NCAAB: Yliopistokoripallon vedonlyöntiopas OSA 2/2

NCAAB: Yliopistokoripallon vedonlyöntiopas OSA 2/2
Yliopistokoripallo alkaa pian! Aloitimme artikkelin ensimmäisessä osassa käsittelemään lajia ja liigaa vedonlyönnin näkökulmasta. Toisessa osassa jatkamme huomioon otettavien seikkojen läpikäymistä ja toivottavasti autamme sinua lyömään parempia koripallovetoja! Lue täältä NCAAB Vedonlyöntiopas Osa 1.

Missä lyödä vetoa?


Yliopistokoripalloa voit lyödä monella myös suomalaisille tutulla bookerilla. NCAA-koripallossa joukkueita ja pelikohteita on valtava määrä. Yhdellä pelikierroksella otteluita saattaa olla yli 100! College-koriksessa on siis järjettömän paljon mahdollisuuksia löytää hyvin tuottavia pelikohteita!

Pelikohteiden aukeamisen ajankohdan merkitys


Kuten NCAAB-artikkelin ensimmäisessä osassa kävimme läpi, on pelaajalla varsinkin alkukaudesta etu kertoimenlaskijoihin nähden lajien päällekkäisyyksien vuoksi. Käynnissä on isot markkinat NFL-, NCAAF-, NHL-, ja NBA-vedonlyönnissä, eikä pienempi markkina yliopistokoripallossa pääse niin isolle huomiolle. Kertoimenlaskijoilla on kiire isompien sarjojen kohteiden kanssa, eikä yliopistokoripalloon ehditä panostaa niin paljoa. Tämän vuoksi markkinasta voikin bongata erittäin tuottavia pelikohteita.

Mitä pelikohteen aukeamisen ajankohdalla sitten on väliä? Esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon pelikohteet aukeavat usein jo viikkoa aikaisemmin. Kun rahaa virtaa sisään, heillä on koko viikko aikaa muokata kertoimia haluamaansa suuntaan ja korjata mahdollisia virheitä. Yliopistokoripallossa taas kohteet aukeavat vasta samana päivänä kun pelit pelataan ja joskus vain joitakin tunteja ennen ottelun alkua. Tämä on todella hyvä tilaisuus tarkan vedonlyöjän iskeä. Vedonvälittäjillä saattaa olla vain joitakin tunteja aikaa korjata kertoimia ennen ottelua ja tarkimmat ovat kerenneet jo hyödyntämään virheellisen kertoimen. Usein, jos käynnissä on muita lajeja, ei joihinkin yliopistokoripallo-otteluihin pystytä kiinnittämään bookereiden toimesta paljoakaan huomiota, jolloin virheellinen linja säilyy elossa ja yhä useammat vedonlyöjät pääsevät siihen käsiksi.

Samasta syystä markkina on myös hitaampi reagoimaan yliopistokoripallossa mahdollisiin joukkueiden sisäisiin muutoksiin. Suurimman osan ajasta he käyttävät korjaillessaan isompien liigojen joukkueiden voimasuhteita ja kertoimia. Otetaan hypoteettinen tilanne, jossa markkina on tehnyt yliopistojoukkue A:n kohdalla virheen maanantai-illan ottelussa. Bookerit ovat antaneet liian ison kertoimen ja olemme saaneet helpon voiton. Nyt joukkueella A on heti perään tiistaina ottelu todella huonoa joukkuetta vastaan. Kaikki isot liigat ovat käynnissä, joihin kohdistuu enemmän rahaa kuin yliopistokoripalloon. Bookerit eivät yksinkertaisesti kerkeä muuttamaan joukkueen A voimasuhdetta tulevaan vastustajaan nähden. Kerroin tulee siis jälleen olemaan meidän eduksi virheellinen!


Joukkueen sisäiset muutokset merkityksellisiä


Kun olet tekemässä vetoa, katso tarkkaan miten joukkue on muuttunut viime kaudesta. Otetaan jälleen hypoteettinen tilanne. Joukkue A on viime vuonna ollut -20 pisteen suosikki joukkue B:tä vastaan. Nyt kyseessä on sama ottelu ja tasoituslinja on jälleen -20 samalle joukkueelle. Katsotko vain edellisten otteluiden tulokset ja lyöt jälleen samankokoista suosikkia? Ennen kuin vedät, katso seuraavia asioita.

Katso onko joukkueelta lähtenyt aloittavan viisikon pelaajia. Jos joukkue on ollut edellisellä kaudella vahva suosikki, on heillä ollut luonnollisesti hyvät viisi aloittavaa pelaajaa. Nyt jos havaitset, että 2-3 pelaajaa esimerkiksi on valmistunut yliopistosta ja lähtenyt pois, on merkitys todella suuri. Kolmen pelaajan muutos on viidestä pelaajasta jo 60%. Älä anna joukkueelle yhtä suurta painoarvoa tänä vuonna varsinkaan kauden alussa, jos viime kauden hyvät pelaajat ovat vaihtuneet. Jos markkina on tällaisessa tapauksessa tehnyt virheen ja antaa tuon -20 tasoituksen, vaikka suosikkijoukkue olisi heikentynyt kolmen aloittavan pelaajan verran, on aika lyödä +20 altavastaajalle. Katso tietenkin ensin, onko altavastaajalla tapahtunut samankaltaisia muutoksia.

Valmentajan vaihtuminen


Reagoi myös, jos huomaat joukkueen valmentajan vaihtuneen. Vaikka pelaajamateriaali olisikin säilynyt lähes ennallaan, voi joukkueen suorittaminen varsinkin alkukaudesta olla huonompaa kuin edellisellä kaudella. Valmentaja ei tunne vielä pelaajiaan täysin, eikä tiedä kenen peli luistaa kenenkin vierellä. Kuka olisi fiksuin olla aloittavana heittävänä takamiehenä, jos centeriksi laitetaan tietty henkilö? Kaikkea tällaista uusi valmentaja haluaa testata ja luoda joukkueen sisäistä kemiaa alkukaudesta conference-vaihetta varten. Uusi valmentaja voi jopa tiettyinä aikoina hyväksyä joukkueen häviöt, kunhan hän saa kokeilla eri pelaajakoostumuksia tai kokeilla eri pelisysteemejä. Ole siis mieluummin alkukaudesta poispäin kallellaan niistä joukkueista, joiden valmentaja on vaihtunut. Varsinkin jos valmentaja on hieman tuntematon ja kokemattomampi.

Kotiedun korostuminen


Normaalisti koripallossa, kuten NBA:ssa kotiedun merkitys on noin kolmen pisteen luokkaa, hieman riippuen missä pelataan ja minkälaisissa olosuhteissa. Yliopisto-otteluissa voit kuitenkin antaa kotijoukkueelle paikoitellen jopa viiden pisteen kotiedun.

Collegessa pelaajat ovat nuorempia ja useissa joukkueissa saattaa olla useampiakin pelaajia, jotka eivät ole mahdollisesti käynyt oman osavaltionsa tai lähikaupunkien ulkopuolella kertaakaan. Pitkät pelimatkat aiheuttavat myös aikaeroa ja nuoremmat pelaajat ja ensikertalaiset eivät välttämättä osaa adaptoitua tähänkään niin hyvin. Olet myös varmasti joskus nähnyt, vaikkapa elokuvissa, minkälaisia tapahtumia nämä yliopistojen ottelut ovat. Kun oman koulun joukkue pelaa, kaikki on kannustamassa. Se kuuluu amerikkalaiseen kulttuuriin, että omaa koulua ja omia pelaajia kannustetaan kovaa. Siellä on nätit cheerleaderit ja isot soittokunnat luomassa tunnelmaa. Kuinka hyvä fiilis voikaan olla kotijoukkueella pelata, kun kaikki ovat heidän takanaan ja tunnelma on loistava? Vierasjoukkue jääkin melko orpoon asemaan ja jälleen kerran nuoremmat pelaajat saattavat häkeltyä kovasta metelistä ja kotiyleisön paineesta.

Kannattaa tarkastella myös, minkälaisia joukkueiden kotiareenat ovat. Korosta varsinkin sellaisten joukkueiden kotietua, jotka pelaavat hieman pienemmissä halleissa. Katsojia on varmasti tarpeeksi luomaan meteliä, mutta pienempi areena tarkoittaa sitä, että katsomot ovat rakennettu jyrkemmäksi ja ovat ikään kuin ”kentän päällä.” Kun yleisö on lähempänä kenttää, saattaa juuri high schoolista tullut pelaaja kokea, että yleisö on aivan hänen naamallaan huutamassa.

Kotijoukkue on myös tottunut, miten pallo reagoi kenttään. Kuinka kova alusta kentällä on, miten pallo kimpoaa korirenkaasta tai onko korin takana seinä vai ikkuna. Joukkue, jolla oletetaan olevan esimerkiksi parempi rebound-peli, saattaa menettää tämän edun, koska he eivät tiedä miten pallo kimpoaa korirenkaasta. Kotikentällä yli kaksimetrinen huippucenteri osaa sijoittua juuri oikealle kohdalle, kun huomaa pallon osuvan rautaan. Vieraskentällä näin ei olekaan ja hyväkin korinaluspelaaja saattaa missata useamman reboundin tämän takia.

Korin takana oleva tila vaikuttaa helposti syvyysnäköön. Tämä taas vaikuttaa etenkin kolmen pisteen heittoihin. Jos olet tottunut, että kotikentälläsi on korin takana seinä ja seuraava ottelu pelataankin isolla areenalla, jossa päädyssäkin on katsomo, voi kaukoheittoprosentti kärsiä rajustikin. Etäisyyttä korille on aluksi vaikeampi arvioida ja heitot kilahtelevat rautoihin. Ota tämä huomioon etenkin, jos joukkueen asenaa on juurikin kaukoheitot ja joukkue pelaa esimerkiksi kolmella takamiehellä. Huomioi myös tämä seikka, jos lyöt vetoa pistemääristä.

Hyödynnä VB:n vihjeet


Koripalloasiantuntijamme tekee jatkuvasti tutkimusta niin NBA:han sekä yliopistokoripalloon ja ottaa huomioon juuri näitä samaisia asioita. Jos et ole varma omista valinnoistasi, voit aina hyödyntää VB:n ilmaisia vihjeitä tai kysyä neuvoa VB:n facebookissa tai twitterissä.

Lue tästä vihjeet koripalloon ja muihin lajeihin VB:n veikkausvihjeistä!