Ketkä ovat alkukauden parhaat suomalaisveskarit NHL:ssä?

Ketkä ovat alkukauden parhaat suomalaisveskarit NHL:ssä?
Listasimme nuoren NHL-kauden tähän asti parhaat suomalaiset maalivahdit. Kuka on sinun suosikkisi? (Kuva: John Russell/NHLI via Getty Images)

Maalivahtikriisi vai valoa tunnelissa?


Suomalainen maalivahtituotanto on kautta aikojen kestänyt tai ylittänyt vertailun ketä vastaan tahansa maailmassa. Viime vuosien sukupolvenvaihdos nosti kuitenkin keskusteluun suomalaisveskarien nykytilanteen, varsinkin NHL:n osalta. Viimeisenä valokeilasta poistui Nashville Predatorsin legenda Pekka Rinne, joka ripusti patjat naulaan viime kauden päätteeksi. Toinen konkari Tuukka Rask puolestaan toipuu loukkaantumisestaan pitkälle ensi vuoteen.

Suomalaisveskareista NHL-sopimus on tällä kaudella taskussa tähän mennessä kolmellatoista vahdilla. Näistä suuri osa pelaa kautensa lähtökohtaisesti farmissa, lähinnä AHL:ssä. Me listasimme "ylhäällä" pelanneet suomalaistorjujat järjestykseen torjuntaprosentin perusteella, alta löydät viisi parasta. Kuka on sinun suosikkisi?

1. Juuse Saros - Nashville Predators


Saros on Predatorsin maalinsuulla herra ja hidalgo. Rinne lähti, mutta suomalaisvalta ei vaihtunut Nashvillessa. Ennen kauden alkua neljän vuoden ja 20 miljoonan dollarin jatkosopimuksen Predsin kanssa allekirjoittanut Saros on pelannut paljon ja hyvin. Kakkosvahti Connor Ingramin rooli on kauden mittaan vain ja ainoastaan antaa Sarokselle yksittäisiä lepopäiviä.

Seitsemännen kautensa NHL:ssä aloittanut Saros on jossain määrin kuitenkin vedenjakajalla urallaan. Pitkään Rinteen varjossa ollut torjuja on nyt joukkueensa selkeä ykkösvahti, jonka harteille myös iso osa menestysodotuksista lastataan. Onko pienikokoisesta veskarista nousemaan supertähtiluokkaan? Alkukauden perusteella Hämeenlinnassa veskariutensa peruskivet muurannut Saros on valmis haasteeseen.2. Antti Raanta - Carolina Hurricanes


Rauman poika Raanta siirtyi kesällä NHL:n "suomalaislegioonaan" Carolina Hurricanesiin. Rikkonaisten kausien jälkeen oli selvää, että ykkösvahdin paikkaa ei NHL:ssa ole tarjolla. Kakkosen rooli vahvassa menestyskandidaatissa olikin varmasti mieluinen vaihtoehto. Hurricanes on Raannan uralla neljäs osoite ja taskussa on myös Stanley Cup-sormus Chicagosta, joskaan itse kannun kyljestä ei nimeä vähäisen vastuun vuoksi löydy.

Raanta lähti kauteen hyvin selkeässä roolissa. Hurricanesin ykkösvahti on tanskalainen Frederik Andersen ja Raanta kokeneena torjujana antaa juutille huilivuoroja runkosarjan mittaan. Juuri näin marssijärjestys on alkukauden mittaan myös mennyt. Raanta koki myös pelottavan näköisen törmäyksen marraskuun alkupuolella ottelussa Floridaa vastaan, mutta selvisi pitkälti säikähdyksellä tilanteesta.3. Mikko Koskinen - Edmonton Oilers


Kuka näki tämän tapahtuvaksi? Oilers on huimassa iskussa ja "kolmen metrin Koskinen" pelaa todella vakuuttavaa alkukautta joukkueensa selkeänä ykkösvahtina. Kesällä huhuiltiin jopa Koskisen mahdollisesta ulosostosta Oilersin taholta, mutta muutamaa kuukautta myöhemmin suomalaisvahti on joukkueen ehdottomia avainpelaajia.

Oilersin kokeneesta maalivahtitandemista Koskinen on tällä hetkellä kristallinkirkas ykkönen, jota toinen konkari Mike Smith avittaa tilanteen niin vaatiessa. Koskinen on alkukauden voitokkain suomalaisvahti ja Edmontonin lisäksi näillä otteilla paikka myös Pekingin talviolympialaisten jääkiekkoturnauksessa alkaa olla lähellä.4. Kevin Lankinen - Chicago Blackhawks


Viime kaudella Blackhawksin ykkösvahdin paikan itselleen hienoilla otteilla napannut Lankinen oli uuden kauden alussa mielenkiintoisessa tilanteessa. Chicagoon saapui kesällä legendavahti Marc-Andre Fleury, joka kaiken lisäksi vei viime kauden päätteeksi nimiinsä koko sarjan parhaan maalivahdin Vezina-palkinnon. Lähtökohdat olivat siis vähintäänkin haastavat.

Fleury on alkukaudesta pelannut kaksikosta hieman enemmän, mutta Lankinen on ollut karvan parempi. Blackhawksin surkea startti kauteen on toki vesittänyt kummankaan vahdin haaveet kovin kummoisesta alkukaudesta. Jossain vaiheessa kriisiseura parantanee, mutta mikä on Lankisen rooli tuolloin? Vähintään tasavahvan tandemin toinen puolisko olisi näyttöjen perusteella ansaittu.5. Joonas Korpisalo - Columbus Blue Jackets


Korpisalo jäi viime kaudella hieman virkaveljensä Elvis Merzlikinsin varjoon. Kun latvialainen pisti ennen kauden alkua nimensä pitkään ja rahakkaaseen jatkosopimukseen, alkoi porilaisen taivaalle kasautua yhä lisää vähintään tummanharmaita pilviä. Korpisalo pelaa sopimuksensa viimeistä kautta ja ihan helpolla ura ei tule jatkumaan Columbuksessa.

Myös tämän kauden alussa Korpisalo on jäänyt selkeästi Merzlikinsin jalkoihin. Vastuuta on tullut muutaman matsin verran, mutta otteet eivät ole täysin vakuuttaneet, vaikka paraatipelastuksiakin on mukaan mahtunut. Myös kauppahuhut ovat alkaneet jälleen, nähdäänkö Korpisalon seitsenvuotisen NHL-uran ensimmäinen seuranvaihto tällä kaudella? Ainakin Buffalon ja Arizonan on raportoitu olevan kiinnostuneita suomalaistorjujasta.