!

MM-kisojen TOP5 valmentajaa, jotka ovat myös pelanneet kisoissa!
Tässä jälleen yksi TOP5 listaus, tällä kertaa aiheena MM-kiekkoa pelanneet pelurit, jotka ovat myös valmentaneet aikanaan omaa maajoukkuettaan. Vuoden 2021 kisoistakin löytyy muutamia koutseja, joilla allaan MM-kisakokemusta pelaajana!
Kiistämättä tähän kuuluisi ansioiden myötä myös Aurinkokuninkaamme Juhani ”Tami” Tamminen, mutta pitkäaikainen maajoukkuekapteenimme ja 227 A-maaottelua pelannut pelaajavalmentaja ei ole Suomea valmentanut maajoukkueessa. Sen sijaan Tamminen on heiluttanut tahtipuikkoa mm. Sveitsin ja Ranskan maajoukkueiden penkkien takana. Vai tapasiko Tami valmentaa joukkojaan edestä käsin? Uniikkia touhua!

Jääkiekon MM-kisat 2021 joukkueissa on myös muutamia valmentajia, jotka ovat myös joskus pelanneet Jääkiekon kisoissa ja yksi näistä valmentajista pääsi myös tälle listalle. Ei tämä nyt välttämättä ole kiveen hakattu TOP5, mutta yksi vaihtoehto viideksi huippuvalmentajaksi jotka on nähty tositoimissa kaukalon laidan molemmin puolin. Mikä on oma TOP5-lista valmentajista jotka ovat valmentaneet MM-kisoissa ja pelanneet kisoissa?

TOP 5 valmentajat, jotka ovat pelanneet ja valmentaneet MM-kisoissa:
  • Kari Jalonen
  • Bengt-Åke Gustafsson
  • Gerard Gallant
  • Vjatseslav Bykov
  • Ivan Hlinka


Kari Jalonen


Kari Jalosella on takanaan huikea ura, joka on pelaajana lähtenyt aikanaan Oulun Kärpistä. Tilillä on NHL:ää, divaria, Elitserieniä ja Ranskan liigaa. Liigassa Jalonen teki huimat 550 pistettä 422:a pelissä! MM-kisoissa Jalosella on myös kova saldo, 50 ottelua ja 48 pistettä. Pelaajaura päättyi kauteen 1995-96 Rouenin joukkueessa, jossa 18 ottelussa kivat tehot 8+26.

Valmennusura on kulkenut TPS:n, Kärppien ja HIFK:n kautta KHL:ään ja sieltä pariksi kaudeksi maajoukkuevalmennukseen. Viimeksi Jalonen on valmentanut vajaat neljä kautta SC Bernissä, nyt huhut vievät Jalosta valmentamaan jälleen KHL:n puolelle. Kovaa jälkeä niin pelaajana kuin valmentajanakin! Yksi varmasti kuumimmista nimistä kun haetaan KHL:ään taas huippuvalmentajaa!Bengt-Åke Gustafsson


Bengt-Åke Gustafssonin ura alkoi kakkosdivarista KB Karskrogan riveistä jo kaudella 1973-74. Sen jälkeen nuorten maajoukkueet ja Färjestadin kautta NHL:ään Washington Capitalsin riveihin. Änärissä komeat 629 peliä ja 555 tehopistettä runkosarjassa. NHL:n jälkeen takaisin Ruotsiin ja Färjestadiin kunnes 1993-94 kaudeksi Itävallan VEU Feldkirchiin, jossa reilut viisi kautta pelaajauran päätökseen ja valmennusuran aloitukseen. MM-kisoissa saldona 44 ottelua ja 35 pistettä.

Valmennusura kunnolla käyntiin sveitsiläisessä Langnaussa, sen jälkeen Färjestadissa neljä kautta, josta sitten maajoukkueen peräsimeen useamaksi kaudeksi. Suomalaisittain ikävä valmentaja, tämä on se koutsi joka luotsasi Ruotsia Torinon 2006 Olympialaisissa, sieltä muistona Leijonille katkera hopeamitali. Maajoukkueen valmennuksen jälkeen on valmentanut Sveitsissä, KHL:ssä, Saksassa, Sveitsissä ja Norjassa.Gerard Gallant


Gerard Gallant on yksi tämän hetken kuumimmista valmentajanimistä ja ehdokkaana mm. NHL-tulokasjoukkueen Seattle Krakenin peräsimeen. Peliura alkoi jo 1979-90 kaudella Summerside Crystalissa (IJAHL), mutta isoimman uran mies teki lähinnä Detroit Red Wingsissä. Runkosarjassa komeat 615 ottelua ja 480 pistettä. Peliuralle mahtuu yhdet MM-kisat 1988-89, siellä tehot 8 ottelussa 2+3.

Valmentajaurallaan valmentanut NHL:ssä mm. Columbuksessa, New York Islandersissa, Montreal Canadiensissa, Florida Panthersissa ja Vegas Golden Knightissa ennen tämän vuoden MM-kisapestiä valmentajana. Toki ollut aikaisemminkin MM-kisoissa valmentajana, mutta apulaisvalmentajan roolissa. Tämän vuoden MM-kisat ovat Kanadalta aiankin alkaneet todella kehnosti.Vyacheslav Bykov


Vyacheslav ”Slava” Bykov muistetaan punakoneen miehenä. Miestä ei valitettavasti nähty koskaan NHL-jäillä, mutta on tehnyt sitäkin upeamman uran CSKA Moskovassa ja sveitsiläisessä HC Fribourg-Gotteronissa. MM-kisoissa Bykov on ollut tuttu kasvo ja näissä 84 peliä ja tehot 39+33. Venäjän korkeimmalla tasolla 365 pistettä 430 pelissä, Sveitsissä 263 pelissä 530 pistettä eli yli kaksi pistettä per peli!

Sveitsistä alkoi myös miehen valmennusura 1999-00 pelaajavalmentajana, sen jälkeen nousi apulaisvalmentajaksi HC Fribourg-Gotteronin apulaisvalmentajaksi eri nuorisojoukkueiden kautta. CSKA Moskovan valmentaja viisi kautta, sen jälkeen pari kautta Salavat Yulajev Ufassa pari kautta ja SKA Pietarissa yksi kausi. Tähän väliin mahtuu peräti viisi kautta Venäjän maajoukkuevalmentajana ennen paria kautta Puolan maajoukkueen GM:nä. Nykyään Bykov toimii HC Fribourg-Gotteronin johtoportaan konsulttina.Ivan Hlinka


Jo edesmennyt Ivan Hlinka tunnettiin mr. Litvinovina, sillä mies pelasi joukkueessa 1966-67 kaudesta alkaen aina kauteen 1980-81 saakka. Tämän jälkeen kahdeksi kaudeksi Vancouver Canuksiin ja pariksi kaudeksi sveitsiläiseen EV Zugiin ja vielä parin kauden ajaksi kirjoille Livinoviin. Jääkiekon MM-kisoissa upeat 89 ottelua, joissa 87 pistettä.

Valmennusura alkoi 1985-86 Litvinovin apulaiskoutsina ja jo 1991-92 kaudella mies nähtiin Tsekkoslovakian peräsimessä. Seuraavana kautena nimikin muuttui Tsekiksi ja menestyksekäs maajoukkueura jatkui aina kauteen 2001-02 saakka, pois lukien NHL-komennus Pittsburgh Penguinsin organisaatioon apulaisvalmentajan ja sen jälkeen päävalmentajan pestiin. Viimeiseksi valmennuspestiksi jäi Avangard Omskin kauden 2002-03 päävalmentajan tehtävät. Hlinka kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 2004.Lisää pelanneita maajoukkuevalmentajia tulossa!


Tulevien vuosien aikana tulemme todennäköisesti jossain kohtaa näkemään lisää entisiä maajoukkuepelaajia Leijonien puikoissa. Miten olisi esimerkiksi Saksan maajoukkueessa tällä hetkellä valmentavat Toni Söderholm ja Ville Peltonen? Tai vaikkapa ensi kaudeksi Mikkelin Jukureita valmentava Olli Jokinen? Karri Kivi? Sami Kapanen? Ville Nieminen? Tero Lehterä?

Haluatko kaikki MM-ottelut omaan kalenteriisi?