NCAA:n moraaliongelma

NCAA:n moraaliongelma
NCAA eli National Collegiate Athletic Association. Yhdysvaltojen yliopistourheilun kattojärjestö on ajan saatossa luonut toiminnastaan yhden maailman tuottavimmista bisnesmuodoista. Bisneksessä piilee kuitenkin moraalinen ongelma. Tavoitimme suomalaisen yliopistokoripalloilijan Oskar Michelsenin Davidsonin yliopistosta kommentoimaan, mikä on pitkään ollut moraalinen ongelma NCAA:n bisnesajattelussa.
Maaliskuu Yhdysvalloissa. Koripallofanit, opiskelijat, opiskelijoiden perheet, vedonlyöjät; kaikki kerääntyvät kolmen viikon ajan seuraamaan pelkkää koripalloa, kun jokavuotinen March Madness polkaistaan käyntiin. Yliopistokoripallon lopputurnaus, jossa 64 parasta yliopistoa taistelevat itsensä peli peliltä kohti yliopistojen mestaruutta. Kyseessä ei ole pelkkä koulujen välinen tasonmittaus, vaan ajan saatossa tästäkin tapahtumasta on muodostunut miljardibisnes.

Turnaus on samassa kokoluokassa Olympialaisten tai Super Bowlin kaltaisten tapahtumien kanssa. Vuosittain turnausta seuraa kymmenet miljoonat ihmiset niin Yhdysvalloissa kuin ympäri maailman. Isoille TV-yhtiöille, kuten CBS:lle ja Turnerille jokavuotinen turnaus on kultakaivos. March Madness on NCAA:n tuottavin yksittäinen tapahtuma. Vuosittain NCAA nettoaa turnauksesta n. 900 miljoonaa dollaria. Suurin osa tuotosta tulee tv-yhtiöiden sopimuksesta, joka solmittiin NCAA:n ja TV-yhtiöiden välillä vuonna 2006. Sopimus oli lähes 11 miljardin dollarin arvoinen, jolla TV-yhtiöt ostivat itselleen oikeudet yliopistokoripalloon 14 vuodeksi.

NCAA pitää sisällään kymmeniä eri lajeja. Kaksi lajia on kuitenkin omassa luokassaan. Koripallon lisäksi myös amerikkalainen jalkapallo tuottaa NCAA:lle valtavia summia. Mieti hetki, mistä löytyy maailman suurimmat stadionit? Kuinka kornilta edes kuulostaa, että maailman toiseksi suurin yhden kentän stadioni löytyy Michiganin yliopistojoukkueelta? Miten amatööripeleissä tämä voi olla edes mahdollista? Michigan Stadium vetää sisäänsä lähes 108 000 katsojaa. Suomessa Olympiastadionille mahtuu hieman alle 40 000. Liput Michigan Wolverinesin peliin maksavat paikasta riippuen n. 80-120 dollaria. Laskimen ruutu näyttää 100 dollarin yksikköhinnalla täydellä stadionilla pelatun pelin lipputuloiksi 10,8 miljoonaa dollaria.

NCAA:n moraaliongelma

Opiskelijaurheilijat


Miljoonia ja miljardeja NCAA-kattojärjestölle, yliopistoille, tv-yhtiöille, mutta kuka oikeasti tuottaa tämän kaiken ja pitää yllä maailman suurinta urheilubisnestä? Vastaus on opiskelijat. Opiskelijat, jotka jahtaavat unelmaansa pelaamalla viikko toisensa jälkeen kymmenien tuhansien ihmisten edessä. Nuoret lupaukset, jotka havittelevat draftatuksi tulemista esimerkiksi NBA:han ja NFL:ään. Miten palkitaan urheilijat, jotka mahdollistavat kaiken tämän? Ei mitenkään.

Asiasta on tehty dokumentteja, käyty lukuisia oikeustaisteluita ja kiistelty jo vuosikymmenet. Pitääkö opiskelijoille, jotka pelaavat ja harjoittelevat yliopistoissa kuin ammattilaiset, antaa rahallinen korvaus heidän työpanosta vastaan? Moraali ja maalaisjärki sanoo ehdottomasti kyllä, mutta NCAA sanoo jyrkän ei. Opiskelijalla ei ole tässä kohtaa muuta vaihtoehtoa, jos mielii ammatilaisuralle. Yleisesti asiasta ei opiskelijoiden keskuudessa edes puhuta, sillä asia on jo niin vakiintunut eikä asian esiinottamista katsota hyvällä.

NCAA on kiertänyt hienosti lakipykälät, joiden mukaan heidän tulisi maksaa pelaajille. Pelaajien allekirjoittama stipendi on todettu muuten olevan työsopimuksen kaltainen ja korvaukseen edellyttävä, mutta yksi kohta sopimuksessa kumoaa tämän kaiken. Pelaajia nimittäin kutsutaan nimikkeellä "student-athlete", eli opiskelija-urheilija. NCAA on painottanut kiistatilanteissa pelaajien olevan aina ensisijaisesti opiskelijoita, eikä täten ole lain silmissä velvoitettu maksamaan korvauksia. Niille, jotka ovat saaneet stipendin, kattaa NCAA opiskelun ja sen aiheuttamat kulut, mutta missä muualla tuottamastasi rahamäärästä sinulle ei korvattaisi yhtään mitään?

Isommat vs Pienemmät


Korvausongelma ei niinkään ole tapetilla pienemmissä yliopistoissa, mutta korostuu kun puhutaan isoista jättikouluista. Pienemmissä kouluissa ottelutapahtumat ovat pienempiä ja niissä liikkuu luonnollisesti pienemmät rahat. Jo keskitason kouluilla, puhumattakaan isoista yliopistoista, puitteet ovat kuin pääsarjatasojen ammatilaisjoukkueilla. Valmentajia ja apuvalmentajia saattaa olla palkallisena useampia. Yliopistojoukkueiden päävalmentajan pesti onkin isoissa kouluissa USA:n julkisen sektorin kovapalkkaisin ammatti. Päävalmentajien palkat ovat nousseet 2010-luvulla pilviin. Koulujoukkueiden menestyksen eteen tehdään nykypäivänä lähes mitä tahansa, sillä rahasta ei ole puutetta. NCAA-järjestelmä mahdollistaa tämän.

Kovapalkkaisimpien valmentajien vuositulot yliopistokoripallossa 2014-2015:

1. Mike Krzyzewski, Duke - $9,7M
2. Rick Pitino, Louisville - $5,76M + $0,775M bonus
3. John Calipari, Kentucky - $5,5M + $0,85M bonus
4. Bill Self, Kansas - $5M + $0,525M bonus
5. Billy Donovan, Florida - $3,9M + $0,45M bonus


NCAA:n moraaliongelma

Ei ole epäilystäkään, eikö järjestelmä ja koulut tuottaisi maailmalle kovatasoisia pelaajia. NBA ja NFL saavat vuosittain kymmeniä järjettömän lahjakkaita ja taitavia pelaajia, jotka ovat juurikin yliopistoajallaan kehittyneet tasolle mitä ammattilaisuus vaatii. Osa myös suuntaa suoraan ulkomailla esimerkiksi Euroopan liigoihin, osa jopa Suomeen. Fakta on kuitenkin se, että suurin osa ei edes päädy ammattilaisiksi ja koripallosta vain reilu 1% saa loppujen lopuksi ammattilaissopimuksen.

Pelaajien tarinaa


Nykyään NFL:ssä Houston Texansin riveissä pelaava Arian Foster on jakanut tarinaansa yliopistoajoilta ja kertonut "opiskelija-urheilijoiden" arjen todellisuudesta. Kaikki eivät tietenkään koe näitä samoja ongelmia, sillä useimpien vanhemmat rahoittavat lastensa opintoja, eikä kaikilla ole välttämättä samoja vaikeuksia. Foster kuitenkin näpäyttää NCAA:ta kertomuksellansa Schooled: The Price of College Sports - dokumentissa.

NCAA:n moraaliongelma

"Monesti oli tilanteita, että minulla ei ollut tarpeeksi rahaa ruokaan. Stadionillamme on 107 000 istumapaikkaa. 107 000 ihmistä, jotka ovat ostaneet lipun ja tullut katsomaan meidän peliämme. On rankkaa edes tiedostaa se. Olimme juuri voittaneet, pelasin hyvän pelin ja etenin pelissä 100 jaardia. Menet ulos ja siellä on satoja lapsia odottamassa nimikirjoitustasi ja kuvia kanssasi. Kävelet takaisin ja todellisuus iskee. Menen asuntolaani, avaan jääkaapin ja siellä ei olekaan mitään. Mitä oikein tapahtui? Miksei minulla ole mitään siitä hyvästä mitä minä juuri tein? Oli tilanne kun meillä ei ollut yhtään ruokaa, eikä yhtään rahaa. Soitin valmentajalleni ja sanoin ettei meillä ole yhtään ruokaa eikä yhtään rahaa ja olen nälissäni. Joko annat meille ruokaa, tai saattaa olla että menen ja teen jotain typerää. Hän tuli ja toi n. 50 tacoa meille, kun meitä oli noin viisi henkeä ja tämäkin oli vastoin NCAA:n sääntöjä. Seuraavana päivänä kuitenkin nään kun valmentajallani on uudenkarhea Lexus. Hienoa." - Arian Foster , The Price of College Sports.

NCAA:lla on tiukat säännökset, mitä pelaajille saa antaa ja mitä ei. Kaiken rahallisen ja lähes kaiken materiaalisen korvauksen/avun antaminen on kiellettyä. Tennesseen yliopiston valmentajakaan ei virallisesti saanut antaa Fosterille ja hänen pelitovereillensa tacoja. Pelaajat eivät myöskään saa ansaita koulun ohella tuloja. Muunmuassa nimikirjoitusten myyminen rahaa vastaan on jyrkästi kiellettyä ja kiinnijäämisestä saattaa seurata jopa koulusta erottaminen.

Haastattelussa Oskar Michelsen


Haastattelimme yhtä suomalaista nousevaa koripallotähteä Oskar Michelseniä asian tiimoilta. Oskar opiskelee ja pelaa tällä hetkellä Davidsonin yliopistossa Pohjois-Carolinassa.

NCAA:n moraaliongelma

1. Kuinka päädyit juuri Davidsonin yliopistoon?

Rekrytointiprosessi alkoi toisen lukiovuoteni keväällä. Alusta asti suureksi avuksi olivat Hanno Möttölä ja John Simon. Davidson oli yksi ensimmäisistä kouluista jotka ottivat yhteyttä. Pidin alusta asti heidän avoimesta rekrytointityylistään. Kun tein virallisen vierailuni kouluun abivuoteni joulukuussa, oli päätös selvä.

2. Kuinka lähellä yliopistopelaajan arki on ammattilaisuutta?

Itse en ole ammattilaisena pelannut, mutta uskoisin että päivittäinen rytmi on melko samankaltaista. Yliopistossa opinnot ovat pääprioriteetti koripallon kanssa joten niihin kuluu merkittävä osa päivästä. Kausi on myös lyhyempi ja rytmitetty eri tavalla. Harjoitus- ja matkustusolosuhteet ovat jopa paremmat kuin monilla eurooppalaisilla ammattilaisseuroilla.

3. Minkälainen on tyypillinen lukujärjestyksesi?

Lukujärjestys vaihtelee jaksoittain. Yleensä aamupäivisin on pari luentoa joiden lisäksi on fysiikkaharjoitus. Iltapäivisin näin pre-seasonilla on kuntoharjoitukset ja varsinaisen pelikauden aikana joukkueharjoitukset. Harjoitusten jälkeen illalla on aikaa opiskella ja kirjasto onkin tullut ensimmäisen vuoden aikana tutuksi.

4. Minkälaisia vaatimuksia pelaajilla on suoritettavien opintojen suhteen?

NCAA määrittää keskiarvorajan joka pelaajan tulee saavuttaa ollakseen pelikelpoinen. Meidän joukkueessa freshmanit sekä oppilaat joilla on vaikeuksia opinnoissa ovat joka arki-ilta vähintään kaksi tuntia ”study hallissa.”

5. Minkälaisen sopimuksen yliopistourheilijat kirjoittavat ja kuinka pitkäksi aikaa?

Kyseessä ei ole varsinainen sopimus, vaan urheiijat hyväksyvät stipendin joka on vuosikohtainen ja kattaa opintomaksut, asumisen ja ruuat. Stipendi on yleensä neljä vuotta eli valmistumisaika.

6. Mitä itse olet mieltä asiasta, että pelaajille ei makseta korvausta pelaamisestaan ja rahan tuottamisesta kouluille,TV-yhtiöille ja kattojärjestölle NCAA:lle?

Itse tein tietoisen valinnan yliopistoon lähtiessä että pelaan neljä vuotta ilman korvausta. Tässä ajassa suoritan tutkinnon ja koripallolla pystyn kattamaan opinnot.

7. Miten opiskelijat Yhdysvalloissa rahoittavat opiskelunsa ja pelaamisensa?

Stipendi kattaa opinnot, asumisen sekä ruuat. Ylimääräisissä kuluissa yleensä vanhemmat auttavat.

8. Oletko itse kuullut esimerkkejä opiskelijoista, jotka ovat ajautuneet hankkimaan rahaa laittomillakin keinoilla vain elättääkseen itsensä?

Meidän koulussamme en ole kuullut yhdestäkään tapauksesta mutta välillä saa lehdistä lukea kuinka osa pelaajista ajautuu väärille poluille.

9. Kuinka paljon korvausasioista yleisesti puhutaan?

Hyvin harvoin, eikä ainakaan meidän joukkueen sisällä ole valitusta miksi emme saa korvausta pelaamisesta.


Mitä ajatuksia NCAA:n toiminta sinussa herättää? Pitäisikö korvauskäytäntöä muuttaa? Osallistu keskusteluun VB:n Twitterissä ja Facebookissa! Seuraa myös Oskarin taivalta hänen Facebookista!