Yllätyksiä MM-kisoissa? Tässä neljä mustaa hevosta!

Yllätyksiä MM-kisoissa? Tässä neljä mustaa hevosta!
dpa picture alliance / Alamy Stock Photo

MM-turnauksissa nousee aina yllättäjiä. Seuraavassa esiteltynä neljä joukkuetta, joilla voisi olla mahdollisuus mennä pitkälle.

Qatarin MM-kisojen mustat hevoset


Qatarin MM-turnaus alkaa jo ensi kuussa. Ajankohta on poikkeuksellinen. Tuskin koskaan enää MM-turnausta pelataan muulloin kun pohjoisen pallonpuoliskon kesäaikaan, sen verran paljon korruption värittämä kisaisännän valinta on saanut kritiikkiä.
Kun edessä ovat poikkeukselliset kisat, odotettavissa saattaa olla poikkeuksellisia tuloksia. Seuraavassa on listattu neljä joukkuetta, jotka saattavat yllättää.

Tanska - Maailman paras joukkuehenki


Tanskan meneminen pitkälle turnauksessa ei välttämättä olisi mahdottoman kova yllätys. Jo viime kesän EM-turnauksessa se shokeeraavan alun jälkeen sai päälle hurmoksen ja eteni aina semifinaaleihin asti.
Oman MM-kisojen karsintalohkonsa Tanska voitti ennen Skotlantia. Tämän vuoden Kansojen liigassa Tanska hävisi kahdesti Kroatialle, mutta toisaalta se voitti Ranskan kahdesti.

Paperillakin Tanskan joukkueesta löytyy pelaajia, joiden voi odottaa pärjäävän MM-tasolla. Ykkösveskari ja joukkueen varakapteeni, nyt Nizzassa pelaava Kasper Schmeichel on jo 35-vuotias, mutta se ei ole maalivahdille vielä ikä eikä mikään. Puolustuksen avainpelaajista Simon Kjaer pelaa AC Milanissa, Joakim Maehle Atalantassa ja Andreas Christensen Barcelonassa.
Keskikentällä Manchester Unitedissa nyt pelaava Christian Eriksen on kuntoutunut tyystin sydänongelmistaan, ja Tottenhamin Pierre-Emile Hojbjerg pelaa jatkuvasti maailman parhaita vastaan.

Tanskan kohdalla suurin menestystekijä lienee joukkuehenki. Se oli kova EM-kultaa voittaneessa vuoden 1992 joukkueessa, se oli kova viime kesän EM-peleissä, ja miksipä se ei olisi nytkin sitä MM-turnauksessa.Senegal - Kovin haastaja Afrikan mantereelta


Afrikan maiden nousua ennustettin viime vuosituhannen puolella, mutta ei sitä varsinaista rynnimistä maailman kärkeen koskaan tullut. Toki Afrikan mantereen joukkueet ovat nostaneet tasoaan huimasti 1970-luvun peleistä, mutta maailman kärki on vielä ollut kaukana.

Senegal jäi 2018 MM-kisoissa alkulohkoon. Nyt se lienee Afrikan maista paras. Viime vuonna Senegal voitti African Nations Cupin ennen Egyptiä. Ja kun Senegalin nimilistaa katsoo, niin voi aivan hyvin uskoa, että se olisi nyt valmis menemään Qatarin peleissä pitkälle. Kirkaimmat tähdet joukkueessa ovat Liverpoolista Bayern Muncheniin siirtynyt kärjen Sadio Mane, Napolista Chelseaan tullut toppari Kalidou Koulibaly ja Leipzigin joukkueessa PSG:stä lainasopimuksella pelaava puolustuksen Abdou Diallo. Muutenkin joukkue on miehitetty pelaajilla, jotka jatkuvasti pelaavat seurajoukkueissaan Euroopan parhaissa sarjoissa.

Afrikan nousun esteeksi on analysoitu valmennuksen ongelmia. Joukkueen päävalmentajana on nyt entinen maajoukkueen pelaaja Aliou Cisse. Hän on ollut maajoukkueen ykkönen jo vuodesta 2015. Ja kun menestystä on tullut, niin jotain Cisse on tehnyt oikein.Sveitsi - alppimaa on kovassa kunnossa


Sveitsi pelaa MM-kisoissa samassa alkulohkossa Brasilian, Serbian ja Kamerunin kanssa. Kakkospaikasta on kova kisa.
MM-karsinnoissa Sveitsi voitti lohkonsa ennen Italiaa, eikä Italia sitten päässyt ollenkaan kisoihin. Kansojen liigassa Sveitsi voitti kolme viimeistä matsiaan, nurin menivät Portugali, Espanja, Tsekki. Sveitsin joukkue on siis hyvässä kunnossa.

Sveitsin joukkue on rakennettu pelaajista, jotka joka viikko kohtaavat Euroopan parhaita joukkueita. Valioliigassakin sveitsiläisiä pelaa kuusi ja Bundesliigassa viisi.
Murat Yakin on valmentanut Sveitsiä viime vuoden kesästä lähtien, ja 15 matsista hän on saanut saldoksi 7-4-4.
Sveitsissä on jotain samaa kuin Tanskassa. Joukkue on viime vuosina ollut enemmän kuin osiensa summa. Jos se selvittää alkulohkon, niin se lienee merkki siitä, että peli kulkee. Ja kun se syyskuussa Kansojen liigassa voitti Espanjan vieraissa Zaragozassa 2-1, niin miksipä se ei Qatarissa voittaisi kenet vain.Ecuador - Etelä-Amerikan tasapeliexpertti


Ecuador on viime aikoina ollut vaikea voitettava. Kaikki turnaukset ja treenimatsit mukaan lukien sen viimeisistä kymmenestä maaottelusta seitsemän on päättynyt tasan. Ecuadorin ainoa tappio näissä kymmenessä on MM-karsinnoista Paraguayta vastaan.

Etelä-Amerikan MM-karsintalohkossa Ecuador oli nelonen. Tämän vuoden puolella se pelasi 1-1 -tasurit niin Brasilian kuin Argentiinan kanssa. Ecuador ei edes ollut näissä otteluissa onnekas. Argentiinaa vastaan se laukoi selvästi enemmän, 10 kutia kuutta vastaan. Brasilia oli Ecuadoria vastaan parempi, mutta ei pystynyt voittamaan.
Ehkä Ecuadorin ote pitää Qatarissa, ja se pääsee jatkoon alkulohkosta, jossa pelaavat myös Hollanti ja Senegal. Pudotuspeleissä sitten kaikki on mahdollista.

Yllätyksiä MM-kisoissa? Tässä neljä mustaa hevosta!

REUTERS/Santiago Arcos

Ecuadorin ryhmä on eurooppalaiselle futisfanille melko tuntematon. Brightonin kolmikko Estupinan, Caicedo sekä Sarmiento ovat ainakin tuttuja nimiä. Argentiinalainen Alfaro on valmentanut Ecuadoria nyt parin vuoden ajan.