MM-yleisurheilun todennäköisimmät voittajat

MM-yleisurheilun todennäköisimmät voittajat
Monessa yleisurheilun MM-kisalajissa on lähtökohtaisesti yksi selvä ennakkosuosikki. Niin selvä, että hänen jäämisensä ilman voittoa olisi suuri tai keskisuuri yllätys. Veikkausbonukset käy läpi suurimmat tähdet siltä osin, kenen mestaruus on odotetuin asia.

Yulimar Rojas, naisten kolmiloikka


Venezuelalaisen kohdalla olennaisempi voittoa olennaisempi kysymys on se, syntyykö tällä kertaa uusi maailmanennätys. Näin tapahtui ensin viime vuonna Tokion olympialaisissa ja sen jälkeen MM-hallikisoissa maaliskuussa.

Tänä kesänä Rojas on kilpaillut vasta kerran, ja tuolloin matkaa ME-tulokseen jäi lähes metri. Paljon kertoo se, että kyseinenkin tulos on silti tämän kauden maailmanlistan ykkösnoteeraus.

Niinpä jopa voittokerroin 1,05 on jo harvinaisuus, kun useimmat vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat 1,03:a.

Armand Duplantis, miesten seiväshyppy


Uskotteko kotona, ettei tämä ruotsalaisherra ole täyttänyt vielä edes 23 vuotta? Meriittilistan perusteella asiaa olisi mahdotonta päätellä. Löytyy olympiakultaa, löytyy EM-kultaa. Mikä merkittävintä, löytyy myös lukuisia maailmanennätyksen parantamisia, vaikka se on edellyttänyt Sergei Bubkan tulosten yläpuolelle nousemisia.

Pelkästään tämän vuoden aikana ovat menneet uusiksi sekä sisäratojen maailmanennätys että ulkoratojen historian paras tulos. Nämähän niputetaan seiväshypyssä nykyisin samaan tilastoon.

Duplantis on tehnyt tänä vuonna kymmenessä kilpailussa kahdestatoista paremman tuloksen kuin kuusi metriä. Hänen lisäkseen vastaavaan on pystynyt vain Cristopher Nielsen, ja hänkin ainoastaan talvella hallissa. Yhdysvaltalaisen ulkoratakauden paras tulos on "vain" tasan kuusi metriä.

Duplantis on se miesurheilija, jolla on mahdollisuudet ME-juhliin MM-areenalla.

Sydney McLaughlin, naisten 400 metrin aidat


Yhdysvaltalainen oli yksi Tokion olympialaisten suurista säväyttäjistä. Tuolloin juostu maailmanennätys oli kuitenkin vain yksi useammasta, kun valtavan nopea rata johti valtaviin tuloksiin.

McLaughlin on kuitenkin jatkanut siitä, mihin viiden renkaan kisoissa jäi. Kesäkuun lopun uusi ME oli itse asiassa vielä sykähdyttävämpi, kun tällä kertaa oltiin tavanomaisessa tilanteessa eli maan mestaruuskilpailuissa. Toki Eugenen juoksubaanakin on eittämättä hyvin nopea.

Tässä kohdassa pätevät pitkälti samat sanat kuin Yulimar Rojasissa ja Armand Duplantisissa. Kiinnostavinta ei ole niinkään se kuka voittaa, vaan millä ajalla asia tapahtuu. Toki etenkin Alankomaiden ylpeys Femke Bol on tehnyt myös kovia suorituksia tänä vuonna. Erot ovat silti suuret.

Brooke Andersen, naisten moukarinheitto


Moukarissa on odotettavissa lajin historia huomioiden yllättävällä tavalla pohjoisamerikkalainen mitalitaistelu. Kanadalainen Camryn Rogers pyrkii haastamaan yhdysvaltalaiskaksikkoa Brooke Andersen-Janee Kassanavoid.

Andersen on selvä ennakkosuosikki. Hän on ollut selvästi tasaisin heittäjä tällä kaudella takoen kilpailusta toiseen runsaan 77 metrin mittaisia kaaria. Kassanavoid ja Rogers ovat pystyneet moisiin tuloksiin yksittäisissä suorituksissa.

Naisten moukarissa on myös suomalaismielenkiintoa etenkin Krista Tervon & Silja Kososen myötä. Mitalitaisteluun heillä lienee tosin liian pitkä matka.

Ryan Crouser, miesten kuulantyöntö


Pitkään sitä ajateltiin, että dopingillakin mainettaan tahranneen Randy Barnesin maailmanennätystulokset olisivat muiden saavuttamattomissa. Ei ajatella enää.

On sentään liioittelua sanoa, että 23 metrin tulokset olisivat Ryan Crouserille arkipäivää. Silti juuri Eugenessa näin on käynyt jo useamman kerran. Viimevuotisen maailmanennätyksen 23,37 lisäksi kyseinen rajapyykki on rikkoutunut viidesti, yhdysvaltalaisen kotimaan ulkopuolella viime vuonna olympia-Tokiossa.

Kuulantyönnön tämän hetken kärjen hirmuista tasoa alleviivaa kuitenkin se, ettei Crouser ole aivan seinävarma voittaja. Joe Kovacs pyörähteli Yhdysvaltain mestaruuskisoissa 22,87 eli 25 sentin päähän voittajasta. Kesäkuussa 22,31 työntänyt Tom Walsh kyttää suursuosikin ja kakkossuosikin mahdollista joskin epätodennäköistä epäonnistumista.

Michael Norman, miesten 400 metriä


Yhdysvaltalainen on kellottanut kauden kaksi nopeinta aikaa. Kovinta vauhtia on pidetty juuri MM-kisapaikalla Eugenessa, jossa ratkotaan perinteisesti myös Yhdysvaltain mestaruudet.

Norman juoksi finaalissa 43,56, hopeamitalisti Champion Allison 43,70. Allisonia voikin pitää kisan kakkossuosikkina, joskin hänen muut tuloksensa ovat olleet merkittävästi Normania huonommat.

Haastetta tarjoavat lähinnä takavuosien supertähdet Kirani James & Wayde Van Niekerk. Tilastoajat ovat kuitenkin varsinkin Van Niekerkillä varsin kaukana yhdysvaltalaisista.